Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

do Osowej - proszę o pomoc

texxass

Recommended Posts

witam chciałabym cię prosić o twoją opinię w doborze kolorów.zacznę od początku:

1. w salonie będe miała płytki azteca ceramica coimbra crema, jadalnia coimbra oliva, narazie będe miała komplet wypoczynkowy w kolorze " ciepłej zgaszonej czerwieni" do tego wybrałam farby z firmy caparol palazzo 90, część kominka z płyty gk będzie w kolorze palazzo 60.

2.jadalnia płytki azteca ceramica w kolorze oliva i kolor ścian palazzo 90

3.kuchnia płytki azteca ceramica w kolorze oliva, mebelki jasno żółte z dodatkiem drewna w kolorze dębu, kafle pod szafkami i tam gdzie okap to 10x1o sól i pieprz cerrol, blat do kuchni chciałabym ciemny mahoń do tego półeczki też w tym kolorze.ściany caparol jade 90.

4.wiatrołap, płytki opoczna damasco cappucino, ściany od drzwi wejsciowych na prawo tam znajdują sie też drzwi do garażu i ściana na wprost drzwi wejsciowych -kolor palazzo 60.

5.hol, płytki damasco cappucino, kolor ścian pallazo 60.

6. łazienka dół, płytki ściana azteca ceramica gris 23x33.5, podłoga gris 41x41, różnią się odcieniem szarości, kabina kafle sół i pieprz 10x10.płytki nie są do samej góry więc reszta sciany caparol jade 90

7.schody będa drewniane klon, ściana w kolorze palazzo 90

8.sypialnia będzie jasna wykładzina z dłuższym włosiem, ściany kolor palazzo 60.

9.łazienka góra, kafle ściana damasco wanilia opoczno na wprost drzwi, ściana lewa na której jest kibelek + podłoga damasco mocca, reszta ścian kolor caparol ceramic 30, podoba mi się też kolor onyx 25 ale mąż twierdzi że jest to za zimny odcień do brązów.

w wiatrołapie ściana lewa od wejścia ( tam gdzie bedą wieszaki na rzeczy), w holu jest krzywa ścianka z wnękami, u góry schody kończą się krótka ścianką , ściana która jest za łóżkiem w sypialni mają być w kolorach kontrastowych:caparol rose 40,korall 80, bordeaux 55.

prosze cię o pomoc w doborze tego kontrastowego koloru i o opinię na pozostały wybór.

Oczywiście , chętnie Ci pomogę – tylko musisz mi dać odrobinę czasu na przeanalizowanie ... I nie ukrywam , troszkę u mnie krucho z wolną chwilą – ale postaram się zrobić wszystko , co w mojej mocy byś była zadowolona .

Czy gonią Cię jakieś terminy ?

Pozdrawiam słonecznie :D

Przepraszam,że się wcinam.Tylko małe pytanko do Osowej.Będę miała w salonie meble-kolor wiśnia.Jakie powinnam wybrać panele-ciemnie czy jasne? Pozdrawiam

Pytanie , na które odpowiedż mogę udzielić jedynie przy większej ilości szczegółów dotyczących danego pomieszczenia.

Przede wszystkim zależy od metrażu - duże pomieszczenia mogą mieć ciemną podłogę - dlatego piszę , że "duże" ; gdyż ciemny kolor zawsze pomniejsza optycznie . Jeśli Ci to nie przeszkadza lub wręcz chcesz uzyskać taki efekt - może być ciemna .

Jeśli jednak pomieszczenie jest zdecydowanie małe i chcesz by choć trochę udawało większe - wtedy TYLKO JASNE .

Tematem , który można podjąć przy okazji - jest dobór wybarwienia paneli . Jeśli ciemna podłoga - to raczej monochromatycznie ( czyli powielanie koloru mebli w różnych odcieniach ) .

Przy jasnej działamy na zasadzie kontrastu należy więc pamiętać , że meble będą bardziej widocznym elementem przestrzeni - nadając mu akcentu .

pozdrawiam słonecznie

Witaj Texxas

Łazienka :

Piękne te kafle – wanilia z mocca

... to będzie efektowne połączenie kontrastów . Podobają mi się i sądzę , że pomysł dobry . W jakim kolorze planujesz mebelki ? W ciemnej czy jasnej ? Czy nie będziesz mieć może w ogóle... Czy to duże pomieszczenie ?

Co do sypialni – nie rozumiem : „ściana która jest za łóżkiem w sypialni mają być w kolorach kontrastowych:caparol rose 40,korall 80, bordeaux 55.” – czy to jedna ściana ma być pomalowana tymi trzema kolorami ?

Texxas a co do klinkieru na kominek – jeśli masz zamiar wprowadzić jeszcze gdzieś elementy dekoracyjne w rustykalnym stylu np: (przecierka na ścianie) ; to jak najbardziej . Jeśli nie, i ma to byś całkowicie nowoczesne wnętrze ( ...i raczej zimne ) - to tylko ten gładki .

pozdrawiam słonecznie

Pomieszczenie jest średniej wielkości, można by wstawić mebelki ale ja jestem zwolennikiem przestrzeni, będą tylko szafeczki koło luster na kosmetyki i niewielka szafeczka na ręczniki, wszystko w kolorze kafli.

Co do sypialni to któryś z tych trzech kolorów :D

Zrezygnowałam z klinkieru, wybraliśmy płytki EURYDYKA BROWN 25x40 z PARADYŻA.