Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

skrzynka będzie w ogrodzeniu, a chyba tam jest zawór głowny :roll:

w skrzynce masz licznik i zawór "gazowni". zawór główny jest w skrzynce na ścianie budynku, jeżeli odległość od płotu przekracza ileś tam metrów (kilka, nie pamiętam ile).

no to już wiemy... :] jest tak, że...

1) jeżeli odległość pomiędzy budynkiem a ogrodzeniem jest > 10 m to mamy dwa kurki - w skrzynce w ogrodzeniu i przy budynku.

2) jeżeli odległość pomiędzy budynkiem a ogrodzeniem jest < 10 m to mamy jeden kurek w skrzynce.

pzdrrr

w skrzynce masz licznik i zawór "gazowni". zawór główny jest w skrzynce na ścianie budynku, jeżeli odległość od płotu przekracza ileś tam metrów (kilka, nie pamiętam ile).

1) jeżeli odległość pomiędzy budynkiem a ogrodzeniem jest > 10 m to mamy dwa kurki - w skrzynce w ogrodzeniu i przy budynku.

2) jeżeli odległość pomiędzy budynkiem a ogrodzeniem jest < 10 m to mamy jeden kurek w skrzynce.

pzdrrr

o właśnie, tylko nie odległość budynku od ogrodzenia tylko długość rury poza budynkiem. u nas np. budynek jes 5 m od ogrodzenia, a rura ma 20 m, bo leci dookoła budynku. i musimy mieć zawór w skrzynce na ścianie :D

pzdrrr

o właśnie, tylko nie odległość budynku od ogrodzenia tylko długość rury poza budynkiem. u nas np. budynek jes 5 m od ogrodzenia, a rura ma 20 m, bo leci dookoła budynku. i musimy mieć zawór w skrzynce na ścianie :D

Nam też się wydawało, że moment wejścia do budynku sie liczy, ale Pan z MZWiK oświadczył jak wyżej .... :D dla nas jeszcze lepiej, wiec trzymamy się tej wersji :D

Opcja z oddzielnym wejściem do kuchni i kotłowni bardziej nam odpowiada. Momentu wejścia do budynku i tak nie widać a i mniej rur po domu sie plącze.

Nam też się wydawało, że moment wejścia do budynku sie liczy, ale Pan z MZWiK oświadczył jak wyżej .... :D dla nas jeszcze lepiej, wiec trzymamy się tej wersji :D

Opcja z oddzielnym wejściem do kuchni i kotłowni bardziej nam odpowiada. Momentu wejścia do budynku i tak nie widać a i mniej rur po domu sie plącze.

Pan z MZWiK ??? W sprawie gazu ??? :roll:

Z własnego doświadczenia wiem , że mniej ważne co mówi dany "PAN" od prądu czy wody. Najważniejsze co powie "PAN" od odbiorów . Lepiej się upewnijcie zanim wydacie kasę. :o

Pan z MZWiK ??? W sprawie gazu ??? :roll:

Z własnego doświadczenia wiem , że mniej ważne co mówi dany "PAN" od prądu czy wody. Najważniejsze co powie "PAN" od odbiorów . Lepiej się upewnijcie zanim wydacie kasę. :o

Pan z MZWiK robi też projekty przyłączy gazu.

Bać się nie boję, bo "działa" on tu juz ładnych parę lat. Poza tym jeśli coś by było nie tak jak należy to on się bedzie martwił, bo jest odpowiedzialny za wszystkie uzgodnienia (np. z gazownią), geodetę i inne ZUDy (czy jak to sie nazywa).

Nie żebym chciał Was straszyć ale właśnie przerabiam podobną sytuację.

Pani architekt, która od paru lat działa na lokalnym rynku robiła w projekcie instalacje . W tym również projekt przyłączy wodnych. Teraz się okazało , że czegoś tam nie dopatrzyła , coś tam pominęła , średnice rur w przyłączu wyszły nie takie jak trzeba. Skutek ? Gmina nie pozwala się podłączyć do gminnego wodociągu. :evil:

Może i Ona się teraz martwi i robi poprawki ale to ja nie mam wody.

