pepe1719500688 10.06.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Czy miał ktoś pierepałki ze starostwem ze zgodą na oczyszczalnię przydomową?U mnie sytuacja wyglądała następująco:mam na działce staw i chciałem wodę z oczyszczalni odprowadzać do tego właśnie stawu. Żeby nie prodkować papierów razem z projektem budowlanym złożyłem u tych baranów projekt oczyszczalni i dowiedziałem się że muszę u pań z ochrony środowiska zamówić operat wodno prawny i dostać pozwolenie wodnoprawne.Jak przyniosłem ku zaskoczeniu pań rozporządzenie ministra, że w przypadku zwykłego korzystania z własnego zbiornika wodnego nie potrzeba takiego pozwolenia ( a oczyszczalnie przydomowa kwalifikuje się do tego) to pani stwierdziłam że może i faktycznie tak jest ale na sam "syfon odprowadzający wodę" taki operat muszę zrobić.Nie kijem go to pałką. Co robić? Może miał ktoś już takie przejścia?Poradzcie please. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 11.06.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 A masz takie uzasadnienie na piśmie? Zażądaj z powołaniem się na odpowiednie przepisy - aha, i wszystko załatwiaj pisemnie - bo mówić sobie mogą, ale z przestrzeganiem przepisów to już takiej dowolności nie ma. Jak to wyglądało - dostałeś odmowę na piśmie? Bo nie mogę się doczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 11.06.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Nia na pismie takiej odmowy nie dostałem, tylko, że takie postawienie sprawy znaczy dla mnie przedłużenie procedury z pozwoleniem na budowe... a czas leci.Na razie zrobiłem tak, że wrysowałem zamiast oczyszczalni szambo, a oczyszczalnie zgłoszę po uzyskaniu pozwolenia. Tyle, że widzšc nastwienie do tematu pań w starostwie to ręce mi do piwnicy opadajš.Stšd moje pytanie, czy kto mimo dopuszczenia w miejscowym planie budowy oczyszczalni miał takie problemy i jak walczył z urzędasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 15.06.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 No to dobrze zrobiłeś. Jak dostaniesz pozwolenie to możesz składać dokumenty o POS. Tak, jak według ciebie jest zgodnie z przepisami, a nie co paniom sie wydaje. I wiesz, panie to mogą narzekać i woleć szambo, ale tak naprawdę to ich wpływy tutaj się kończą, bo to zapewne nie one rozpatrują takie sprawy, a nawet jeśli to jak mówiłam, decyzję odmowną trzeba uzasadnić. Poza tym, jeszcze masz trochę czasu do instalacji pos, więc się nie martw, w najgorszym przypadku doniesiesz te brakujące dokumenty, czy tam zrobisz ten operat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 15.06.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Tak włanie zrobiłem i wczoraj odebrałem pozwolenie.Szamba nie zamierzam oczywicie budować.Chcę tylko ponowić pytanie czy zetknšł się może kto z sytuacjš takš, że chcšc odprwadzać oczyszczonš wodę do WŁASNEGO stawu musi na instalację rury (nie samej oczyszczalni - bo tu laski z urzędu potwierdzajš że nie potrzeba) która dochodzi do tego stawu zamówić - u tych zresztš pań operat wodno prawny. Dodam tylko, że taki operat wg prawa wodnego ma sens o ile zamierzamy ubiegać się o pozwolenie wodno prawne - do tego jest to przewidziane i do niczego innego. Poza pozwoleniem wodno prawnym jest to papier bezwartociowy. A na oczyszczalnie jak pan Minister rozporzadził pozwolenia takiego nie potrzeba.Pełny absurd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 15.06.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 A może jeszcze odwrócę pytanie. Czy może kto ma takie rozwišzanie, że legalnie odprowadza wodę z oczyszczalni do własnego odbiornika typu staw, rów, jezioro itp. i czy miał jaki specjalny tor przeszkód w urzędach z tego powodu? Odpowiedzcie proszę bo nie wiem jak się nastawiać na walkę z tymi matołkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts