Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wita Was Nowy :)

Gość ravras

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów Bydgosko-Toruńskich.

Jestem na etapie zakupu działki (umowa przedwstępna) i wyboru projektu (proj. Gamma2 patrz foto) ale już interesuje mnie temat budowy domu. Na razie czytam uważnie forum ale wkrótce będę aktywnym uczestnikiem dyskusji. Napewno będę potrzebował Waszej pomocy. Liczę na Was a zwłaszcza na osoby budujące lum już mieszkające w gminie Osielsko. Może ktoś mnie nakieruje na solidnych, lokalnych wykonawców.

Pozdrawiam

Czesc ravras. Jesteśmy prawie sąsiadami.

Odnośnie ekip to Ci nie pomogę. Sam szukam. Z budową chciałbym ruszyć na początku lipca. Aktualnie oddałem projekt do adapracji. Ale myślę, ze jeśli jesteś na etapie kupna działki - to z ekipami masz jeszcze czas. Zbieranie papierków potrzebnych do zezwolenia na budowę zajmie Ci minimum 1,5 miesiaca, następnie z 1-2 miesiace adaptacja projektu a kolejne 1-2 miesiace pozwolenie na budowe. Potem 2 tyg uprawomocnienie i kolejne 2 tygodnie zgłoszenie rozpoczęcia budowy:

Poniżej kolejność (Dostałem ją od Dori z Murowańca) - bardzo mi pomogła.

- warunki zabudowy - z gminy

- wypis i wyrys z ewidencji rejestru gruntów - starostwo powiatowe na ul. Z.Augusta - ten budynek na przeciw PKP

- mapka sytuacyjno-wysokościowa do celów projektowych, czyli w skali 1:500 Geodeta

- warunki techniczne przyłączy prądu - Enea np. na Waryńskiego

- warunki przyłączy wod-kan - Chyba w Żołędowie (nie jestem pewien bo ojciec-emeryt pojechał)

- teraz możesz zakupić projekt, z tym się nie wychylaj przed powyższymi czynnościami. Dokładnie przeanalizuj warunki - tam wszystko jest określone - np. w jakiej odległości od granicy działki możesz postawić dom (t.zw. linia zabudowy) i wiele innych spraw.

- następnie adaptacja

- pozwolenie na budowę czyli komplet powyższych dokumentów plus adaptacja złożona w Starostwie na Augusta

Taka była moja kolejność, ona może trochę różnić się w indywidualnych przypadkach. Może posłużyć jako wzorzec

Witam wszystkich forumowiczów Bydgosko-Toruńskich.

Jestem na etapie zakupu działki (umowa przedwstępna) i wyboru projektu (proj. Gamma2 patrz foto) ale już interesuje mnie temat budowy domu. Na razie czytam uważnie forum ale wkrótce będę aktywnym uczestnikiem dyskusji. Napewno będę potrzebował Waszej pomocy. Liczę na Was a zwłaszcza na osoby budujące lum już mieszkające w gminie Osielsko. Może ktoś mnie nakieruje na solidnych, lokalnych wykonawców.

Pozdrawiam

to ja tez witam "nowego" :lol: