ebarc 01.03.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Czy ktoś orientuje się może czy warunki dotyczące przyłączy do sieci wodociągowej czy elektrycznej będą ważne w przypadku sprzedaży działki innej osobie?Mamy wydane warunki z zakładu energetycznego i wodociągów ale zrezygnowaliśmy z budowy na tej działce. Warunki są wydane oczywiście imiennie osobie, która o nie wnioskowała czyli na mnie. Zdecydowaliśmy się na sprzedaż tej działki. Czy nowy właściciel będzie mógł skorzystać z tych warunków czy będzie musiał wystąpić o nowe? Przecież w związku ze zmianą właściciela nieruchomości nic się więcej nie zmieniło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 02.03.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Przecież w związku ze zmianą właściciela nieruchomości nic się więcej nie zmieniło ... A czy n.p. próbowałbyś sprzedać auto wraz z polisą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebarc 02.03.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Przecież w związku ze zmianą właściciela nieruchomości nic się więcej nie zmieniło ... A czy n.p. próbowałbyś sprzedać auto wraz z polisą? Owszem ponieważ taki mamy akurat obowiązek ustawowy. Przy sprzedaży auta jesteś zobowiązany do przekazania wraz z samochodem polisy OC. Można to obejść ale to juz inna bajka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 03.03.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Nawiązałem do kontekstu treści wątku i nabytych przez ciebie praw do Warunków (bo o to pytałeś), a nie do praw, które nabyłeś wraz z działką. Innymi słowy porównałem AC do Warunków, a nie OC, które jest związane z rzeczą nabytą. I podważyłem tym samym twierdzenie, że "nic się więcej nie zmieniło". Zmieni się i to DUŻO! Będzie nowy właściciel prawny. Poprzednie Warunki przestają obowiązywać. Nowy właściciel musi wystąpić ponownie o warunki. Sprawę może ułatwić przedłożenie we wniosku numeru Warunków uzyskanych przez ciebie, ale wobec tego, że przepisy zmieniają się nieustannie, nowe Warunki mogą różnić się od starych Warunków. pzdrwm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts