Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o radę.

Mam możliwość kupienia ładnego mieszkania w budynku 6-rodzinnym zbudowanym 11 lat temu w technologii lekkiej konstrukcji.

Wszystkie ściany, także zewnętrzne są zbudowane na konsrukcji z rur stalowych okrytych lekką płytą gipsową.

Mam obawy o możliwość zapleśnienia ścian (sam właścieciel przyznał, że raz na ścianie za szafą pojawiła się podejrzana plamka);

Obawiam się również ogólnej trwałości takeigo budynku i możliwości odsprzedania takiego mieszkania za 15-20 lat.

Proszę o podpowiedzi (np czy można walczyć z pleśnią w takich budynkach)?

Dziękuję i pozdrawiam :)

https://forum.murator.pl/topic/27961-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mieszkania-w-bloku-z-p%C5%82yty-kart-gipsowej/

Nic mi nie rozjaśnił :wink: :(

Tam ścierają się mocno dwie frakcje, na TAK i na NIE;

a z tego wynika, że ta technologia jest conajmniej kontrowersyjna...

Chyba się wycofam i pozostanę (z bólem serca) w bloku ze zwykłej płyty :x :cry:

(dzięki!)

Carrrlos, chyba tak...

w cytowanym powyżej wątku o kanadyjczykach, nawet zagorzali zwolennicy przyznają, że po 40-50 latach te domy nadają się do grunownego remontu, a nawet do wycięcia i postawienia od nowa.

Trudno to sobie wyobrazic, szczególnie gdy nad tobą mieszkają dwie rodziny, a obok kolejne trzy....