Lepiej dmuchać na zimne.

mmadzia, możesz gdzieś zamieścić zdjęcie łazienki na dole (o ile nie zamieniła sie w schowek) przy Twoich schodach z 2 spocznikami? Z góry dzięki. Myślimy o takich schodach, ale boimy sie konsekwencji przestrzennych ;)

NIe ma co się bać, łazienka wyszła spora. Swobodnie wchodzi kabina, umywalka , kibelek i nawet jest miejsce na pralke. Jutro dodam zdjęcie i wymiary. POzdrawiam.

U nas na budowie praca wre, elektrycy do soboty wszystko skończą, elewacja już skończona, hydraulicy zaczynają od poniedziałku, a mnie najbardziej martwi prognoza pogody od nowego tygodnia, ma być mróz!!!!! :cry:

mmadzia, możesz gdzieś zamieścić zdjęcie łazienki na dole (o ile nie zamieniła sie w schowek) przy Twoich schodach z 2 spocznikami? Z góry dzięki. Myślimy o takich schodach, ale boimy sie konsekwencji przestrzennych ;)

Zdjęcia są dostępne w galerii, a wymiarowo to 225/162 plus 25 cm wnęki. POzdrawiam Magda

... mamy zamówione okna , rolety zewnętrzne i bramę garażową . Znalezione rynny o tym samym kolorze - RAL 6009.

Ale drzwi jakoś nie możemy trafić :(

Cięgle myślimy czy stalowe czy drewniane. No i zielone jakoś tak rzadko w ofertach widać...

Jakie okna i bramę wybraliście ?

Ponawiam pytanie , bo nic konstruktywnego nie wymyśliliśmy :cry: :oops:

...wlasnie znalexlismy ciekawy wzor, trzeba tylko sprawdzic czy jest opcja zielonych :D

http://www.drzwi-cal.pl/drzwi_zewnetrzne/cal_233.html

I jak ? Można kupić zielone? Jeśli tak to za jaką dopłatą? :roll:

• 2 weeks później...
piotr.nowy: uważaj na styropian SWISSPOR. Też kupiłem SWISSPOR LAMBDA EPS 032 FASADA - będzie cieplej, oszczędniej itp. I co? I jest krzywy. Dłuższe boki wygięte tak, że na elewacji tworzą się między płytami szczeliny do 5 mm. Na moją reklamację SWISSPOR odpowiedział:"Jeśli chodzi o tzw „łezkę” – u Pana mogącą dawać efekt szczelin – deklarowana tolerancja wynosi 5 mm. Przy zachowaniu tej tolerancji, przed powstaniem szczelin zabezpiecza nas technika aplikacyjna. Płyty styropianowe powinny zostać położone tak, aby łączenie płyt warstwy górnej znajdowało się dokładnie pośrodku płyty w warstwie dolnej („na mijankę”). Szczelna izolacja jest sumą dwóch czynników: (1) użycia płyt o „łezce” mniejszej niż 5 mm oraz (2) zastosowania wymaganej i opisanej w licznych publikacjach techniki aplikacyjnej." I po to dopłaciłem nie małe pieniądze za "cieplejszy" styropian aby go uszczelniac pianką? Sprawa skończyła się tym, że odrzucono moją reklamację, miałem miesiąc w plecy i ostatecznie zużyłem 12 pianek (które też kosztują). Zastanówcie się czy warto inwestowac w jakieś "wynalazki". Widziałem styropiany dużo tańsze i równiutkie. Taniej nie znaczy gorzej. I ile mniej nerwów.

Dzięki za ostrzeżenie .

Problem w tym , że na "wątkach styropianowych" dokładnie te same zastrzeżenia padają pod kątem innych producentów. A to łódkuje (ponoć do 2 cm !) , a to płyty teoretycznie takie same a różnią się grubością , a to boki nie są pod kątem prostym... :evil:

Stosowałem już Swisspor'a Hydro na fundamentach. Było OK. Mam nadzieję , że Lambda też mi się trafi z lepszej partii.

Będę zwracał baczną uwagę przy odbiorze. :roll: