asia 07 18.01.2005 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Wreszcie dzisiaj uzgadniałam końcowe warunki umowy przedwstępnej u notariusza zakupu działki rolnej i przeżyłam szok otóż muszę zapłacić dodatkowo 2% podatku jeżeli działka będzie użytkowana w inny sposób niż rolny Co prawda będę ją narazie tylko kosiła raz w roku ale w przyszłości będzie to siedlisko. Może ktoś coś wie na ten temat? I teraz pytanie zapłacić i spać spokojnie czy może nie zapłacić i udawać że jest się rolnikiem kartofle zawsze mogły zjeść zające ........ tym bardziej że mam zamiar wydzierżawić brakujące ha do średniej w gminie (jeszcze 7ha) Macie wiedzę na ten temat ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 19.01.2005 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Tak samo (niemal) było u mnie. Notariusz wpisał w akcie notarialnym że działka będzie użytkowana rolniczo. Niestety zapomniał to przeczytaća ja to podpisałem nie sprawdzając (wstyd). Wz już mam i sądzę że ten zapis nie przeszkodzi mi w budowie. Bo i jak mieli by to sprawdzić? Akt notarialny trafia do Sądu i Starostwa gdzie działka jest aktualizowana pod kątem własności i jest zakładana księga wieczysta. Nie sądzę aby przy takiej ilości spraw komuś chciało się grzebac po latach w księdze wieczystej, czytać akt notarialny i ew. egzekwować zapis że na działce miała byc marchewka a nie dom. Wydaje mi się że mogłoby to wyjść na świat tylko w przypadku wpisu do księgi wieczystej że nieruchomość została zabudowana budynkiem. Generalnie nie sądzę by miało to większe znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia 07 19.01.2005 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Polska to bardzo dziwny kraj dziś dostałam następną wiadomośc od notariusza (przygotowuje umowę przedwstępną) w związku z tym , że moją przyszłą działkę obecni właściciele zalupili z państwowego funduszu ziemi i na szczęście umowa będzie i tak sporządzona na rzecz AWR ale gdy by była gmina to musiało by być dwie umowy z prawem pierwokupu dla gminy i skarbyu państwa człowiek nie może swobodnie sprzedać nawet swojej własności bez ingerencjji naszego kochanego państwa , A tak nawiasem to jeśli mogę wybrać zrezygnuję z zapłacenia podatku 2% bo w rejestrze gruntów i tak będzie zapis grunt rolny , a kartofle zjadły zające . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 19.01.2005 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Jeżeli masz zamiar budować siedlisko - w prawie budowlanym nazywa się to zabudową zagrodową - to działka nie przestanie być rolniczą. Nie grozi więc łamanie przepisów przy budowie domu W ZABUDOWIE ZAGRODOWEJ. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts