Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga dojazdowa

Gość Klenio

Recommended Posts

Witam,

dawno się nie odzywałem, bo papierki dla urzędów preparowałem. Mam już wszystko! Więc niebawem składam o pozwolenie. Ale nie o tym chciałem...

Szukam taniego sposobu na wykonanie dojazdu do pola wiosennej walki, gdzie będę toczył bój z materią zwaną budowalanką, czyli do miejsca budowy.

Potrzebuję zrobić utwardzenie ziemi o następujących parametrach geometrycznych:

- 300m długie

- 3m szerokie

Wiem, że dużo, ale muszę zrobić ten dojazd, bo nie ma tak długich węży, żeby beton w dołek na fundament siknąć (przepraszam za wyrażenie :oops:). Przydałoby się też w przyszłości jakoś dojechać a potem wyjechać z domu w czasie wiosennych rostopów ;-). Ale to sprawa na razie odległa...

Płyty MON wychodzą drogo (żeby nie powiedzieć piekielnie drogo) i nie dadzą się wykorzystać jako podkład pod kostkę czy inne ładne pokrycie w przyszłości (jak już wygram w lotto), ze względu na tendencję do klawiszowania.

Zostaje więc chyba jakiś gruz wysypany na wykorytowaną i ubitą ziemię.

Jeśli macie jakieś pomysły i kontakty na wykonawców to proszę o pomoc i inforamcje?

Pozdrawiam

Klenio

Klenio

By służyło to:

30 cem humus aut

5-8 cm piachu (warstwa odsaczjąca)

20 cm grubego łupka (tłucznia kolejoewgo - to byłoby marzenie)

5 cm drobnoziarnistego grysu (może być np frezowany asfalt)

Nachylenie drogi / lub \ lub /\ nigdy _

Wod amusi mies mozliwośc odsączenia się z drogi - grogę musisz podnieśc te 10 cm ponad teren (inaczej odpłynie) Tak droga Budowę i dojazd do chałupy przezyje dziesiąt lat.

Sebo8877

Witam,

Dzięki sebo8877 za cenne uwagi.

Tak droga Budowę i dojazd do chałupy przezyje dziesiąt lat.

To na pewno - pytanie tylko czy przeżyje również inwestor... Ale to już historia na inną opowiastkę.

Jeśli Ty lub ktoś inny może podać sposoby realizacji tego zadania oraz propozycję najtańszych rozwiązań to będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Klenio

PS

Przepraszam za umieszczenie nowego wątku w głównym miejscu. Miało to pójść do sekcji: Grupa Stare Babice, ale coś mi się pozajączkowało, więc może Adminowi uda się to przenieść gdzie trzeba :D.

klenio

Koparko-ładowarka (4x4 JBC) poradzi sobie z inwestycją.

Piasek kopany (możesz zastapic żużlem wielkopiecowym - różne sa lokalizacje - u mnie np monz dostąc piach kopany za 40 zł za 15ton (jest z przewarstwianiami iłow - ale na takie rzeczy nadaje się wysmienice)

Łupek-kliniec (możesz zastapić gruzem pozyskanym skadś)??? często darmo

Materiał drobnoziarnisty (tu juz trzeba kombinować) da sie zdobyc material np u lokalnych firm drogowych (ktore posiadają własne kruszarki) często materiały z rozbiórekj krusza i wbudowują ponownie - to da się kupić taniej niz materiał rodzimy.

Tanie to to nie będzie jest tego 900 m2 podejrzewam ze w takiej technologi (żeby przetrwało długo) w 10 000 zł ciężko będzie się zmieścić

sebo8877

Witam,

Koparko-ładowarka (4x4 JBC) poradzi sobie z inwestycją.

Jakieś namiary. Może być przez PW ;-).

Piasek kopany (możesz zastapic żużlem wielkopiecowym - różne sa lokalizacje - u mnie np monz dostąc piach kopany za 40 zł za 15ton (jest z przewarstwianiami iłow - ale na takie rzeczy nadaje się wysmienice)

Czy możesz mi podać jak policzyć ile ton dla poszczególnych warstw jest mi potrzeba. Czy ten piasek może być zastąpiony żużlem ze spalania węgla?

Łupek-kliniec (możesz zastapić gruzem pozyskanym skadś)??? często darmo

Ktoś mi kiedyś mówił, że może to być kruszonym beton. Tylko nie wiem skąd go wykruszyć :lol:.

Materiał drobnoziarnisty (tu juz trzeba kombinować) da sie zdobyc material np u lokalnych firm drogowych (ktore posiadają własne kruszarki) często materiały z rozbiórekj krusza i wbudowują ponownie - to da się kupić taniej niz materiał rodzimy.

Co to znaczy materiał rodzimy? Czy możesz podać kontakt do takiej firmy?

Tanie to to nie będzie jest tego 900 m2 podejrzewam ze w takiej technologi (żeby przetrwało długo) w 10 000 zł ciężko będzie się zmieścić

To ostatnio bardzo źle działa na moją psyche: czego nie dotknę to się okazuje, że nie będzie tanie... A ja cały czas dobrej 6-tki w totka nie mogę wytypować! Znaczy ja typuję dobrze tylko oni źle losują - oszuści :evil:.

Pozdrawiam

Klenio