Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kwestia decyzji

Gość willow

Recommended Posts

Dziękuję za podpowiedź Finiszant, ale z kim to szacować i w jaki sposób.

Dlatego jszcze raz do Wszystkich.

Zamierzam wybudować dom - wielkości 130-140m kwadr. pow. użytkowej + garaż, zakładam że w technologii w tradycyjnej tzn. pustak, steropian itd., dach (chyba to się tak nazywa) czterospadowy(wiem że to bardzo ogólne dane) lub kupić mieszkanie.Proszę o pomoc doświadczonych - czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć jak można oszacować koszt takiej budowy(już słyszałem żeby wziąść projekt i iść do kosztorysanta, ale to kosztuje, może można to zrobić samemu), ewentualnie ile może kosztować wybudowanie takiego domu w stanie surowym zamkniętym w systemie gospodarczym w rejonie krakowskim.

Zamiast "nowa wiadomość" przyciśnij "odpowiedz". Bo w ten sposób tworzysz mnóstwo niepotrzebnych wątków :smile:

Buduję do z dachem czterospadowym, pow. ok. 130 m2. Staram się wybierać materiały raczej te z górnej półki. Nie wiem, czy się zmieszczę w 300 tys. Dałoby się zrobić za połowę taniej.

willow

Na Twoje pytanie mój budujący znajomy odpowiedział: „Dom pod klucz 130 m.kw. użytkowej kosztuje ok. 250 000zł +/- 100 000zł w zależności od: i tu bardzo długa lista: obrotności inwestora, wyboru ekipy, materiałów, wizji domu, ilości wpadek, itp., itd. Więc robi Ci się przedział od 150 000 do 350 000 zł powinieneś się wprowadzić. Mam nadzieję, że forumowicze to potwierdzą.

Pozdrawiam

Zielona