niciacia 07.11.2003 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Witam wszystkich bardzo serdecznie Od kilku dni siedzę i myślę, jak wyprowadzić sie z blokowiska i tak sobie myślę: 1. mam działkę 2. nie nawidzę mieszkać w bloku 3. jestem jeszcze młody, a więc gniewny Pomyślaęłm sobie, że moge pobudować chałupę: parterowy dom, bez piwnicy, z garażem, w sumie do 130 m2 i się zastanawiam, czy mnie na to stać. Może ktoś ma doświadczenia z podobnymi dylematami. Zapomniałem dodać, że dysponuję jakieś odrobiną gotówki (po sprzedaży mieszkania - rok u rodziców bym jakoś wytrzymał ). Optymiści, proszę przekonajcie mnie , że z kredytem uzupełniającym moją wypłacalność do 150 000 dam radę postawić dom, i zamieszkać w nim. Nie mam wysokich wymagań, ze dwa pokoiki wykończone i kuchnia na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 07.11.2003 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Powiem tak - z tego co czytuję na Forum - to chyba można za takie pieniadze wybudować taki domek. Ja mam tylko inne wątpliwości - domek trzeba nie tylko wybudować, ale i urządzić (choćby najskromniej) i uwaga! - utrzymać. Nie wiem jakie masz zarobki i czy jesteś sam czy jest druga połowa (i druga pensja i mniejsze ryzyko zostania bez środków do życia)?Myślę, że na "dzień dobry" trzeba mieć jakieś dodatkowe 40 tysięcy na wykończenie wewnątrz. Utrzymanie - trudno mi powiedzieć, ale z doświadczenia wiem, że niższy budżet budowlany przekłada się później na wyższe koszty eksploatacji domu... Zanim zrobisz jakiś ruch pomyśl o tych kwestiach. Życzę powodzenia i podjęcią mądrej decyzji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.11.2003 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Miałem działkę i pozwolenie na budowę oraz podciągnięte megia (wodę i prąd). W lutym sprzedałem mieszkanie i rozpocząłem budowę domu. Postawiłem stan surowy do czerwca i wystąpiłem o kredyt. Dostałem go w sierpniu. Teraz wykańczam i już niedługo przeprowadzę się na swoje. Na dom o powierzchni 138m2 powierzchni użytkowej wydam w tym roku 180 tys. Wykończony poza jedną łazienką i bez mebli (oprócz tych w kuchni). Nie widzę problemu aby trochę mniejszy dom zbudować za 150 tys. Ja nie budowałem najtaniej - ytong, drewniane okna, dachówka, bardzo grube izolacje. Poza tym powierzchnia zabudowy mojego domu to ponad 180 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 07.11.2003 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Moj dom 150 m, bez podpiwniczenia strych nieuzytkowy- 170 tys ale jeszcze musze doliczyc jakies 50 tys do wykonczenia....cena bez działki i mediow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts