Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

IBF - dachówki??

Cebor

Recommended Posts

• 2 years później...
Ponawiam pytanie- jak dach kryty dachówkami IBF wytrzymuje próbę czasu? Czy to prawda, że kolory blakną?

Dziwisz się, że nikt nie odpowiada? A o jaką "próbę czasu" Ci chodzi? 2, 5, może gwarancyjne 30 lat? Obawiam się, a sprawa dotyczy dachówek w ogóle, że kwestię ich żywotności, wytrzymałości, ocenią następne pokolenia.. :)

Kolory... hmm... W przypadku dachówek cementowych do niedawna efekt, nazwijmy to, "blaknięcia" po latach występował i jest to fakt nie do ukrycia. Pamiętajmy, że jeszcze kilkanaście lat temu nikt nie malował dachówek cementowych, całą ich barwę stanowił pigment w masie (w przypadku producentów "domowych" nawet tego nie szło uświadczyć). Pierwsze farby były bardzo niedoskonałe, ale szybko zaczęto stosować specjalne farby akrylowe do betonu i dachówek w szczególności. Ta technologia stosowana jest dp dziś przez większość producentów, w tym IBF, ale dwóch poszło o krok dalej: Braas i Prodach mają dachówki pokrywane powłoką akrylowo-polimerową. Nie będę się rozpisywał, ciekawi zajrzą na strony producenckie.

Pozdrawiam

IBF z tego co mówił mi gość w hurtowni nie jest barwiona w masie, tzn. jeśli Ci kawałek odpadnie będzie w środku jasna. Dlatego zdecywaliśmy się na Braasa podwójne S, który jest barwiony w masie. Dachówka z gąsiorami i innymi pierdołkami wyszła nas prawie 11 000. Dach mamy ok 210m2. Ile IBF nie mam pojęcia, bo ostatecznie nie wycienialiśmy.

A druga sprawa, nie znam nikogo kto ma IBF na dachu więc opinii o wytrzymałości nie mam.

IBF z tego co mówił mi gość w hurtowni nie jest barwiona w masie, tzn. jeśli Ci kawałek odpadnie będzie w środku jasna. Dlatego zdecywaliśmy się na Braasa podwójne S, który jest barwiony w masie. Dachówka z gąsiorami i innymi pierdołkami wyszła nas prawie 11 000. Dach mamy ok 210m2. Ile IBF nie mam pojęcia, bo ostatecznie nie wycienialiśmy.

A druga sprawa, nie znam nikogo kto ma IBF na dachu więc opinii o wytrzymałości nie mam.

I tak oszukuj się dalej . Takimi tekstami sprzedawcy wpuszczją inwestorów w kanał a oni łykają jak ciepłe bułeczki. Brass barwiony a inne nie ? Wszystkie dachówki cementowe (pomijam jakieś dziwne firmy domowe i warsztatowe) znanych firm są barwione w masie i to od kilku lat . Fakt dachówka cementowa będzie blakła.

Znam jeszcze kilka fajnych tekstów :

- sciany oddychają

- wszystkie inne materiały poza silikatami są promieniotwórcze

- nie trzeba izolacji poziomej i pionowej na fundamenty

Tak na prawde nie ma znaczenia co wybierzesz Euronit,Brassa,IBF co by nie mówić to zawsze jest dachówka cementowa i taka zostanie .

Ja osobiście mam IBF i jak na razie jest ok , ale co ja mogę powiedziać skoro mam go do 6 miesięcy , ale mój znajomy ma też tą sama dachówkę chyba już ponad trzy lata jest ok nie widać na niej oznak starzenia .

Mam kilka dachówek które mi zostały , nawet jedną sobie specjalnie potłukłem i jest barwiona w masie , sprawdzone osobiście .

Mój dach to 260 m , ale cena za moją dachówkę niższa , ale ja miałem specjalną ofertę , minimalną marża sprzedawcy .

A jeszcze jedno jak ci odpadnie kawałek dachówki to sobie ją wyminisz na nową , przcież nie będziesz mieszkała z dziurą na dachu.

A ile kosztował IBF na 260 metrowy dach? Mnie własnie od tych dachówek odstrasza podejrzanie niska cena. Na dach 220 - metrowy dachówki IBF mają kosztować 3,5 tys. mniej niż tez cementowy wyrób euronitu. :o

3,5 tys ? Zwariowałeś ? Stary to ździerstwo w biały dzień . Chyba chcą Cię oszukać . Targuj sie myśle ze powinieneś dostać jeszcze ze 40% rabatu.

A ile kosztował IBF na 260 metrowy dach? Mnie własnie od tych dachówek odstrasza podejrzanie niska cena. Na dach 220 - metrowy dachówki IBF mają kosztować 3,5 tys. mniej niż tez cementowy wyrób euronitu. :o

3,5 tys ? Zwariowałeś ? Stary to ździerstwo w biały dzień . Chyba chcą Cię oszukać . Targuj sie myśle ze powinieneś dostać jeszcze ze 40% rabatu.

[jacekot] zrób sobie przerwe od forum. Po co ta ironia?!

[Mroovka] sprecyzuj swoją wypowiedź, bo róznica w cenie 3500 zł przy dachu 220 m2 robi ok. 16 zł na m2, a to jest mało prawdopodobne?!

Te dwie dachówki aż tak nie odbiegają od siebie pod względem cenowym?! O jakosci nie wypowiadam się.

[jacekot] zrób sobie przerwe od forum. Po co ta ironia?!

[Mroovka] sprecyzuj swoją wypowiedź, bo róznica w cenie 3500 zł przy dachu 220 m2 robi ok. 16 zł na m2, a to jest mało prawdopodobne?!

Te dwie dachówki aż tak nie odbiegają od siebie pod względem cenowym?! O jakosci nie wypowiadam się.

moze i mnie poniosło ,ale jak ktoś pisze takie dziwne rzeczy to nie wiem czy serio i się pomylił ,czy sobie żarty robi

Poważnie: z ofert jakie posiadam euronit na 220-metrowy dach jest o 3,500 zł. drozszy od IBF. Na euronit mam oferty z kilku firm, na IBF tylko z jednej . Znalazłam tylko jeden skład sprzedający dachówki IBF więc nie mam z czym porównać ich propozycji.

Dziękuje za wszystkie dotychczasowe wypowiedzi , proszę o nastepne .

Poważnie: z ofert jakie posiadam euronit na 220-metrowy dach jest o 3,500 zł. drozszy od IBF. Na euronit mam oferty z kilku firm, na IBF tylko z jednej . Znalazłam tylko jeden skład sprzedający dachówki IBF więc nie mam z czym porównać ich propozycji.

Dziękuje za wszystkie dotychczasowe wypowiedzi , proszę o nastepne .

no to teraz wszystko jasne , wartość 3,5 tys to różnica , a nie cena dachówki za cały dach .

Jak już wcześniej pisałem nie ma różnicy , czy to Brass /IBF czy Eronit to wszystko jest dachówka cementowa i każdy da ci na nią gwarancje 30 lat (przynajmniej ja tak mam na IBF , ale sądze ze wszyscy tyle dają ) wiec o co się martwisz. Jeśli mam dobrze zrobioną kalkulacje dachu i rzeczywiscie jest taka rożnica 3,5 tys to się nie zastanawiaj będziesz miała za to dwa okna dochowe extra , kominek lub jeszcze inne wyposarzenie do domu.

A jak pójdziesz do przedstawicieli tych firm to karzdy powie ze jego wyrób jest najlepszy .

IBF to prawie to samo co BRAAS! I właśnie to "prawie" robi różnicę w cenie. Ale każdy ma wolny wybór. Oczywiście jedna i druga dachówka będzie dobrze chroniła nasz dom. Pozdrawiam.

Andrzej z tego co wiem to pracujesz w firmie z pokryciami dachu .

Powiedz mi tylko jaką dachówkę cementową sprzedajesz u siebie ?

Bo jestem ciekawy czy to nie jest tak ze "każda pliszka swój ogon chwali"

Drogi przyjacielu wydaje mi się, że w tej materii Twoja wiedza jest niekompletna. Wystarczy kliknąć na moje ikonki albo zerknąć na ogłoszenia. Jak widać prowadzę firmę dekarską i dzielę się na tym Forum swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniem. Moim zdaniem Braas ma najlepsze wyroby co wcale nie znaczy, że inne są złe. Pozdrawiam.