Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadowienie + wysokosc dzialki

Gość MPU

Recommended Posts

Czesc,

Zamierzamy rozpoczac budowe w Hornowku i jestesmy na etapie zastanawiania sie nad wysokoscia posadowienia budynku. Architekt mowi, ze warto wyniesc dom ponad wysokosc drogi co oznaczaloby ze dzialke musielibysmy "podsypac".

Problemem moze byc to, ze jezeli podniesiemy dzialke o 15-20 cm powyzej drogi to bedziemy ~40 cm powyzej dzialki sasiada... W zwiazku z tym sasiad nie bedzie pewnie szczesliwy. Czy ktos z forumowiczow slyszal moze o jakis wytycznych dotyczacych tego ile wyzej od drogi moze znajdowac sie poziom dzialki?

Marcin

• 3 weeks później...

WITAJ..

otoz duzo osob (fachowcow z branży- ale chyba bez marzeń....i wczuwanie się w odczucia inwestora)...

doradzają o wyniesieniu poziomu domu o okolo 20-30cm nad ulice....!!

opiszę WAM nasz przypadek a decyzje i tak musicie podjąć sami:

otóż nasza dzialka jest ponizej drogi..... ganek domu jest oddalony o 15m. od drogi, a taraz o 26m od drogi,

spadek jest taki że im dalej od drogi tym większy spadek, przy ganku mamy około 30cm od poziomu drogi a ganek już pewnie około 60- 70cm poniżej drogi...

naszym marzeniem (popartym oglądaniem innych domów ) byl domek jak najniżej działki, abym wychodząc na taras, po 2-3 schodkach była odrazu na zielonej trawce,

budując murarze krzyczeli że bedzie nisko,,,,, kierownik kazał nam min. 10bloczków dawać...

(jako przykład że woda z drogi nie zalewa- a tak budowlańcy krzyczeli że tak będzie) dodam że okolo 200m przed nami stoii murowany budynkek, przed domem mają kostkę, a ich wejście do piwnicy zaczyna sie na 5cm. od tej kostki, a dom stoii ok. 10m od drogi, przy czym przy zjeżdzie i bramie mają zamontowane ociekacze na wode...(nie wiem jak to sie nazywa fachowo)..

i co??? nigdy ich nie zalało, ale ze względow ciepłoty mówią że ok. 15- 20cm nad tym poziomem to powinno być...a jeśli daliby 30cm. nad poziomem ulicy to musieliby mieć wejście na wysokości około 50cm...a mają 5 !!!!

my wieczorem podjeliśmy decyzję że dajemy na 7bloczków i wieniec 10cm..., rano jak przyszłam i zaczełam na nowo oglądać działkę i słuchać sie fachmanów to zmieniliśmy na 8bloczkow...

i wyszło ok. 45cm przy ganku od poziomu gruntu a przy ogrodzie ok. 60-75cm..... wieć taras będzie w chmurach..

wszyscy nas pocieszają,,,. że dobrze, żę cieplej, żę ładniej będzie wyglądał taki troche podwyższony..

a ja do dzisiaj po 10razy dziennie klnę ten 8bloczek, i ciągle żałuję tej decyzji,...

gdybym tego wieczoru pooglądała trochę inne domki nawet w necie,

rzuciłą pytanie do forum..., zdjęcia, nawet u sąsiadów mogłam się dobrze przyjrzeć...ale my byliśmy pod taką presją EKIPY budującej....i ich: to ile?? na ile bloczkow, to co jeszcze nie wiecie na ile etc...... że poprostu jakoś tak...poszliśmy za ich namową- że niby będzie nas zalewać jak damy poniżej poziomu ulicy..!!!

żałuję do dziś- gdyby nie wrodzona moja ekonomiczność i oszczędzanie to chyba rozwalilibyśmy ten 8bloczek (ale niestety został wylany już wieniec zbrojony- co zdecydowanie utradnia_) to pewnie byśmy rozwalali ten holerrrny 8 bloczek....\

dajcie znać jaką podjeliście decyzję...