Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

altana w Parku Krajobrazowym

Rafał74

Recommended Posts

Kupiłem działke nad jeziorem o pow. 1500 m2 i jak sie dowiedziałem nie mogę tam nic postawić nawet przyczepy kempingowj , bo musze mieś pozwolenie.Działka ta przylega bezpośrednio do jeziora "ciszy"W urzedzie miasta Kartuzy figuruje jako pastwisko.Czy są jakies mozliwosci postawienia altany w tym właśnie miejscu aby nie narazić sie na konsekencje prawne.Sąsiedzi postawili altanę i dostali mandat chyba 1500zł i muszą to rozebrać ale od 2 lat tego nie zrobili (czyzby podpłacili).Kilknaście metrów dalej jest działka mojej babci i do niej nie przyczepiają sie ,altana sttoi od ponad 25 lat .Jak to zrobić aby było dobrzei bez wiekszych kosztów.Na mojej działce rosna drzewa jak szacuje mają one pow. 15 lat i mam zamiar je wyciąć , reszta to chwasty i trochę terenu podmokłego.

Na terenach rolnych dopuszczalne jest wybudowanie obiektów związanych z uprawą, np stodoła, wiata dla zwierząt, schowek na narzędzia i środki ochrony roślin, pieczarkarnia, etc.

Oczywiście to wszystko odnosi się proporcjonalnie do powierzchni działki

i nie może stanowić :-? 2% :-?

Do tego mamy jeszcze Park Krajobrazowy i zapewne dyrekcja ma swój głos :-? .

Spróbuj iść powyższym tropem i przekonaj urzędników, że chodzi o uprawę warzyw i potrzebna jest Ci altanka na narzędzia i magazynek na plony.

Pozdro

J

Kupiłem działke nad jeziorem o pow. 1500 m2 i jak sie dowiedziałem nie mogę tam nic postawić nawet przyczepy kempingowj , bo musze mieś pozwolenie

czyli jak dobrze rozumiem, plan zagospodarowania przestrzennego dla tego obszaru przewiduje lokalizacje jakichś obiektow, tylko trzeba uzyskac pozwolenie na budowę? jesli tak to juz jest nieźle - bo mógłby tam (w planie znaczy) byc zapis o zakazie jakiejkolwiek zabudowy.

Czy są jakies mozliwosci postawienia altany w tym właśnie miejscu aby nie narazić sie na konsekencje prawne

tylko złożyc o warunki zabudowy a nastepnie pozwolenie na budowę, chyba że twój obiekt będzie podlegał tylko zgłoszeniu. proponuje ci przeanalizować art. 29 i dalsze Prawa budowlanego, albo zasięgnąc opinii w gminie (tam znajdziesz plan i uzyskasz wypis i wyrys) lub w starostwie gdzie wydają pozwolenia na budowę

Ludzie, jak kupujecie działki w parku krajobrazowym to spróbujcie zrozumieć, że jak sama nazwa wskazuje, ma to chronic walory krajobrazowe. Każdy może stwierdzić, że chce sobie postawić altankę, potem sławojkę, potem barak na kółkach. I zamiast podziwiać jeziora rynnowe na Kaszubach mamy gąszcz bud.

I dlatego 30% terenów nad jeziorami wygląda tak, że czasem wolałabym, żeby to wykupili Niemcy - przynajmniej od razu kupią kilka hektarów i ta "architektura" będzie rozrzedzona.