ewasuw 19.01.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Kupiliśmy z mężem działkę i chcemy wybudować domek max 100m, z poddaszem nieużytkowym. Problemem będzie ogrzanie domu gdyż nie mamy na działce gazu. Nie stać nas na doprowadzenie gazu i nie chcemy stawiać butli z gazem.Planujemy natomiast postawić piec na węgiel lub drewno. Czy może ktoś ma doświadczenie z ogrzewaniem małego domu drewnem lub węglem?a może lepszym rozwiązaniem byłby piec olejowy? Pozdrawiam budujących ewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 19.01.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Przy takiej powierzchni chyba bym wybrał prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 19.01.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Przy pasywnym domu, prąd ( + rekuperator ) wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewasuw 19.01.2005 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Rozmawialiśmy ze znajomy elektrykiem, powiedział że ogrzewanie na prąd i z butli z gazem jest najdroższe... ewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 19.01.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 A DP 120 jakiej jest konstrukcji ?PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 19.01.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Rozmawialiśmy ze znajomy elektrykiem, powiedział że ogrzewanie na prąd i z butli z gazem jest najdroższe... ewka A i owszem, ale czasem nie ma wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 19.01.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 ewasuw - "ogólnie" 1 kWh energii z prądu jest najdroższa (w/s do gazu, węgla, oleju, itp.), ale: 1) jak się ma mały domek (jak wasz), 2) dobrze się go ociepli to rachunki za gaz moga być całkiem-całkiem, a nalezy brać pod uwagę, że pod względem inwestycyjnym ogrzewanie elektryczne (grzejnikowe) jest najtańsze - nie ma kotła, nie ma rurek, każdy grzejnik ma swój sterowanik do temperatury, itp. Węgiel - odradzam (bo gdzie w domku o pow. 100 m2 zrobić bardzo brudne pomieszczenie na węgiel ?) - sam mam domek parterowy 100 m2 - nie chciałbym w nim żadnego brudnego pomieszczenia ! Olej - jest duża szansa że będzie śmierdzieć wam w domu. Inaczej mówiąc - prąd dość dużo kosztuje, ale że inwestycja niewielka, to może się okazać że kupno i zrobienie instalacji np. grzanej gazem, nigdy się nie zwróci (biorąc np. pod uwagę oprocentowanie kredytu/wkładu bankowego). Sam grzeję gazem, no ale wy nie macie tej możliwości pozdr - Krzysiek PS polecam posty kolegi Jeziera - on grzeje prądem większy dom ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 19.01.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 W kwestii formalnej : GAZ jest wykluczony przez zainteresowanych!I możemy rozmawiać tylko o innych rozwiązaniach.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_misio 19.01.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Buduję dom ok 190 m2 i przy rurze gazowej w drodze zdecydowałem się na ogrzwewanie elektryczne wspomagane kominkiem lub kominek wspomagany elektryką. To jak to będzie wyjdzie w praniu. Koszt inwestycji przy dość rozbudowanym systemie ogrzewania elektrycznego z pełnym sterowaniem, podziałem na strefy i cholera wie jeszcze co to ok. 14000 i może nawet mniej. Ogrzewanie = podłogówka el. + promienniki. Przy konwektorach koszt inwestycji dużo mniejszy. Kominek robiłbym bez względu na rodzaj podstawowego ogrzewania a w tym przypadku jego zwrot będzie najszybszy i będzie duża motywacja do palenia w nim. Dlaczego się na to zdecydowałem?Ano wyczytałem że jak coś nie zwróci się w ciągu 7 lat to nie warto tego instalować. A ogrzewanie gazowe o podobnym stopniu komfortu, tzn. sterowanie itd. kosztowało by mnie ok. 38 000. Różnica w kosztach inwestycji znaczna. Przy rozpatrzeniu dodatkowo kosztów kredytu wejście w gaz jest zupełnie nieopłacalne. Trochę to wszystko chaotycznie napisałem ale mój wniosek jest taki:NIE BAĆ SIĘ PRĄDU jako ŹRÓDŁA ENERGII PRZY OGRZEWANIU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pucek 19.01.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Ja będę chwalił to co mam, mianowicie piec na ekogroszek z palnikiem retortowym. Nie za dużo pracy przy nim, a koszty ogrzewania jedne z niższych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewasuw 19.01.2005 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Przyznam że obecnie mieszkamy w domu 160m2 i grzejemy miałem. Jesteśmy zadowleni ale to fakt...pyli sie niemiłośiernie. na szczęście mamy osobne wejście do kotłowni więc nie jest źle. Wcześniej mieliśmy stary piec na węgiel i pyłu było b. mało, więc przy nowoczesnych piecach węglowych będzie jeszcze mniej (przecież kominki ogrzewajace domy też pylą - to prawie jak kotłownia w pokoju). Gazu na razie nie ma ale mieszkamy 200m od przepompowni więc może gazownia się zlituje i kiedyś sie podłączymy...chociaż z nimi nigdy nie wiadomo... pozdrawiam ewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekska 19.01.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Kochani z tym gazem przy domu 100m2 na dole + ok. 60-70m2 poddasza nieużytkowego to znowu nie są takie totalne pieniądze http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=39754Choć faktycznie w sytuacji gdy Ewa ma 200m do gazociągu to trochę traci sens takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 19.01.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 No dobra mr_misio - i ile wg Twoich obliczeń zapłacisz za prąd do grzania co i (jak rozumiem) cwu - np. za rok ? Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachu 19.01.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Mr_misio popieram twoje podejście do sprawy.Ja też wybrałem prąd + kominek.Wygoda duża, niższe koszty inwestycyjne, rachunki znowu nie aż tak bardzo wyższe od gazu z rury a niższe od gazu z butli.Jeszcze jedna uwaga - podobno gaz będzie szybciej drożał niż prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 19.01.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Aha - blachu i mr_misio : czy u was zawsze jest ktos w domu ? Do kominka dokładać trzeba,a wstawanie rano przed pójściem do roboty, rozpalanie w kominku, itp. - dla mnie nie do przyjęcia, niestety. Sam mam też kominek (bez DGP), palę sobie w nim od czasu do czasu - dla pzryjemnościhej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 19.01.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Weszłam w gaz płynny i był to największy bład mojej budowy . Ale i przy innych piecach - jeśli tylko ma się kominek - to uważam że prąd wychodzi najtaniej i najsprawniej. Co prawda prąd jest drogi, ale:1) koszt instalacji co to duży wydatek (piec, zbiornik na olej lub miejsce na opał) a koszt zakupu o wiele nizszy i można go rozłożyć w czasie. 2) nie traci się pomieszczenia na kotłownię3) odchodzi bieganina za kupnem opału, dostawą oleju itp.4) jak nie ma prądu to olejówka i tak nie chodzi - a kominek jest w rezerwie5) grzejniki mają indywidualne termostaty - tego luksusu nie da Ci żadna pogodówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_misio 19.01.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Odpowiadając: szacuję że za prąd będę płacił około 6 tys ale to zależy od częstości palenia w kominkunie muszę ciągle palić w kominku, jak nie zagrzeje kominek termostat włączy ogrzewanie elektryczne i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 19.01.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 mr_misio - ile masz zapotrzebowania na moc grzejną w warunkach standardowych (tzn. 20 stC wewnątrz domu, -20 stC na zewnątrz) ?Te 6 kzł rocznie może być do zrobienia, ale pod warunkiem "wyraźnego" wspomagania się kominkiem. Będziesz miał DGP ? Jak nie - to warto o tym pomyśleć pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 19.01.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Podziwiam wszystkich maniaków prądu, argumenty za bardzo logiczne ale ostatnio telewizja trąbiła że 60% powierzchni jakiegoś kraju nie ma prądy po przejściu wichury. W ostatnich latach największy postęp w technice nastąpił w kotłach na paliwa stałe. W chwili obecnej kocioł na ekogroszek lub pellet z zasobnikiem ma możliwości pracy ciągłej więc obsługa nie jest tak uciązliwa. Pomieszczenie to inna sprawa ale zawsze jest potrzebne jakieś pomieszczenie techniczne na tzw graty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 19.01.2005 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 walerian35 - okresowy brak prądu powoduje że praktycznie NIC nie działa, bo nawet kotły na paliwo stałe mają pompki i sterowniki A te co są do pracy ciągłej tzn. same sobie dozują paliwo - to w szczególności ) W takiej sytuacji ratuje tylko kominek .... pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts