Adam-prid 19.01.2005 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Mam zamiar wykonać nawierzchnię chodnika z asfaltobetonu piaskowego.Chcę zastosować jako lepiszcze Izolbet Dp - powłokowy, modyfikowany kauczukiem. Czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami ze stosowaniem tego produktu. Interesuje mnie głównie jak długo wysycha (twardnieje) , czy po wyschnięciu tworzy twardą powłokę i czy powłoka ta nie mięknie pod wpływem słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam-prid 19.01.2005 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Jeśli ktoś wykonywał nawierzchnię asfaltową na swojej działce to bardzo proszę o jakieś wskazówki i doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamY 19.01.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Do wykonywania nawierzchni asfaltowych stsuje sie raczej mieszanko, które zyskują plastyczność pod wpływem podwyzszonej temperatury (temperatura początkowa masy asfaltowej w czasie, gdy opuszcza ona wytwórnię, wynosi ponad 100 stopni). Podejżewam, że w warunkach domowych (działkowych) nie będziesz miał mozliwości odpowiedniego wymieszania wszystkich składników - ręczne mieszanie nie wchodzi raczej w rachubę. Ja raczej zaproponowałbym Ci, zebyś rozejżał sie po okolicy, czy nie ma gdzieś w pobliżu jakiegoś remontu drogi asfaltowej. Często przy okazji takiego remontu zrywana jest częściowo stara nawierzchnia (za pomocą maszyn nazywanych frezarkami). Można też spróbować w najblizszym Rejonie Dróg Publicznych (czasem mają na składzie materiał z takiego frezowania). Odzyskiwany w ten sposób materiał (zwany frezem), po ułożeniu i odpowiednim zgęszczeniu stanowi doskonałą nawierzchnię o wysokiej wytrzymałości, zaś w trakcie eksploatacji parametry takiej nawierzchni (wskutek jeżdżenia samochodami) poprawiają się - nawierzchnia się zagęszcza i skleja.Więcej szczegółów na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts