Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanko a właściwie kilka.

Po pierwsze czy w "naszym" projekcie wszystko jest ok z wentylacją ?

Moja żona nasłuchała się audycji w radiu o wentylacji, rekuperatorach i innych takich i teraz twierdzi że kratka z wentylacją powinna być w każdym pomieszczeniu. O ile pamiętam u nas tak nie jest. Więc pytam (bardziej dla spokojności :) ) czy nie ma problemów z wentylacją ?

Po drugie - mój projektant nie zmienia na dole wymiarów żadnych okien (poza zmniejszeniem okna frontowego do wymiarów tego w kuchni) a wykonawca twierdzi, że trzeba to zmienić bo te projektowane są niewymiarowe i należy zmienić wymiary. Jak to jest z tymi wymiarami ? zmieniać czy nie ?

Będę wdzięczny za wasze uwagi.

Pozdrawiam

Ya

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po pierwsze czy w "naszym" projekcie wszystko jest ok z wentylacją ?

Moja żona nasłuchała się audycji w radiu o wentylacji, rekuperatorach i innych takich i teraz twierdzi że kratka z wentylacją powinna być w każdym pomieszczeniu.

W M02 jest wentylacja grawitacyjna więc nie ma tematu rekuperatora i innych takich. . Jeśli chcecie robić wentylację mechaniczną z rekuperacją to dostawca takiej instalacji sam zrobi jej projekt.

Jeśli zostajecie przy grawitacyjnej to ta w projekcie jest OK. Kratki wywiewne nie muszą (chyba nawet nie mogą!) być w każdym pomieszczeniu ! Nawiew realizuje się przez nawiewniki w oknach i inne nieszczelności.

Inaczej jest w EM02. Tam jest projekt instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperacją. W firmie gdzie ja kupuję rekuperator i resztę instalacji stwierdzili , że projekt nie jest optymalny. Można inaczej poprowadzić rury a anemostaty nie powinny być w kącie pomieszczeń ( za blisko ścian) .

Po drugie - mój projektant nie zmienia na dole wymiarów żadnych okien (poza zmniejszeniem okna frontowego do wymiarów tego w kuchni) a wykonawca twierdzi, że trzeba to zmienić bo te projektowane są niewymiarowe i należy zmienić wymiary. Jak to jest z tymi wymiarami ? zmieniać czy nie ?

Ya

A co to niby znaczy , że jest "niewymiarowe" ?!

Fakt - są producenci , którzy za okna w wymiarach innych niż "standardowe" każą sobie dopłacać . W wielu firmach okna kupuje się jednak za m2 szyby , czy mb profilu.

Poza tym okna w tym projekcie są tym co go wyróżnia spośród setek innych ! Nie warto zmieniać ich wymiarów !

Zresztą zobacz sam. :roll: Kilkunastu forumowiczów już zakończyło budowy a Ich zdjęcia można oglądać w galeriach i dziennikach budowy.

Pozdrawiam

Ya

Tak zmieniaj ... na większe u góry. Nasz konkursowy jest co prawda dość mocno zmodyfikowany i u góry na elewacji frontowej mamy okna 163 cm (odwrócone okna z pokoju na parterze od tyłu) a na pozostałych szczytach mamy okna 140 cm. Może nie mamy zachowanych 80 cm od podłogi ale i tak podłogówka wiec nie ma problemu z kaloryferami a dom naszym zdaniem wygląda dużo korzystniej

100 % racji !

U mnie jest tak samo. Prawie.Tzn. wszystkie okna na górze mają wysokość 163 cm. Nie odwracałem ich w stosunku do parteru chociaż dłuuuugo się zastanawiałem nad takim pomysłem. Jak na razie okna jeszcze nie zamontowane tak , że nie wiem jak będą wyglądać na żywo. Z wyglądu dziur wychodzi, że będzie lepiej niż dobrze ! :lol: :lol: :lol:

szejens mógłbyś uzupełnić swoją galerię ?

Pozdrawiam

Ya

Tak zmieniaj ... na większe u góry. Nasz konkursowy jest co prawda dość mocno zmodyfikowany i u góry na elewacji frontowej mamy okna 163 cm (odwrócone okna z pokoju na parterze od tyłu) a na pozostałych szczytach mamy okna 140 cm. Może nie mamy zachowanych 80 cm od podłogi ale i tak podłogówka wiec nie ma problemu z kaloryferami a dom naszym zdaniem wygląda dużo korzystniej

Na górze chcemy dać jedne drzwi balkonowe i dwa małe okienka (w dużej sypialni) a w małych pokojach chyba zrobimy po dwa a nie trzy okna (z zachowaniem powierzchni szyb).

Takie są plany a zobaczymy jaka będzie realizacja.

Pozdrawiam

Już zdążyłem oglądnąć ! :lol:

Mam Twoją galerię w ulubionych :wink:

W końcu mogłem zobaczyć okna na poddaszu w takim rozmiarze jak sam zamówiłem. Wyglądają super ! :p

Cały dom też extra ! Mógłbyś wkleić rzuty kondygnacji ? :roll:

Dzięki bardzo my tez jesteśmy dumni z efektu jaki udało się uzyskać. Poszukam skanów rzutów to wkleję do galerii

szejens super !! Okna na dole z 2 podzialkami !!

jakie wymiary maja okna od salono - jadalni ? i skad brales ?

... pod jakim katem masz dach ??

u nas z salono-jadalni ostał się sam salon, jadalnię wywaliliśmy do kuchni która jest w dawnym garażu :). Wszystkie okna na dole mają wymiary jak w projekcie czyli chyba 205x120 i 163x120. i zamawialiśmy je w firmie "Chwil". Kąt dachu to 45st i okapy wydłużone do 90 cm, dlatego ze mamy dodane 50 cm ścianki kolankowej a zależało nam na efekcie dach-okno

Wszystkie okna na dole mają wymiary jak w projekcie czyli chyba 205x120 i 163x120. i zamawialiśmy je w firmie "Chwil". Kąt dachu to 45st i okapy wydłużone do 90 cm, dlatego ze mamy dodane 50 cm ścianki kolankowej a zależało nam na efekcie dach-okno

Gratuluję domku i elewacji. Okna wspaniałe - tylko czy one nie są przypadkiem drewniane? Bo mają taki ładny wąski profil - a może to są fixy? I jaki to jest kolor i typ profilu?

Tez planuję elewację w szarościach i znowu mam zagwozdkę - bo już byłam zdecydowana na szare okna....

Gratuluję domku i elewacji. Okna wspaniałe - tylko czy one nie są przypadkiem drewniane? Bo mają taki ładny wąski profil - a może to są fixy? I jaki to jest kolor i typ profilu?

Tez planuję elewację w szarościach i znowu mam zagwozdkę - bo już byłam zdecydowana na szare okna....

A dziękuję :D :D :D

Okna jak pisałem wyżej zamawialiśmy w firmie Chwil ... jest to standard zloty dąb profil Veka.

Nasz pomysł jak widac na elewację to szarości które przegryzają się z żywym kolorem złotego dębu. Dobieraliśmy tylko elementy które miały się odcinać ... okna, drzwi, więźba.

Co do pytania o fixy ... duże witryny są stałe, nieotwierane (205 x 120 cm) ale to taki nasz radosny pomysł - zobaczymy co bedziemy mówić za rok jak przyjdzie je kilka razy umyć z drabiny :p Tak naprawdę z tymi oknami zeby mieć wąskie profile to trzeba zastosowac rozwiązanie jak z drzwi balkonowych - przewiązki ... wtedy cale skrzydło jest otwierne i omiajmy różnice w grubościach ram ... i ot cała tajemnica delikatnych profili :D

Kochani mam kolejny problem. A właściwie wiele. Co krok to nowy :x

Z czego budujecie swoje konkursowe? Mieliśmy tak jak w projekcie budować z betony komórkowego ale nasz wykonawca namawia nas na pustaki uni-max.

Po drugie dostaliśmy kosztorys szacunkowy na stan surowy otwarty z dachem na 180 -200 tys. :o (zależy od rodzaju pokrycia dachu) i teraz głowimy się czy to dużo czy mało. Budujemy "zwykłego" konkursowego - tyle, że powiększony o 90 cm i ze ścianką kolankową na 1 pustak. I cholera wie co i jak....

Pozdrawiam wszystkich

Ya

Z czego budujecie swoje konkursowe? Mieliśmy tak jak w projekcie budować z betony komórkowego ale nasz wykonawca namawia nas na pustaki uni-max.

Po drugie dostaliśmy kosztorys szacunkowy na stan surowy otwarty z dachem na 180 -200 tys. :o (zależy od rodzaju pokrycia dachu) i teraz głowimy się czy to dużo czy mało. Budujemy "zwykłego" konkursowego - tyle, że powiększony o 90 cm i ze ścianką kolankową na 1 pustak. I cholera wie co i jak....

Pozdrawiam wszystkich

Ya

My musieliśmy postawić naszego z Porothermu, bo producenci betonu komórkowego na wiosnę 2008 próbowali powtórzyć szał z 2007 i nakręcić sobie ceny, skutkiem czego były zapisy na pustaki i brak pewności dostawy.

Nie jesteśmy z tego zadowoleni bo raz ze problem z mocowaniem czegokolwiek do tych ścian a dwa że pustaki sa cieplejsze niz porotherm.

Co do ceny to chyba taki normalny przedział, wszystko zależy jaki strop, czy dach deskowany czy tylko folia no i co na wierzchu. Poza tym zawsze znajdziesz partaczy co postawią Ci chatę za połowę ceny. Pytanie czy warto oszczędzać na czymś czego już nie poprawisz

Pozdrawiam wszystkich

Ya

My musieliśmy postawić naszego z Porothermu, bo producenci betonu komórkowego na wiosnę 2008 próbowali powtórzyć szał z 2007 i nakręcić sobie ceny, skutkiem czego były zapisy na pustaki i brak pewności dostawy.

Nie jesteśmy z tego zadowoleni bo raz ze problem z mocowaniem czegokolwiek do tych ścian a dwa że pustaki sa cieplejsze niz porotherm.

przesadzasz i z jednym, i z drugim :D tzn. mocowanie wymaga po prostu doboru odpowiednich kołków (wcale nie droższych) - a ceramika jest dużo twardsza od betonu komórkowego i ostatecznie dużo lepiej trzyma. co do izolacyjności to ma to znaczenie tylko w ścianie jednowarstwowej :D bo w dwuwarstwowej decyduje o tym tak naprawdę tylko izolacja zewnętrzna. nie masz powodu do zmartwień :D

przesadzasz i z jednym, i z drugim :D tzn. mocowanie wymaga po prostu doboru odpowiednich kołków (wcale nie droższych) - a ceramika jest dużo twardsza od betonu komórkowego i ostatecznie dużo lepiej trzyma. co do izolacyjności to ma to znaczenie tylko w ścianie jednowarstwowej :D bo w dwuwarstwowej decyduje o tym tak naprawdę tylko izolacja zewnętrzna. nie masz powodu do zmartwień :D

Zgadzam sie w całej rozciągłości :wink:

Na dzisiaj taniej chyba wychodzi ceramika. To zresztą pewnie zależy od regionu. U mnie za DOBRY pustak z ceramiki poryzowanej trzeba zapłacić 60 - 65 zł/m2.

Teraz już się nie martwię bo dałem 15 cm styropianu zamiast 12 cm i izolacyjność całej przegrody mam utrzymaną, ale kosztowało to mnie więcej.:) Z tymi kołkami to fakt że są specjalne kołki do Porotermu ale i tak jakoś nie jestem przekonany, wydaje mi się że w pustaku lepiej się trzymają niż w powietrzu między ściankami ceramiki.

Ceramika u nas teraz jest po 5,20 zł szt w jakiejś promocji wiec nie tak różowo

Z tymi kołkami to fakt że są specjalne kołki do Porotermu ale i tak jakoś nie jestem przekonany, wydaje mi się że w pustaku lepiej się trzymają niż w powietrzu między ściankami ceramiki.

no właśnie nie ma powodu do obaw - jeżeli kołek jest odpowiednio długi i porządnie dokręcony to nie ma prawa się ruszyć. a z betonu komórkowego już mi się w życiu udało wyrywać kołki razem z szafką wiszącą - zupełnie niechcący, bo zamknięta była :wink: :D :D