lakis1 20.01.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Napiszcie proszę z własnych obserwacji, ile trwa czasowo spalanie w kominku z wkładem, drewna przy jednokrotnym załadunku opału?6 polan jesionu około 15*12*40 cm spala mi się w 1,5 godziny (gdzie powinno 4-5 godzin) przy zamkniętym szybrze i dopływie powietrz. Wydaje mi się, że to krótko! Czyżbym miał za duży ciąg w kominie czy ten czas mieści się w normie? Pozdrawiam Waldemar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 20.01.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 A ile ten jesion waży?Jaka jest moc w danej chwili?Jaka jest sprawność kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakis1 20.01.2005 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Jesion ile waży? Nie wiem. Moc wkładu 24kW sprawność ok. 75%. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 20.01.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 To nie wkład. To reaktor. Skąd wytrzasnąłeś tą moc, 24 kW ? Palę buk. Gdybym władował 6 takich polan, to by mi się chyba kominek stopił. Pomijając tę niedogodność powinno się spalić po kilku dobrych godzinach. Jedno może większe od Twojego polano na żar, lub dwa bez żaru, palą się przez kilka godzin (powiedzmy 6) przez noc. Rano dokładam następne i się bez problemu rozpalają. Czy jesion jest twardym drewnem. Nie wiem. Jeśli nie jest, to masz odpowiedź. PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 20.01.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Jak nie wiesz ile wkładasz kilogramów tego jesionu, to nie jest mozliwa odpowiedź. Nie możliwa bo:1) przy tej sprawności z kilograma mamy około 3kW mocy.2) wątpię, żeby kominek miał 75% sprawności. Niech ma 50% to i tak dobrze. Ma ale w reklamie te 75%.3) Przy 50% daje nam z kilograma drewna 2kW.4) Wiedząc jaką ma moc w danej chwili możemy wyliczyc zużycie opału.5) Punkt 4) można określić w przybliżeniu. Znając zapotrzebowanie mocy maksymalne budynku, czyli przy dużych mrozach możemy tak "na oko" z jaka mocą teraz chodzi kominek. Niech to będzie 50%. A więc pracuje nam z mocą 50%, czyli 12kW. Na godzinę zeżre nam 6 kg drewna. I nie ma na to siły. Jeżeli pracuje z mocą 20% to spali 3 kg. 3, a nie 2,5 bo czym mniejsza moc, tym bardziej spada sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakis1 20.01.2005 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Ten reaktor to polski wkład do palenia ciągłego kupiony z internetu http://www.kratki.pl. Rano mam tylko szary popiół! Jesion chyba twardy bo po wyschnięciu rąbać nie idzie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 20.01.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Czy to grzeje cały dom, czyli czy jest DGP ? Jaki duży masz dom ? Bo ta moc to tak na mały pałacyk. PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakis1 20.01.2005 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 6kg na godzinę to on zżera, i grzeje parter i poddasze użytkowe ok. 150m2 ale obliczenia są jasne a w praktyce to jak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 20.01.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Są jeszcze takie określenia jak: palić w kominku i ogrzać dom kominkiem.Jak ma tylko się palić, to coś z regulacja kominka jest nie tak. Trzeba mu dać mniej powietrza, czyli na dopływie lub odpływie tego powietrza, a najlepiej i tu, i tu.Jak masz wszystko pozamykane, to wychodzi, że jednak są jakieś dziury którymi wchodzi powietrze. Bez powietrza(tlenu) nie ma spalania. To mozna opanować. Gorzej jak jest odwrotnie, jak nie ma ciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arko 20.01.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 w kominku trzeba umiec palić i musisz sam wyczuc kiedy otworzyć a kiedy przymkać a swoją drogą to jesion ma bardzo dobre właściwości palne, chodzi o kaloryczność i twardość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakis1 20.01.2005 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Czy zdjąć strażaka z komina, może pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 20.01.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 6kg na godzinę to on zżera, i grzeje parter i poddasze użytkowe ok. 150m2 ale obliczenia są jasne a w praktyce to jak jest? W praktyce jest tak jak piszesz. Obliczyłem, ze przy tej powierzchni powinno właśnie spalić około 6kg/h. Chcąc mieć stałopalność 4,5 godziny musisz włożyć 6x4,5=27kg. Wątpię czy tyle włożysz. Ale cóż. Reklama dźwignią handlu. I jeszcze coś. Zobacz w reklamie, instrukcji jak tam pisze. Te 4,5 godziny to przy jakiej mocy? Jeżeli Cię okłamano, to reklamuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 20.01.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Przy tej powierzchni 6 kg na godzinę, to owszem, ale w ostrą zimę i to na Syberii. Chyba, że to szklany dom. Prezy obecnej zimie i spaleniu 6 kg/h co daje 24 kWh i przy sprawności powiedzmy 60 - 70 %, to daje powiedzmy 15 kW emisji wewnątrz budynku. Masło wypłynie z załączonej lodówki. Jeśli tyle się spala, to gdzieś to idzie. To gdzieś to pewnie komin. PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 20.01.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Kominki dobrze jak 50% sprawności mają. Powyżej to są tylko życzenia producentów. Są dwie sprawności. Sprawność spalania i sprawność urządzenia. Tak jakoś się składa, że podawana jest zazwyczaj przez "pomyłkę" sprawność spalania. Sprawność spalania w kominku 70% też jest przesadzona, ale przełknę to. Jednak sprawność kominka jako urządzenia 70% to zakrawa na kpinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 20.01.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Co to jest sprawność spalania ? PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 20.01.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Co to jest sprawność spalania ? PL W celu otrzymania jak największej ilości ciepła z włożonogo opału, należy opał ten spalić całkowicie i zupełnie. Całkowicie to tak, aby nie pozostały niespalone części paliwa. Zupełnie to tak, aby w spalinach nie występowały gazy palne jak np. tlenek węgla, metan. Czyli tak po chłopsku: Ma spalać się wszystko tak, aby w palenisku nic nie zostawało, a z komina nie walił dym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 20.01.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 I chcesz mi powiedzieć, że w kominku sprawność spalania wynosi około 50%, czyli połowa klocka zostaje niespalona, ewentualnie ulatnia się w postaci tlenku węgla lub metanu ? Jakoś w to nie wierzę. PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diver 20.01.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Obliczyłem, ze przy tej powierzchni powinno właśnie spalić około 6kg/h. Przepraszam, że się wtrącę. Ale jak obliczyłeś? Wydaje mi się, że możesz co najwyżej obliczyć ile trzeba spalić żeby ogrzać taki dom. Ale raczej nie ma zależności między wielkością domu a prędkością spalania w kominku ( chyba że sam jesteś zmuszony zwięszyć prędkość aby było cieplej - wtedy jednak ty regulujesz tą prędkość a nie sam kominek). Kominek nie wie jak wielki jest dom. Jeżeli spala szybko to dlatego że dostaje dużo powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 20.01.2005 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 I chcesz mi powiedzieć, że w kominku sprawność spalania wynosi około 50%, czyli połowa klocka zostaje niespalona, ewentualnie ulatnia się w postaci tlenku węgla lub metanu ? Jakoś w to nie wierzę. PL Napisałem przecież: sprawność spalania 70%, a nie kominka jako urządzenia. Sprawność kominka to 50%. Aż sprawdziłem, bo myslałem, że pomyliłem się. Ale nie. Napisałem dobrze. Sprawność spalania w dobrych kotłach olejowych, gazowych wynosi do 98%. Sprawność natomiast tych urządzeń to około 90%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 20.01.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Obliczyłem, ze przy tej powierzchni powinno właśnie spalić około 6kg/h. Przepraszam, że się wtrącę. Ale jak obliczyłeś? Wydaje mi się, że możesz co najwyżej obliczyć ile trzeba spalić żeby ogrzać taki dom. Ale raczej nie ma zależności między wielkością domu a prędkością spalania w kominku ( chyba że sam jesteś zmuszony zwięszyć prędkość aby było cieplej - wtedy jednak ty regulujesz tą prędkość a nie sam kominek). Kominek nie wie jak wielki jest dom. Jeżeli spala szybko to dlatego że dostaje dużo powietrza. Pewnie, że nie ma zależności pomiędzy wielkością domu, a prędkością spalania. Jednak tak jak napisałeś, chcąc mieć cieplej musimy tę prędkość regulować sami. Obliczyłem to tak ( tę ilość drewna): 150m2x2,5m(wysokość)=375m3 kubatury do grzania. Średnio przy maksymalnym zapotrzebowaniu na ciepło przyjmujemy 42,5W/m3. Przy dobrym ociepleniu. Obecnie nie ma mrozów, to przyjąłem 30W/m3. 30x375=11250W, czyli 11,25kW. Zakładając 50% sprawność urządzenia dało nam to: 11,25:2=5,63kg/h. Średnio z kg otrzymujemy 4kW, ale tutaj załozyłem 50% sprawność. Dla kominka to i tak dużo, gdyż są to paleniska z górnym spalaniem. To są takie moje teoretyczne wyliczenia, bardzo uproszczone. Jednak zazwyczaj sprawdzały się lepiej niż prognoza pogody w TV. Najlepiej jednak to sprawdzić w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts