adrian 20.01.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Co do wyciągnięcia od biura projektów plików źródłowych, gratuluję zdolności negocjacyjnych... A dziękuję A tak nawiasem mówiąc, niewiastą jestem. Łaaa... zagapiłem się Najmocniej przepraszam. Co do plików źródłowych to dużo prościej otrzymać rysunki w skali skażonej. A co to oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27959-wyb%C3%B3r-projektu-kupno-kota-w-worku/page/2/#findComment-516327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 20.01.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Marx Projekt zawiera: rzuty kondygnacji, przekroje, rys. elewacji, przykładowy plan zagospodarowania na działce, oczywiście opis techniczny. Do tego dochodzą rys. konstrukcyjne, szczegóły + obliczenia statyczne, które "popełnia" konstruktor z uprawnieniami. Nie wszystkie projekty zawierają projekty instalacji wew. ( bo takich wymagań w stosunku do domków jednorodzinnych nie ma ). Czasami zawierają kosztorysy ( ale lepsze jest zestawienie materiałowe co bywa rzadkością ! ). Zestawienia materiałowe z reguły ograniczają się do tzw. stolarki. Miłego podróżowania w celu znalezienia tego jedynego projektu J Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27959-wyb%C3%B3r-projektu-kupno-kota-w-worku/page/2/#findComment-516348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marx 20.01.2005 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 czy mozna te brakujace elementy zamowic i o ile moze to podniesc cene calego projektu?czy projekty z muratora zawieraja te rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27959-wyb%C3%B3r-projektu-kupno-kota-w-worku/page/2/#findComment-516364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 20.01.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Co do projektów instalacji wew.Elektryka - i tak będziesz chciał mieć gniazdka i wyłączniki w innych miejscach niż na projekcie, a zamiast siedzieć z projektantem nad papierem to przespacerujesz się z elekrykiem i pozaznaczasz gdzie co i jak ma działać ( warto wtedy mieć już w głowie umeblowany dom, bo np. wiesz że tu będzie kanapa i obok przyda się lampka i telefon ).Wod.- kan. - dobry instalator zrobi Ci to bez projektu, woda popłynie, a musi zadbać o spadki, coby ścieki z domu odpływały.Ogrzewanie - i tu jest troche większy problem !Musisz zdecydować się na system grzewczy i dla tej instalacji warto coś policzyć żeby działało, ale z reguły firmy sprzedające np. piece gazoweoferują ekipy inst. które obliczą co i jak.Inne instalacje podobnie, aczkolwiek nie zawsze.Jednym słowe : wydaj tochę więcej na dobrego instalatora zamiast na projekt inst. wewnętrznej.PozdroJ Co do Muratora - napisz do redakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27959-wyb%C3%B3r-projektu-kupno-kota-w-worku/page/2/#findComment-516397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.01.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Ja wybrałam projekt katalogowy, ale będzie dosyć mocno adaptowany. Tak naprawdę wspólnie z architektem, wykonawcą oraz dzięki podpowiedziom osób, które postawiły dom wg mojego projektu dorobilismy się czegoś na kształt projektu indywidualnego. Uzyskałam od nich bardzo dużo danych, szczególnie na temat błędów, których prawie żaden architekt nie uniknie. Coś, co wyglada ładnie i funkcjonalnie na rzutach, niekoniecznie musi takie być po zbudowaniu. Same biura architektoniczne też jak najbardziej z czegoś takiego korzystały - np. ja zmieniłam projekt, a teraz pokazała się jego nowa, ulepszona wersja - tej bym nie zmieniła (oczywiście adaptacje by były). Dostosowaliśmy funkcjonalność do potrzeb naszej rodzinki i na etapie koncepcji jesteśmy z dzieła coraz bardziej zadowoleni. Wrócę do tego wątku za 1,5 roku , ciekawe, co wtedy powiem. Cena mojego rozwiązania jest jednak sporo niższa, niż projektu gotowego, którego jakość i walory pozanje się tak naprawdę dopiero podczas budowy. Jeśli chodzi o materiały, np biuro Horyzont przesłało mi naprawdę pomocne i szcegółowe materiały (rzuty nie w skali, ale pozwalające ocenić stosowane rozwiązania i skalę adaptacji). Za kosztorys z przedmiarami też nie płaciłam Pozdrowienia BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27959-wyb%C3%B3r-projektu-kupno-kota-w-worku/page/2/#findComment-516421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 20.01.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 a zmiany na projekcie nanosi sie za pomoca kleju i nozyczek (ludzie, komputery wymyslono w zeszlym wieku...!) Jeszcze co do tego tekstu. Żadne biuro nie wypuści na zewnątrz plików źródłowych z rysunkami swoich projektów, żeby inny architekt mógł na nich nanosić zmiany - to by był samobójczy strzał z ich strony. A co więcej, my zapytalismy o mozliwość zrobienia zmian w projekcie i adapatcji U NICH, i otrzmaliśmy odpowiedź, że nawet biuro będące autorem projektu nanosi na nim zmiany na czerwono, bo TAKIE SĄ WYMOGI PRAWNE odnośnie adapatcji projektów typowych. Ostatecznie, zmiany i adaptację robił nam inny architekt, ponieważ tych zmian było sporo, przerysował praktycznie cały projekt od nowa - do pozwolenia na budowę sładaliśmy oryginalny projekt typówki oraz osobny projekt po adaptacji, jako komplet. Koszt takiej operacji wyniósł mniej więcej dwa razy tyle, co cena samego projektu typowego. magmi z tymi zmianami na czerwono wykonanymi przez pracownie macierzyst dla projektu to jest róznie. Ja w swoim projekcie poprosilem o kilka zmian tj gearaz na 2 auta scianka kolankowa itp. Dostalem projekt gzie wszystko bylo na czarno tylko nazwa projektu zostala zmieniona, chyba dodano 2 albo litere b. Przy okazji poszerzyli swoja oferte Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27959-wyb%C3%B3r-projektu-kupno-kota-w-worku/page/2/#findComment-516467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts