Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pechowa? 13

rchmielewski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
byłoby poprawniej mówić o przesądach, a nawet o błędach bo wyrażenie "zabobon" ma jakby posmak czegoś magicznego: nazywa się przecież "zabobonnym" człowieka, który jest przekonany, że może coś uzyskać przez wypowiadanie tajemniczych słów, albo przez kłucie igłą lalki woskowej. Chodzi zatem zwykle o coś praktycznego, o rodzaj absurdalnej techniki. Natomiast wiele omówionych tutaj mniemań - może nawet większość - ma charakter teoretyczny, nie praktyczny, a więc i nie magiczny. Jeśli mimo to używam tej nazwy, to dlatego, że ona oznacza czasem w naszym języku także teoretyczne błędy, a poza tym dlatego, że jest mocniejsza, że daje pełniejszy wyraz mojej postawie wobec głupstw, jakimi są zabobony. W każdym razie definiuję "zabobon" w następujący sposób: wierzenie, które jest oczywiście w wysokim stopniu fałszywe, a mimo to uważane za na pewno prawdziwe. Tak np. astrologia jest zabobonem w moim znaczeniu słowa, bo jest oczywiście i skrajnie fałszywa, a mimo to jest uważana za zbiór pewników. (...)"

• 3 months później...
Ślub miałam 13 w piątek o trzynastej. Córkę urodziłam 13 w piątek. Działka znajduje się w obrębie nr 13. Czy mogę być bardziej szczęśliwa???

Malinko, powinnaś zmienić projekt na D 13 :)

Bądź konsekwentna :)

• 2 weeks później...
Z mężem poznaliśmy się 13-ego w 13-stą rocznicę wybuchu stanu wojennego,przez 7lat mieszkaliśmy w mieszkaniu numer 13,KWnaszej działki ma na koncu numer13.Niestety według naszych obliczeń numer przyszłego domu nie będzie miał nic wspulnego z 13-stką,a szkoda.Pomimo tego(a może dzięki) wiedzie nam się całkiem nieźle i wszystko za co się weźniemy jakoś tak" samo" wychodzi.Nawet rzeczy niemożliwe.I oby tak dalej.Pozdrawiam.

• 2 months później...