Adam2004 19.01.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Mój dom stoi ok 18 m od ogrodzenia .W wodociagach powiedziano mi ,ze muszę w zwiazku z taka odległościa zrobic tzw Studnie Wodociagową w odległości ok 2-4 m od ogrodzenia.Ta studnia to 3 kręgi wpuszczone w grunt plus żeliwna pokrywa. Czy ktos z forumowiczów spotkał sie z tym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 19.01.2005 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Tak MPWiK nie chce przyłączy dłuższych niż 15 m, ale ........ są odstepstwa Studzienkę robi się 2 m za ogrodzeniem fi 1,0 m ( na jeden wodomierz ). Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam2004 19.01.2005 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 czy to odstepstwo jest juz na etapie projektu - czy wykonawstwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.01.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Mój dom stoi ok 18 m od ogrodzenia .W wodociagach powiedziano mi ,ze muszę w zwiazku z taka odległościa zrobic tzw Studnie Wodociagową w odległości ok 2-4 m od ogrodzenia. Ta studnia to 3 kręgi wpuszczone w grunt plus żeliwna pokrywa. Czy ktos z forumowiczów spotkał sie z tym tematem. Zgodnie z warunkami technicznymi jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (& 116 pkt. 1 i 2), zestaw wodomierza powinien być zamontowany w budynku. Odstępstwo dotyczy tylko budynków wielorodzinnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej, kiedy to gdy budynek jest niepodpiwniczony a na parterze nie da się wydzielić odrębnego pomieszczenia, wtedy dopuszcza się montaz zestawu wodomierzowego w studzience poza budynkiem. Tak więc zgodnie z tym przepisem Dostawca wody nie może od Ciebie wymagać montażu wodomierza poza budynkiem. Ich wewnętrzne przepisy muszą być zgodne z rozporządzeniem, a nie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam2004 19.01.2005 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Mój dom stoi ok 18 m od ogrodzenia .W wodociagach powiedziano mi ,ze muszę w zwiazku z taka odległościa zrobic tzw Studnie Wodociagową w odległości ok 2-4 m od ogrodzenia. Ta studnia to 3 kręgi wpuszczone w grunt plus żeliwna pokrywa. Czy ktos z forumowiczów spotkał sie z tym tematem. Zgodnie z warunkami technicznymi jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (& 116 pkt. 1 i 2), zestaw wodomierza powinien być zamontowany w budynku. Odstępstwo dotyczy tylko budynków wielorodzinnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej, kiedy to gdy budynek jest niepodpiwniczony a na parterze nie da się wydzielić odrębnego pomieszczenia, wtedy dopuszcza się montaz zestawu wodomierzowego w studzience poza budynkiem. Tak więc zgodnie z tym przepisem Dostawca wody nie może od Ciebie wymagać montażu wodomierza poza budynkiem. Ich wewnętrzne przepisy muszą być zgodne z rozporządzeniem, a nie odwrotnie. Dziękuje za wskazane rozporządzenie,w międzyczasie wykonałem dwie rozmowy z potencjalnymi wykonawcami i potwierdzają ,że warszawskie MPWiK ,narzuca studzienki w sytuacji takiej jak moja czyli budynek jest ponad 15 m od ulicy w której jest sieć. Jutro zacznę sprawdzać w MPWik na jakie rozporządzenie powołuja się . Czekam na informacje innych forumowiczów ,którzy spotkali sie z takim problemem. Najprawdopobniej te min 15 m wynika z potrzeby narzucenia/utrzymania parametrów sieci wodnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpanek 20.01.2005 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Nie chodzi o parametry wody tylko o kasę.Do wodomierza w razie awarii MPWiK naprawia i usuwa szkody z własnej kieszeni, stąd te 15 m . Proponuję z warunkami tech. udać się osobiście lub napisać pismo o zgodę na instalację wodomierza w budynku, to tylko 3 m . Albo wziąć projektanta, który to załatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.01.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 ....Najprawdopobniej te min 15 m wynika z potrzeby narzucenia/utrzymania parametrów sieci wodnej ? Których parametrów? Jakości wody, a moze ciśnienia? A ni jedno, ani drugie nie może tutaj być wytłumaczeniem, bo: - czym jest te Twoje kilkanaście metrów przyłącza w stosunku do dziesiątek lub setek kilometrów sieci wodociągowej - jeśli chodzi o ciśnienie - powiedz ze położysz rurę o średnicy 40mm zamiast 32mm (zwykle 32mm jest doprowadzane do domków jendorodzinnych), różnica w cenie to chyba 1 zł/mb rury. Albo zapytaj jakie mają ciśnienie w miejscu włączenia Twego przyłącza do sieci wodociagowej . A najlepiej po prostu powołać się na przepisy (np. te, które wcześniej wymieniłem). Oczywiscie nic na siłę, najpierw lepiej grzecznie zapytać, poprosić, a jak zaczną robić problemy wtedy podważyc ich decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soba 20.01.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Nie chodzi o parametry wody tylko o kasę.Do wodomierza w razie awarii MPWiK naprawia i usuwa szkody z własnej kieszeni, stąd te 15 m . Proponuję z warunkami tech. udać się osobiście lub napisać pismo o zgodę na instalację wodomierza w budynku, to tylko 3 m . Albo wziąć projektanta, który to załatwi. tylko pismem ja rozmawiałem 3 miechy dopiero kak dostali pismo z zapytaniem na jakiej podstawie to i to,to łaskawie zaprosli mnie na negocjacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts