Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy + kominek z płaszczem wodnym + solary dla 160m2

Recommended Posts

Proszę o opinię (mocno się gubię) co powinienem wybrać do grzania domu

o pow ok. 155m2 aby było tanio i w miarę automatycznie ?

Najpierw myslałem o VITODENS 343 + 2 solary VITOSOL 050 + kominek z kanałami pow. ale zabiła mnie cena VITODENS 343 + solary.

Znajomy poradził mi inny układ:

piec gazowy NIEKONDENSACYJNY + VITOSOL 050 x2 + biwalentny podgrzewacz VITOCELL-B-300 + kominek z płaszczem chyba z Makrotermu.

Takie rozwiązanie daje mi (poza wysoka ceną :-))) trzy korzyści

1) tańszą ciepłą wodę użytkową (właściwie darmocha w lecie)

2) tańsze grzanie w sezonie grzewczym (podstawa kominek) i względną automatykę (po wygaśnięciu kominka grzeje piec gazowy)

3) jeśli pogoda będzie kiepska i solary nie zapewnią odpowiednio ciepłej wody - zrobi to piec gazowy

Czy dobrze kombinuję, że instalacja (kaloryfery) pracujaca z kominkiem z płaszczem, pracuje na wyższych parametrach niż zalecana przy piecach kondensacyjnych ( a więc piec nie będzie osiagał tych ponad 100% sprawności więc nie ma sensu ładować w niego kasy?

Viessmann to taki Mercedes drogi ale raczen niezawodny tylko po ilu latach taka kotłownia się zwróci ???

Jakie jest tańsze i równie niezawodne zestawienie ??

Wojtek

1) tańszą ciepłą wodę użytkową (właściwie darmocha w lecie)

Tak się zastanawiam, dlaczego mieszkańcy n.p. okolic Frankfurtu nad Menem, nie zakładają na swoich dachach tych super kolektorów?

Czyżby nie umieli liczyć pieniędzy? A może właśnie to zrobili?

.

Jedyne tam dachy z kolektorami to większe gospodarstwa mają.

.