darekt 08.09.2002 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2002 Czy ktoś może określić do kiedy można rozliczać dużą ulgę budowlaną i do kiedy można zakupić jeszcze materiały , które na podstawie tej ulgi można rozliczyć? Budowę rozpocząłem w 1999 r. i już ją kończę ale mam jeszcze sporo do zrobienia - reszta instalacji i trochę wykończeniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 08.09.2002 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2002 Jeśli dobrze pamiętam to do końca 2004. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agus 09.09.2002 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2002 Nabyłeś ulgę budowlaną jeszcze wg starych zasad, tzn. bez żadnego limitu czasowego. Jeżeli zmieścisz się w kwocie (nie pamiętam w tej chwili ile w tej chwili wynosi) to możesz odliczać aż do zakończenia budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 09.09.2002 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2002 Nieprawda. Zgodnie z nowelizacją ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych - budowy rozpoczęte po 1999 r. moga być odliczane do końca 2004r. Była to już szeroko omawiana sprawa nieprawnej likwidacji praw nabytych co dotyczy zarówno osób rozpoczynających budowę w 1999 r. jak i w 2000 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedakcjaPrawo 09.09.2002 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2002 Osoby, które nabyły prawo do ulgi budowlanej w latach 1997-2001 i kontynuują rozpoczętą inwestycję, mogą odliczać od podatku dalsze wydatki do 31 grudnia 2004 r. (patrz art. 4 ust. 2 nowelizacji ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych z 21 listopada 2001 r., Dz. U. nr 134, poz. 1509) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 09.09.2002 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2002 bardzo prosze o wyjasnienie: jesli ktoś nabył prawo do ulgi w 1998 roku i w tymże roku poniósł wszystkie wydatki to czy ma prawo ich odliczania aż odliczy wszystko czy tez tylko do 2004? ponadto czy odlicza do limitu obowiązującego w 1998 roku? Jesli natomiast ponosi dodatkowe wydatki w latach następnych to czy obowiązuje wtedy podwyższony limit wydatków (ulga co roku była nieco większa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JerryCool 09.09.2002 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2002 Czołem wszystkim, także Szacowniej Redakcji która zabrała głos w tej jakże ważnej dla nas budujących własne gniazdka sprawie.Dziwi mnie fakt, że tak kategorycznie Redakcja wraz za Agnicha 1704 odmawia mi (też rozpoczołem budowę w 1999r.)prawa do odliczeń w ramach dużej ulgi budowlanej po 31 grudnia 2004r.Żyjemy w kraju w którym przepisy są tak bardzo niejasne i niespójne, że 2 ludzi czytających ten sam przepis prawny interpretuje go na 2 całkowicie odmienne sposoby.Wiem coś o tym bo jestem księgowym. W mojej pracy liczy sie przede wszystkim Ordynacja Podatkowa niemniej kożystamy też z innych opracowań i wyjaśnień, w szczególności zaś z "Gazety Prawnej" wydawnictwa INFOR.Otóż w "PRAWIE PRZEDSIĘBIORCY" nr 3/02 ukazał się artykuł w wyżej wymienionej sprawie którego kawałek (uwaga dość długie) pozwolę sobie przytoczyć: "Ustawowe ograniczeniaDziałania Ministerstwa Finansów począwszy od 1996 r. zmierzały w kierunku narzucenia ograniczeń w stosowaniu dużej ulgi budowlanej. Pierwszym przejawem takiego działania była zmiana zasad odliczania wydatków. Począwszy od 1997 r. podatnik miał możliwość odliczenia 19 proc. poniesionych wydatków (oczywiście nie więcej niż 19 proc. limitu ustalonego na dany rok), ale tym razem nie od dochodu, ale od podatku. Organy finansowe odniosły jednak połowiczny sukces, Trybunał Konstytucyjny 25 listopada 1997 r. orzekł bowiem, iż podatnicy, którzy kontynuują inwestycję mieszkaniową i przed 1 stycznia 1997 r. korzystali z ulg mieszkaniowych odliczanych od dochodu, mają prawo do odliczania tych wydatków na dotychczasowych zasadach – czyli od dochodu.Zasada niezmieniania praw nabytych została zaakceptowana i uznana przez Ministerstwo Finansów, które wprowadzając następne ograniczenia uznało, iż nie dotyczy to podatników korzystających z odliczeń na dotychczasowych zasadach.Zmieniając ustawę podatkową na 2001 r. wprowadzono limit czasu, w ciągu którego można skutecznie dla celów odliczeniowych ponosić wydatki na cele budowlane. I tak osoby, które rozpoczęły inwestycję budowlaną w 2001 r., mogą odliczać jedynie te wydatki, które zostały poniesione na budowę w ciągu 4 kolejnych lat. Ograniczenie to nie dotyczy oczywiście tych podatników, którzy kontynuowali w roku 2001 inwestycję rozpoczętą w poprzednich latach.Zapis ten wprowadził wiele nieporozumień. Podatnicy uznali, że wydatki można odliczyć jedynie w ciągu 4 kolejnych lat. Nie jest to rozumowanie do końca słuszne. Zgodnie z literalnym brzmieniem art. 27a ust. 5a ustawy z 26 lipca o podatku dochodowym od osób fizycznych (j.t. Dz.U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 z późn.zm.) nadanym ustawą z 9 listopada 2000 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 104, poz. 1104) odliczeniu podlegają wydatki dokonywane dla danej inwestycji, poniesione w okresie nie dłuższym niż cztery kolejne lata, licząc od początku roku podatkowego, za który podatnik po raz pierwszy dokonał odliczeń związanych z tą inwestycją.Tak więc w tym przypadku liczy się czas, w którym podatnik ma ponieść wydatki na budowę, natomiast rozliczyć te wydatki będzie mógł w ramach określonego limitu w kolejnych latach. Ustawa ograniczyła bowiem termin, w którym podatnik ma ponieść wydatki inwestycyjne (4 lata od momentu wykazania pierwszego odliczenia), nie wprowadziła natomiast zapisu ograniczającego możliwość odliczania poniesionych w ciągu tych 4 lat wydatków również po upływie tego terminu. Interpretacja ta wydaje się prawidłowa, jeżeli uwzględni się fakt, iż większość inwestycji budowlanych jest prowadzonych ze środków uzyskanych w kredycie, a zarobki osiągane przez kredytobiorców w większości przypadków nie dałyby im możliwości odliczenia poniesionych wydatków w pełnej wysokości w ciągu 4 lat.Przykład Renata Majewska w 2001 r. rozpoczęła budowę domu w Krakowie. Według założonego harmonogramu ukończenie budowy nastąpi w 2004 roku. Koszt całkowity obiektu wg wstępnych szacunków wyniesie ok. 500 000 zł. Podatniczka pokryje te wydatki częściowo z oszczędności, a na resztę zaciągnie kredyt w banku. Ponieważ w okresie najbliższych 4 lat nie osiągnie takiego dochodu z pracy, który uprawniałby ją do dokonania przysługujących jej odliczeń związanych z wydatkami na budowę, pozostałą część odliczy w latach następnych, aż do całkowitego wyczerpania limitu.Zmiana ustawy podatkowej na 2002 r. wyeliminowała ulgę budowlaną. Nie pozbawiła ona natomiast prawa do dokonywania odliczeń wszystkich tych, którzy uzyskali prawo do dużej ulgi budowlanej z tytułu poniesienia wydatków przed 1 stycznia 2002 r.Limit wydatków objętych dużą ulgą budowlaną wynosi w bieżącym roku 189 000 zł. Osoby, które nabyły prawo do odliczeń przed 2002 r., będą mogły pomniejszyć podatek o 19 proc. takiego wydatku, ale w sumie (z odliczeniami sprzed 2002 r.) nie więcej niż o 19 proc. kwoty 189 000 zł, czyli o 35 910 zł.Liczne zmiany ustawy podatkowej, z jakimi mieliśmy do czynienia w ostatnich 4 latach, doprowadziły do sytuacji, w której obecnie podatnicy (w zależności od tego, kiedy rozpoczęli inwestycję) mogą korzystać z odliczania wydatków na budowę:• od dochodu – wszyscy ci, którzy rozpoczęli inwestycję przed 1997 r. i nie wykorzystali dotychczas przysługującego im limitu,• od podatku – wszyscy ci, którzy rozpoczęli inwestycję od 1997 r. i nie wykorzystali dotychczas przysługującego im limitu,• poniesionych w ciągu 