Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A ja sie nie buduję :(

Gość niciacia

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Od kilku dni siedzę i myślę, jak wyprowadzić sie z blokowiska i tak sobie myślę:

1. mam działkę

2. nie nawidzę mieszkać w bloku

3. jestem jeszcze młody, a więc gniewny :)

Pomyślaęłm sobie, że moge pobudować chałupę: parterowy dom, bez piwnicy, z garażem, w sumie do 130 m2 i się zastanawiam, czy mnie na to stać.

Może ktoś ma doświadczenia z podobnymi dylematami. Zapomniałem dodać, że dysponuję jakieś odrobiną gotówki (po sprzedaży mieszkania - rok u rodziców bym jakoś wytrzymał :) ).

Optymiści, proszę przekonajcie mnie :), że z kredytem uzupełniającym moją wypłacalność do 150 000 dam radę postawić dom, i zamieszkać w nim. Nie mam wysokich wymagań, ze dwa pokoiki wykończone i kuchnia na początek.

Powiem tak - z tego co czytuję na Forum - to chyba można za takie pieniadze wybudować taki domek. Ja mam tylko inne wątpliwości - domek trzeba nie tylko wybudować, ale i urządzić (choćby najskromniej) i uwaga! - utrzymać. Nie wiem jakie masz zarobki i czy jesteś sam czy jest druga połowa (i druga pensja i mniejsze ryzyko zostania bez środków do życia)?

Myślę, że na "dzień dobry" trzeba mieć jakieś dodatkowe 40 tysięcy na wykończenie wewnątrz. Utrzymanie - trudno mi powiedzieć, ale z doświadczenia wiem, że niższy budżet budowlany przekłada się później na wyższe koszty eksploatacji domu...

Zanim zrobisz jakiś ruch pomyśl o tych kwestiach. Życzę powodzenia i podjęcią mądrej decyzji!

Miałem działkę i pozwolenie na budowę oraz podciągnięte megia (wodę i prąd). W lutym sprzedałem mieszkanie i rozpocząłem budowę domu. Postawiłem stan surowy do czerwca i wystąpiłem o kredyt. Dostałem go w sierpniu. Teraz wykańczam i już niedługo przeprowadzę się na swoje. Na dom o powierzchni 138m2 powierzchni użytkowej wydam w tym roku 180 tys. Wykończony poza jedną łazienką i bez mebli (oprócz tych w kuchni). Nie widzę problemu aby trochę mniejszy dom zbudować za 150 tys. Ja nie budowałem najtaniej - ytong, drewniane okna, dachówka, bardzo grube izolacje. Poza tym powierzchnia zabudowy mojego domu to ponad 180 m2.