Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozpoczynam budowe - od projektu

Gość rypa

Recommended Posts

Czesc wszystkim i kazdemu z osobna!

Pisalem juz wczesniej ale pewnie cos zrobilem nie tak i sie nie wyswietlilo. :cry:

Obecnie mieszkam w Kozieglowach a mam nadzieje ze bede mieszkal w Miekowie (Czerwonak)

Jak zaznaczylem rozpoczynam planowanie budowy i juz pojawiaja sie problemy :cry: !

Jaki projekt wybrac aby byl oczywiscie najtanszy w budowie (ok. 120m)!

Parterowy, parterowy z poddaszem uzytkowym czy tez pietrowy :oops:

Z jakich materialow - tradycyjna ceramika czy tez silikaty lub jeszcze inne, ale nie technologia drewniana - zeby bylo tanio i dobrze :) .

Pozdrawiam serdecznie i dziekuje

Witam

Wiadomo, że dom paterowy byłby tańszy od piętrowego, uniknąłbyś stropu, tańszy byłby dach. Ale oczywiście wszystko zależy od tego ile ludzi ma w nim mieszkać i jaką dużą masz działkę. Na dom parterowy potrzeba więcej miejsca niż na dom pietrowy czy z użytkowym poddaszem. Masz już jakiś projekt na oku??

I tu zdania są podzielone. Dyskusje, co jest tanższe (parterowy czy z poddaszem) pojawiają się od czasu do czasu na forum. Widziałam też w Muratorze, ale ponieważ czytam teraz numery z 2 lat wstecz, to nie wiem dokładnie, w którym. Do mnie przemawia osobiście wersja z poddaszem - dach mniejszy, a dach to nie tylko pokrycie ale i więżba. No droższe ocieplemie, ale i tu i tu trzeba je zrobić. Cena stropu znacznie większa w parterówce. No i można mieszkać na dole a górę sobie spokojnie wykańczać przez kilka miesięcy (ważne, jak ktoś sprzeda mieszkanie i gdzieś musi przenieść meble :D ). Poza tym mam wrażenie, że dom zwarty łatwiej potem ogrzać.

Ściany: teraz chyba najtańższe silikaty, ale trzeba je bardziej ocieplić, więc może wyjść na zero. Jednym słowem buduj z tego, na co dostaniesz promocje i upusty.