Gość 08.09.2002 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2002 wykonawca zaczął budować ścianę w pomieszczenia gdzie będzie kocioł gazowy i nie zrobił w scianie otworu nawiewnego. Mam pytanie co dalej. Kuć i gdzie i na jaki wymiar czy jest inne rozwiązanie. kubatura 17,9 m 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 13.09.2002 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Niczego nie kuj. Poczekaj na projekt instalacji gazowej, tam będziesz miał wyraźnie określone miejsce na wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 13.09.2002 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Mam podobny problem! Nie mam pod ręką projektu wewnętrznej instalcji gazowej, ale z tego co pamiętam, to jest tam mowa o otworze, ale nie ma szczegółów (jak wysoko od podłogi, jaka średnica, itp).Czy ktoś z Was się orientuje w temacie?Moja kotłownia to jakieś 16 m sześciennych.Mam w niej dwa malutkie okienka 535x565 (mm). Pozdrawiam,Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 13.09.2002 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Uprzedzam, ze nie jestem specjalistą - mam nadzieje że nie wprowadze w bład.Nawiew do kotłowni powinien być zrealizowany przez tzw Zetke tj. kratka w kotłowni na wysokości ok 30-50cm od posadzki, na zewnatrz kratka na innym (wyższym) poziomie. Chodzi o wymuszenie nawiewu powietrza do pomieszczenia. Koniecznie musi być kratka z wentylacja grawitacyjną wywiewową pod sufitem. Srednica fi 100-150 w zależności od pomieszczenia. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 13.09.2002 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Gdzie taką Z-etkę można kupić lub jak ją wykonać?Czy wystarczy wywiercić dziurę pod skosem?Czy jest sens w kotłowni dawać grzejnik pod oknem obok tej kratki? Pozdrawiam,Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 13.09.2002 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Nazwa zetka bierze się od kształtu kanału wentylacyjnego. Rury kupisz w każdym sklepie z "wentylacją". Zpytaj się a dadzą Ci wszystkie materiały. Nie trzeba wiercić pod kątem, różnica wysokości powinna być (moim zdaniem - prośba do fachowca o zweryfikowanie) minimum 1 metr. Spróbuję "narysować" słowami:Wiercisz w scianie zewnętrznej otwór fi 150(lub wybijasz pustak). W otwór dajesz rurę wentylacyjną fi 150 z przejściówką 90 stopni na wąski kanał wentylacyjny (nie wiem jak to się nazywa, kanał wentylacyjny prostokątny). Na zewnątrz ściany (pod ociepleniem, jeżeli ściana dwuwarstwowa) ciągniesz kanał prostokątny do góry (+/- 1 metr) i nastepnie dajesz drugą przejściówkę 90 stopni z wąskiego kanału na rurę fi 150. Na to dajesz kratke osadzoną w tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 16.09.2002 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2002 "am" ma rację. Jest tylko jedna uwaga do wątku. Gdybyś kotłownie miał na LPG to oprocz zetki musisz mieć otwór wywiewny na wysokości 10cm ponad posadzkę o wymiarach 100mmx100mm conajmniej lub rownowartość pola powierzchni gdy okrągła. Zetka nie jest potrzebna o ile planujesz kocioł z zamkniętą komorą spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 16.09.2002 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2002 Sprawdziłem właśnie projekt mojej wewnętrznej instalacji gazowej.W projekcie mam nawiew w postaci "Z"-etki o średnicy fi 200!!!! Dzisiaj rozmawiałem z kominiarzem, który powiedział mi, że Z-etka jest potrzebna jeśli ktoś ma kocioł w piwnicy!!!!Jeśli kocioł gazowy zlokalizowany jest na parterze, to wystarczy otór fi 150 na przestrzał na wysokości ok. 30-40 cm od posadzki w kotłowni!!!!Czy ktoś z Was może potwierdzić te informacje?W tym tygodniu zamierzam kłaść kafle w kołtowni i ciągnąć gaz! Pozdrawiam,Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.09.2002 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2002 Moj znajomy kominiarz kazal wstawic zetke fi 100 do kotlowni na parterze. Kratka w kotlowni 30 cm od podlogi. Kociol mam z palnikiem atmosferycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 17.09.2002 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Wydaje mi się, że trzeba porozmawiać z gościem, który przy odbiorze ma najwięcej do powiedzenia w tym temacie, czyli z kominiarzem. Jak każe zrobić "zetkę" to trzeba zrobić, bo inaczej mogą być kłopoty z odbiorem, a jak ie każe to masz spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 17.09.2002 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Każe nie każe - to nie jest tak żeby mieć tylko spokój, chyba że wieczny spokój. Tu chodzi o nasze życie. Nasze domy są szczelne, piec bez nawiewu w takim domu to zabójstwo. Dlatego też ze względów bezpieczeństwa warto wybrać piec z zamkniętą komora spalania, wtedy będziemy mieli spokój, a jeżeli nie to zetka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 17.09.2002 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Do Marek13: Nawiew musi być to rzecz pewna.Ja mam pytanko czy musi być koniecznie Zetka czy wystarczy zwykły nawiew przez ścianę (rura na przestrzał fi 110-150 zakończona kraktą). Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 17.09.2002 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Jeszcze nie wiem, czy będę miał kocioł z zamkniętą komorą spalania - dlatego właśnie zrobię nawiew. Najwyżej będe miał troche zimniej w kotłowni - i tak nie planuję często do niej zaglądać. Będę miał za to pewność, że żadne podejrzane gazy nie zalegają mi w pomieszczeniu. Podobnie planuję zrobić w garażu. Koszt naprawdę niewielki - uważam, że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts