Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wlasne przymiarki do rysowania projektu

havo

Recommended Posts

Witam, na pewno nie jeden z was sam probowal narysowac swoj przyszly wymarzony dom i tu mam pytanie jakiego programu uzywaliscie.

Chodzi mi o jakis prosty, najlepiej darmowy, aby zrobic bardzo ogolny i wstepny projekt tego co sie chce, ale z wymiarami i rozkladem pomieszczen itd. Taki z ktorego powstalby juz rysunek z ktorym mozna isc do architekta i przedstawic konkretnie swoje potrzeby

Witam

Ja do zamodelowania domu do takich potrzeb o jakich piszesz uzywalem catii V5. Program jest w miare prosty, ale nie jest darmowy (mam licencje jakby ktos sie pytal). Tak zamodelowany dom (a wlasciwie 3 rozne) posluzyl mi do zrobienia wstepnego kosztorysu, lepszego obejrzenia domu i porownania z 2ma pozostalymi modelami.

Pozdrawiam

Konrad

Dla wielu może to wydać się śmieszne, ale cały projekt na gotowo zrobiłem w Excelu. :oops:

Wyskalowałem sobie siatkę na jednym arkuszu, tak by móc edytować wymiary w cm. Skala 1:50 (1m=2cm). Kolejne rysunki na kolejnych zakładkach, ponadto zestawienia materiałowe, kalkulacje, wydatki itp. wszystko w jednym pliku. Nawet mapkę zagospodarowania terenu po zeskanowaniu wciągnąłem i skalibrowałem, i na tym podkładzie nanosiłem przyłącza.

Ja narysowałem sobie dom w programie MÓJ DOM 3D zakupionym w media markt za chyba około 30 zł. Trzeba się trochę pomęczyć bo ma kilka niedociągnięć, ale za śmieszną cenę daje możliwość obejrzenia przyszłego domu w 3D na zewnątrz a także wewnątrz. Można nawet meble powstawiać i pochodzić wirtualnie po chaupie.