Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybkość spalania w kominku?

lakis1

Recommended Posts

No, własnie.

Sprawdzam to w praktyce już drugą zimę. No, teraz jej nie ma.

I można z tego wysnuć jeden wniosek. Przyjmowanie potrzebnej mocy 70W/m2 czy 42,5W/m3 jest nieporozumieniem. Jak się policzy zapotrzebowanie domu na ciepło uwzględniając przenikalność wszystkich przegród, straty na wentylację itp. wychodzi dużo mniej. W moim przypadku, a dom ma bardzo podobne wymiaru do tego, mniej niż 6 kW.

Dzisiejszej nocy, czyli od 22.20 do 5.50 spaliłem może 6 - 8 kg drewna. Obudziełem się, było ciepło, sople mi nigdzie nie wisiały. Żadnego innego ogrzewania nie ma.

PL

Obliczyłem, ze przy tej powierzchni powinno właśnie spalić około 6kg/h.

Przepraszam, że się wtrącę. Ale jak obliczyłeś? Wydaje mi się, że możesz co najwyżej obliczyć ile trzeba spalić żeby ogrzać taki dom. Ale raczej nie ma zależności między wielkością domu a prędkością spalania w kominku ( chyba że sam jesteś zmuszony zwięszyć prędkość aby było cieplej - wtedy jednak ty regulujesz tą prędkość a nie sam kominek). Kominek nie wie jak wielki jest dom. Jeżeli spala szybko to dlatego że dostaje dużo powietrza.

Pewnie, że nie ma zależności pomiędzy wielkością domu, a prędkością spalania. Jednak tak jak napisałeś, chcąc mieć cieplej musimy tę prędkość regulować sami.

Obliczyłem to tak ( tę ilość drewna):

150m2x2,5m(wysokość)=375m3 kubatury do grzania. Średnio przy maksymalnym zapotrzebowaniu na ciepło przyjmujemy 42,5W/m3. Przy dobrym ociepleniu. Obecnie nie ma mrozów, to przyjąłem 30W/m3.

30x375=11250W, czyli 11,25kW.

Zakładając 50% sprawność urządzenia dało nam to: 11,25:2=5,63kg/h.

Średnio z kg otrzymujemy 4kW, ale tutaj załozyłem 50% sprawność. Dla kominka to i tak dużo, gdyż są to paleniska z górnym spalaniem.

To są takie moje teoretyczne wyliczenia, bardzo uproszczone. Jednak zazwyczaj sprawdzały się lepiej niż prognoza pogody w TV.

Najlepiej jednak to sprawdzić w praktyce.

Coś mi tu nie pasuje. W tej kwestii nie chcę sie mądrzyć, ale jeżeli wyliczone zapotrzebowanie dla danej kubatury jest ok 11.25kW to przy by znaczyło, że tyle trzeba dostarczyć ciepła. Skoro sprawnośc kominka przyjęto na poziomi 50% to chyba należałoby 11,25 pomnożyć razy dwa a nie podzielić, czyli kominek przyspalaniu powinien zużyć dwukrotnie więcej mocy pohodzącej ze spalania drewna.

Chetnie przeczyałbym dokładniejsze wyjaśnienia obliczeń.

Wkład to Hajduk Prisma 51. Teoretycznie, nominalnie 15kW.

Rano był żar, dmuchawa się jeszzce cyklicznie włączała, choć prawdą jest, że ustawiona jest już na dosyć niską temperaturę. Żar był wystarczający, żeby po położeniu klocka, puszczeniu powietrza i uchyleniu drzwi, aby otworzył się szyber, rozpaliło się ponownie. Po 2, 3 minutach zamknąłęm drzwi i poszedłem do pracy.

Klocek włożyłem niewielki. Gdy włoży się większy, rozpala się od żąru popołudniu po powrocie z pracy.

Zauważyłem ciekawą rzecz. Ten wkład jest stalowy, co za tym idzie ma wewnątrz szamoty, a co za tym idzie, jak dowiedziałem się od sprzedawcy, pali się w nim polana na stojąco, oparte o tylną ściankę. I faktycznie wtedy się palą, czy żarzą, to zależy od warunków i ilości powietrza. Ale muszą być co najmniej dwa lub dużo żaru, wtedy może byc jeden. Z kolei (tak się to pisze ?) gdy na żar położe klocek w poziomie, pali się on dużo dłużej, nawet dwa razy. Oczywiście ciepła daje też dwa razy mniej w przedziale czasu. Nie jest to w zasadzie metoda na grzanie, ale na podtrzymanie żaru, ze słabym grzaniem.

PL

Wcześniej przeczytałem, że prawdopodobnie wkład ciągnie lewe powietrze!

Faktycznie jak się przyjrzałem pomiędzy szybą a ramką drzwiczek są szpary na 3-4 mm (brak uszczelki, szyba opiera się na 4 podkładkach 2 cm) i przypuszczam, że tu będzie główny powód tak szybkiego spalania drewna.

bea3,

to oznacza, że ładujesz na raz około 1/8 m3 drewna. Ładując 2 razy na dobę spalasz w ciągu tej doby 1/4 m3. To jest 1/4 /0.7 = około 1/3 mp.

Czyli co 3 dni spalasz metr przesterzenny. Czyli w ciągu miesiąca spalasz 10 metrów przestrzennych. Czyli od początku zimy spaliłeś około 25 metrów przestrzennych, a do końca spalisz jeszcze ze 20 metrów przestrzennych.

To daje 45 mp na zimę. Jestę pewnien, że tyle Ci idzie ?

PL

bea3,

Jak na polu jest więcej niż 0 C, miałaś zapewne na myśli.

10 mp, bo o te Ci zapewne chodziło, od początku zimy, to jest trochę dużo, ale do przyjęcia.

Ma się jednak nijak do ilości które podawałaś, że ładujesz za jednym razem. Chyba, że to jest okazjonalne. I wtedy wszystko gra.

Ja spaliłem troche mniej, ale przyczyn może byc wiele.

PL

Liczę w m3 bo tak mam ułożone w wiacie,oczywiscie +/-.Jeżeli jest cieplej wsad nie jest pełny.Powinnam zmieścić się w 20m3.Jest to do przyjęcia dla mnie zwłaszca,ze drzewo dokupuje z wiatrołomów.Zgadzam się z tobą,że w bardzo mrożne i dlugie zimy można dojść do 45m3.Na moim terenie to raczej teoria.

a ja planuje kupic sobie taka koza

wiecie taki kominek niby to a jednak koza z taka ladna szabka i niczym nie obudowana, wolnostojaca koza

ma ktos takie cudo

chyba jest to lepsze rozwiazanie niz kominek, co?

a co do zapotrzebowania na cieplo to nie chcialbym siedziec przy kominku ktory emituje wiecej niz 4 kW

to nie bylaby juz przyjemnosc tylko kara ;)

jak w tytula -a tak na marginesie to po co go tam zainstalowałeś - z tego co piszesz to rzeczywiścia masz za duzy ciąg w kominie - jak zdejmiesz to paskudztwo to powinieneś mieć mniejszy ciąg a co za tym idzie mniejszy dopływ powietrza do wkładu i tym samym wolniejsze spalanie.