Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawierzchnia asfaltowa

Adam-prid

Recommended Posts

Mam zamiar wykonać nawierzchnię chodnika z asfaltobetonu piaskowego.

Chcę zastosować jako lepiszcze Izolbet Dp - powłokowy, modyfikowany kauczukiem. Czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami ze stosowaniem tego produktu. Interesuje mnie głównie jak długo wysycha (twardnieje) , czy po wyschnięciu tworzy twardą powłokę i czy powłoka ta nie mięknie pod wpływem słońca.

Do wykonywania nawierzchni asfaltowych stsuje sie raczej mieszanko, które zyskują plastyczność pod wpływem podwyzszonej temperatury (temperatura początkowa masy asfaltowej w czasie, gdy opuszcza ona wytwórnię, wynosi ponad 100 stopni). Podejżewam, że w warunkach domowych (działkowych) nie będziesz miał mozliwości odpowiedniego wymieszania wszystkich składników - ręczne mieszanie nie wchodzi raczej w rachubę. Ja raczej zaproponowałbym Ci, zebyś rozejżał sie po okolicy, czy nie ma gdzieś w pobliżu jakiegoś remontu drogi asfaltowej. Często przy okazji takiego remontu zrywana jest częściowo stara nawierzchnia (za pomocą maszyn nazywanych frezarkami). Można też spróbować w najblizszym Rejonie Dróg Publicznych (czasem mają na składzie materiał z takiego frezowania). Odzyskiwany w ten sposób materiał (zwany frezem), po ułożeniu i odpowiednim zgęszczeniu stanowi doskonałą nawierzchnię o wysokiej wytrzymałości, zaś w trakcie eksploatacji parametry takiej nawierzchni (wskutek jeżdżenia samochodami) poprawiają się - nawierzchnia się zagęszcza i skleja.

Więcej szczegółów na PW.