4 lat od momentu dokonania pierwszego odliczenia – wszyscy ci, którzy rozpoczęli inwestycję od 2001 r. i nie wykorzystali dotychczas przysługującego im limitu,• od dochodu (od przychodu dla objętych ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych) odsetek od kredytu zaciągniętego na finansowanie inwestycji mieszkaniowej – wszyscy ci, którzy rozpoczęli inwestycję od 2002 r.W latach poprzednich limity możliwych do odliczenia wydatków wynosiły:– w 1992 r. – 247 800 000 (starych) zł– w 1993 r. – 371 000 000 (starych) zł– w 1994 r. – 511 000 000 (starych) zł– w 1995 r. – 51 100 zł– w 1996 r. – 64 000 zł– w 1997 r. – 81 900 zł (maksymalna kwota odliczenia od podatku – 15 651 zł)– w 1998 r. – 101 500 zł (maksymalna kwota odliczenia od podatku – 19 285 zł)– w 1999 r. – 133 000 zł (maksymalna kwota odliczenia od podatku – 25 270 zł)– w 2000 r. – 154 000 zł (maksymalna kwota odliczenia od podatku – 29 260 zł)– w 2001 r. – 161 000 zł (maksymalna kwota odliczenia od podatku – 30 590 zł)obecnie limit odliczenia wynosi 189 000 zł.Podstawa prawna: ustawa z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (j.t. Dz.U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 z późn.zm.).Trzeba wiedziećOd 1 stycznia br. obowiązuje nowa ulga podatkowa. Daje ona możliwość odliczania od dochodu faktycznie poniesionych w roku podatkowym wydatków na spłatę odsetek od niektórych kredytów udzielanych podatnikom po 1 stycznia 2002 r. na finansowanie inwestycji mających na celu zaspokojenie własnych potrzeb mieszkaniowych. Prawo Przedsiębiorcy Nr 3/02 Źródło: INFORBANK "źródło: www.infor.pl/podatki, tamże wiele innych ciekawych artykułów (w wyszukiwarce wpisz "ulga budowlana" Tak więc dla jednych oczywiste jest, że mogę odliczać do 31.12.2004r. dla drugich zaś mogę korzystać z ulgi bez ograniczeń czasowych. Mój punkt widzenia jest taki, że jeżeli chodzi o budowę domu-to polegam na specach z MURATORA, jeśli zaś o zagadnienia prawne-to wierzę specom z INFOR-u Pozdrawiam Jurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bary 10.09.2002 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2002 JerryCool mylisz 2 sprawy:1. Odliczenia do 31.12.2004r. oraz2. Wydatki podlegające odliczeniom poniesione do 31.12.2004 To drugie napisała Redakcja i nikt nie odmawia Ci odliczania poza rokiem 2004 wydatków poniesionych przed ta datą.Pzdr,B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bary 10.09.2002 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2002 Text Redakcji po redakcji: Osoby, które nabyły prawo do ulgi budowlanej w latach 1997-2001 i kontynuują rozpoczętą inwestycję, mogą odliczać od podatku [przez tak długo jak im się chce a raczej aż do 19% wydatków lub limitu ulgi] dalsze wydatki [poniesione] do 31 grudnia 2004 r. (patrz art. 4 ust. 2 nowelizacji ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych z 21 listopada 2001 r., Dz. U. nr 134, poz. 1509) Teraz jasne?B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedakcjaPrawo 10.09.2002 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2002 Bary ma rację (dziękujemy za obronę). O prawie do starej ulgi pisaliśmy dokładnie w "M" 4/2002 na str. 136-138, w zasadzie to samo co w cytowanym artykule Inforu. Oczywiście, nie można wykluczyć, że Trybunał Konstytucyjny coś w tych przepisach zmieni na korzyść podatników, czego wszystkim "starym ulgowiczom" życzymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 10.09.2002 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2002 Ja tez nareszcie pojęłam, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 11.09.2002 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2002 Dokładnie to samo miałam i ja na myśli - nie tłumaczyłam tej sprawy dokładniej ponieważ już kilkakrotnie to robiłam w tym dziale w wątku o ulgach budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts