Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka


Recommended Posts

Witam budowlańców!

Przeszuakałem archiwum ale nie wpadłem na interesujące mnie rzeczy a mianowicie:

- czy należy zazbroić wylewkę "matami"

- czy można np. dać styropian FS20 i nie dawać mat, czy może dać FS15 i dać maty/

- jakiej gruboście zastosować folię PE?

Poradźcie.

 

PS. Chodzi mi o wylewkę na gotowo

 

 

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: ciekawy dnia 2002-09-09 08:34 ]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

folia nie ciensza niż 0.2 mm, styropian raczej FS 20 lub jeszcze twardszy, a zbrojenie wtedy jeżeli wylewka jest b.cienka (4 cm) lub przewidujesz duże naciski (garaż?).

Ja robię tak: folia, styropian, folia, wylewka (+ zbrojenie w garażu), na podłodze na piętrze położe płyty elestyczne (podobno lepiej tłumią dzwięki uderzeniowe).

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja niedawno robiłem wylewkę na ogrzewaniu podłogowym - grubość min 6,5 cm, warstwy: folia, styropian z folią alu odblaskową najlepiej gr 5 cm na niej przewody grzewcze i wylewka gr min 6,5 cm, a do okoła (przy dolnej krawędi ścian) taśma dylatacyjna lub paski styropianu. Ja dałem taśmę dylatacyjną - spieniona pianka podobna do tej jaką stosuje sie do opakowań, grubości jakieś 10 mm może 15 - sprzedawana po 20 mb cena 42 zł. Ważne by również oddzielić taśmą dyl. płytę grzejną czyli tam gdzie jest ogrz. podłogowe od reszty posadzki i koniecznie urzyć plastyfikatora do zaprawy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...