Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozpoczynam proces budowy domu

Gość Marek30022

Recommended Posts

Witam. Kupiłem działkę, Marki k. Warszawy . Zaczęły się schody: prąd, gaz i itp. Chciałbym zacząć na wiosnę. Ostatnio wybrany projekt to Maciejka-2. Na razie dużo czytam i nie mam wielu pytań do doświadczonych budowniczych. Może jedno. Jak budować? Jedna firma czy wynajmować do poszczególnych prac ekipy. O ile pierwszy sposób jest kosztowniejszy.

Witam. Kupiłem działkę, Marki k. Warszawy . Zaczęły się schody: prąd, gaz i itp. Chciałbym zacząć na wiosnę. Ostatnio wybrany projekt to Maciejka-2. Na razie dużo czytam i nie mam wielu pytań do doświadczonych budowniczych. Może jedno. Jak budować? Jedna firma czy wynajmować do poszczególnych prac ekipy. O ile pierwszy sposób jest kosztowniejszy.

Już to, że dużo czytasz, dobrze rokuje Twojej budowie.

Jednak, jeżeli nie masz wykształcenia technicznego (najlepiej budowlanego), to powinieneś poszukać inspektora nadzoru, i na długo przed rozpoczęciem budowy zaplanować wspólnie z nim poszczególne etapy budowy.

Polecam wspólne (z inspektorem) przeanalizowanie wątku Kompletny harmonogram prac .

Dobrze zaplanowana budowa to podstawa sukcesu.

Zmiany na papierze znacznie mniej kosztują niż na budowie (również nerwów).

Marek30022 - zapomnij o swoim dawnym życiu... teraz to dopiero zacznie się dziać... podkrążone oczy, notoryczny ból głowy, nieprzeskane noce, puste kieszenie i konto w banku...

no dobra.. koniec z żartami.. życzę Ci abys trafił na porządnych wykonawców na swojej drodze, bo z całą resztą sobie napewno poradzisz

pozdrawiam