skroniec112 12.12.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Mam do Was pytanie! Jak poradziliście sobie z doborem kolorów poszczególnych (głównych)elementów w budynku, tz np. kolor stolarki okiennej do drzwiowej, dalej stolarki (już całości) do koloru dachu (tu już się zdecydowałem Roben średzka miedziana) wreszcie wewnętrzna stolarka okienna jaki powinna mieć kolor, taki jak na zewnątrz czy może biały? (i co ewentualnie za tym przemawia), samo dobieranie kolorów to oczywiście nie problem ( no może nie dla mnie) zwłaszcza jak się ma żonę, schody zaczynają się w koordynacji całości z producentami, mają oni wogóle jekieś wzajemne wspólne palety barw. Czy też poprostu zamówić okna i drzwi u jednego producenta tylko jakiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.12.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 zostaw takie problemy żonie i idź na piwo.jeżeli nie chcesz, to:1. Załóż w tym dziale grupę kolorów ścian i okien (bo ten dział jest dla grup budujących)2. przenieś swój post np. do działu wymiana doświadczeń, bo tam znajdziesz kogoś doświadczonego w kolorach.3. albo przenieś do działu "zrób sam" jaśli chcesz sam malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 12.12.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Dobór kolorów szczególnie do dachu w odcieniu miedzi nie jest łatwy! Żona pewnie sobie jednak z tym poradzi, ale jak wspominałeś, problem tkwi w producentach! Jednym ze sposobów jest wzięcie próbki kolorystycznej od - np.: producenta okien, u którego Ci się spodobał dany kolor - i wraz z tą próbką rajd po producentach innych elementów . Przyrównujesz kolor próbki do koloru tych innych elementów i jeśli pasuje - zamawiasz Oczywiście najłatwiejsze wyjście z sytuacji - na pozór!! - to zamówienie poszczgólnych rzeczy u jednego producenta. Na pozór, ponieważ już nie raz okazało się, co parokrotnie opisywano również tutaj na Forum, że ten sam producent wcale nie musi oznaczać tego samego odcienia danego koloru!! Niestety!! A kwestia koloru okien od wewnątrz domu to już jest sprawa abolutnie indywidualna! Trzeba mieć jednak na uwadze, że kolor inny, niż biały wewnątrz w jakiś sposób nas zobowiązuje do zachowania proporcji. Na jednej ze stron biur projektowych znalazłam taki "kolornik" - może Ci się na coś przyda: http://www.domnahoryzoncie.pl/kolornik/sielanka/index.html Życzę powodzenia i cierpliwości w dobieraniu kolorków domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skroniec112 12.12.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 retrofood czytaj waszmość uważnie posty i nie zaśmiecaj forum uwagami, które można sobie darować, wszak nie o kolor ścian mi idzie a o główne elementy architektoniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 12.12.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 A ja popieram retrofood'a .... Dałeś ten post bezpośrednio w "Grupy budujące" Fajny temat, ale wg mnie nie nadaje się na grupę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts