ampli 19.12.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Czytałam ustawę o podatkach i ogólnie dotyczącą wieczystej dzierżawy gruntów. Z tego co tam jest napisane to taki podatek ( 1%-3% rocznie) obowiązuje przy zakupie ziemi za 15% - 25% wartości rynkowej. Z tego co wiem to Ci, którzy kupili ziemię w Murowańcu płacili 100% wartości. A o takiej dzierżawie ani słowa. Więc chyba nie można mam narzucić tak wysokiego podatku. I co do za uzasadnienie, że cena za m2 ziemi w Murowańcu wzrosła. Jakie to ma znaczenie dla kogoś kto tam postawił dom. Czy dla niego ważne czy wzrosła czy też zmalała. Czy podatek od nieruchomości też będzie zależał od tego czy mamy skromny domek czy pałac. To jakieś kpiny. Czy w Gminie zdają sobie sprawę jaki wysoki podatek proponują ludziom, którzy wiele sobie odmówili aby kupić ziemię. Spróbuję się szybko coś dowiedzieć od znajomego prawnika. Dam znać..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 22.12.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Czytałam ustawę o podatkach i ogólnie dotyczącą wieczystej dzierżawy gruntów. Z tego co tam jest napisane to taki podatek ( 1%-3% rocznie) obowiązuje przy zakupie ziemi za 15% - 25% wartości rynkowej. Z tego co wiem to Ci, którzy kupili ziemię w Murowańcu płacili 100% wartości. A o takiej dzierżawie ani słowa. Więc chyba nie można mam narzucić tak wysokiego podatku. I co do za uzasadnienie, że cena za m2 ziemi w Murowańcu wzrosła. Jakie to ma znaczenie dla kogoś kto tam postawił dom. Czy dla niego ważne czy wzrosła czy też zmalała. Czy podatek od nieruchomości też będzie zależał od tego czy mamy skromny domek czy pałac. To jakieś kpiny. Czy w Gminie zdają sobie sprawę jaki wysoki podatek proponują ludziom, którzy wiele sobie odmówili aby kupić ziemię. Spróbuję się szybko coś dowiedzieć od znajomego prawnika. Dam znać..... Witaj nie chciałabym Ciebie martwić, ale podatek od nieruchomości też od nowego roku rośnie, a ja miałam do zapłaty już podatek od nieruchomości dwa miesiące po zakupie działki, na której jeszcze nic nie stało prośba o wszelkie informacje od prawnika, a to co znalazłaś to podaj szczegółowo, jaka ustawa z paragrafami itd. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ampli 22.12.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Na forum grupa bydgosko-toruńska podałam już jak to ustawa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts