Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wybudownie fundamentów w okolicach Krakowa

Recommended Posts

jestem z Nowego Sącza.....

Zobacz do mojego dziennika ile mnie kosztuje cała budowa.Mysle,ze 50 tys to duuuzo za duuuzo.

Ja mam stan surowy zamknięty i tynki w 3 pomieszczeniach.Z firmą juz mnie to kosztowało 110 tys.A mam dom 220m2 z piwniczka nieduzą. :D

Poszukaj kogos tanszego, albo kup sobie materiał sam.Powinno cie to taniej wyniesc.

Kompleksowo to nie wiem.

Moja brygada określiła cenę za robotę bez materiałów i bez kosztów koparki na

5000 zł (domek około 140m użytkowej + garaż).

Koparkowi biorą około 80zł/h. Jak proste fundamenty i bez piwnic to nie powinna kopać więcej niż dniówkę - ale to chyba zależy też od ukształtowania działki. Załóżmy że będzie robił 10h czyli 800 zł.

A materiały to musisz sobie jakoś zgrubnie przeliczyć. Oblicz objętość betonu, ilość bloczków i zaprawy na ściany fundamentowe (albo beton i koszty szalunków). Pewnie w projekcie masz tabelkę z ilością potrzebnej stali na zbrojenie.

Tutaj masz uproszczony wykaz moich materiałów (tak na oko):

1 317,60 Chudy beton B10 6m3 pod ławy

1 769,51 stal na ławy fundamentowe

2 500,00 deski szalunkowe

151,68 drut wiązałkowy, drut żebrowany 10

1 904,63 stal i deski do szalunków bo brakło

4 000,00 Beton B20 16m3 na ściany fundamentowe

184,50 dysperbit do fundamentów

2 999,57 sturodur, styrbit, membrana kubełkowa

154,50 styrbit - brakło wiadra

56,00 dysperbit do fundamentów

308,50 papa na izol. Pozio. Na fund. I folia kubełkowa

15 346,49

Czyli takie fundamenty z materiałami i pracami ziemnymi powinny wyjść po zaokrągleniach jakoś tak:

ROBOTA: 5000

SPRZĘT: 1000

MATERIAŁY: 16000

RAZEM: 22000

I zaznaczam że u mnie zrobili dosyć wysokie ściany fundamentowe więc u ciebie może być taniej. No i możesz nie brać styroduru, który jest drogi jak sto słoni.

P.S. Dlaczego zadałeś to pytanie bezpośrednio w "Grupy budujące" ? Pojedyncze posty w tej podgrupie raczej nie pasują ...