Jack_1 20.01.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Właśnie się zarejestrowałem i piszę swój pierwszy post.A skoro pierwszy do dotyczy oczywiście zakupu działki. Chcę kupić działkę pod budowę domu. Działka ta jak wynika z wypisu rejestrów gruntu jest działką rolną. W pobliżu - to znaczy działka sąsiednia jest zabudowana. Dla terenu gdzie jest położona działka nie ma planu zagospodarowania. W związku z powyższym mam kilka pytań: 1. Czy jest możliwe aby w umowie warunkowej (gdy wysyłane jest pismo do Agencji Rolanej) jest możliwość zawarcia jeszcze jednego warunku - tzn. że zakup działki będzie możliwy po uzyskaniu przezemnie decyzji o warunkach zabudowy i czy wtedy zaliczka na poczet ceny będzie zwrotowi . 2. Czy prawdą jest że uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy powoduje, że nie trzeba występować do agencji rolnej? 3. Czy bezpieczne jest zawarcie umowy przedwstępnej z dość dużą kwotą zaliczki w postacji umowy cywilno-prawnej czy lepiej jest wydać troche kasy i zrobić to u notariusza? Z góry dziękuje za porady. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 21.01.2005 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Witam wszystkich bardzo serdecznie. 1. Czy jest możliwe aby w umowie warunkowej (gdy wysyłane jest pismo do Agencji Rolanej) jest możliwość zawarcia jeszcze jednego warunku - tzn. że zakup działki będzie możliwy po uzyskaniu przezemnie decyzji o warunkach zabudowy i czy wtedy zaliczka na poczet ceny będzie zwrotowi . 2. Czy prawdą jest że uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy powoduje, że nie trzeba występować do agencji rolnej? 3. Czy bezpieczne jest zawarcie umowy przedwstępnej z dość dużą kwotą zaliczki w postacji umowy cywilno-prawnej czy lepiej jest wydać troche kasy i zrobić to u notariusza? 1. Najpierw zdobyłbym warunki zabudowy, bo umowa warunkowa oznacza, że jeśli ANR nie wyrazi chęci kupna, to umowa zostaje zawarta. 2. Nie. Miałem warunki zabudowy, a Agencja i tak musiała się wypowiedzieć - ma prawo pierwokupu i tyle. 3. Zależy ile kasy. Ja przy 3500 się w to nie bawiłem, ale przy 10.000 już bym się zastanawiał. Tyle że notariusz swoje kosztuje.... Może zmniejsz kwotę zaliczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioma 21.01.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Ja mam podobna sytuacje.Działka która chcielismy kupic ,tez w planie byla gruntem ornym, wiec u notariusza zawarlismy umowe warunkową , która poszła do Agencji, a swoja drogą złozylismy wniosek o warunki zabudowy.Z Agencji wróciło ze nie chcą(po 2 tyg), kupilismy tę działkę(druga umowa u notariusza), a na warunki czekamy dalej(choć pani z urzędu powiedziała ze bedą juz po niedzieli)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia 07 21.01.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 umowa przedwstępna na działkę rolną z prawem pierwokupu dla AWR nie musi być zaliczkowana zresztą i tak gdy zdecydujesz się na zaliczkę z obecnym włascicielem , a agencja skorzysta to zaliczkę musi ci oddać tem który wziął zaliczkę .W takiej umowie nie zawiera się sformułowania zadatek, zaliczka tylko częściowa zapłata (wiadomość wprost od notariusza) ja spłacam tak hipotekę aby mieć czystą KW jak dokonam przeniesienia własności. WZ to co innego najważniejsze jest jak działka zapisana jest w rejestrze gruntów i gdy dostaniesz pozwolenie na założenie siegdliska dalej będzie to grunt rolny i nie daj się wykiwać z 2% podatkiem z tytułu zmiany przeznzczenia gruntu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts