saintmax 10.08.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Zakupuje 110m2 dom od developera, bedzie rozprowadzona instalacja C.O.+grzejniki (jeszcze moge z nij zrezygnowac). Mam pytanie w kwestii doboru ogrzewania i c.w.u. do domu. Developer proponuje : LPG (koszty jednak sa takwysokie ze ie biore pod uwage), olej (tak jak LPG - odpada), elektryka, kominek. Oczywiscie istnieja tez wszystkie inne zrodla , ale.. 1. budynek nie ma piwnicy - czyli srednio fajnie wyglada kupa wegla, mialu czy czegos innego na dzialce2. w przypadku kominka - drzewo moge skladowac we wiacie i bedzie to "jakos" wygladalo ale, co z temp. w budynku gdy wyjade na kilka dni?3. prad - ponoc drogo nawet w przypadku taryfy nocnej4. alternatywne zrodla : pompa ciepla - mieszane opinie, duze koszty, brak firm ktore wykonuja instalacje5. alternatywne zrodla: kolektory solarne - ponoc nie sa juz tak drogie i przez 7 m-cy w roku nadaja sie np. do c.w.u. Prosze o rady bo naprawde nie wiem co zrobic zeby sie nie wpierdzielic w klopoty/koszty dodatkowe. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczysław 10.08.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 zakupuje 110m2 dom od developera, bedzie rozprowadzona instalacja c.o.+grzejniki (jeszcze moge z nij zrezygnowac). Mam pytanie w kwestii doboru ogrzewania i c.w.u. Do domu. Developer proponuje : Lpg (koszty jednak sa takwysokie ze ie biore pod uwage), olej (tak jak lpg - odpada), elektryka, kominek. Oczywiscie istnieja tez wszystkie inne zrodla , ale.. 1. Budynek nie ma piwnicy - czyli srednio fajnie wyglada kupa wegla, mialu czy czegos innego na dzialce 2. W przypadku kominka - drzewo moge skladowac we wiacie i bedzie to "jakos" wygladalo ale, co z temp. W budynku gdy wyjade na kilka dni? 3. Prad - ponoc drogo nawet w przypadku taryfy nocnej 4. Alternatywne zrodla : Pompa ciepla - mieszane opinie, duze koszty, brak firm ktore wykonuja instalacje 5. Alternatywne zrodla: Kolektory solarne - ponoc nie sa juz tak drogie i przez 7 m-cy w roku nadaja sie np. Do c.w.u. Prosze o rady bo naprawde nie wiem co zrobic zeby sie nie wpierdzielic w klopoty/koszty dodatkowe. Dzieki. my będziemi mieli pelety. Poczytaj sobie o nich w internecie . Poza tym bank ochrony środowiska daje kredyty 1% na piec. Pozdrawiam, marczysława Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saintmax 10.08.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 MY BĘDZIEMI MIELI PELETY. POCZYTAJ SOBIE O NICH W INTERNECIE . POZA TYM BANK OCHRONY ŚRODOWISKA DAJE KREDYTY 1% NA PIEC. a jak z c.w.u., jak to rozplanowac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczysław 10.08.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 my będziemi mieli pelety. Poczytaj sobie o nich w internecie . Poza tym bank ochrony środowiska daje kredyty 1% na piec. a jak z c.w.u., jak to rozplanowac?? sorki, ale piszesz z kobitką i nie wiem co to jest c.w.u.? ciepła woda? Jak tak, to częściowo z podgrzewacza, częśćiowo z kominka z płaszczem wodnym. Pozdrawiam, marczysława Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 10.08.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Zanim odpowiem napisz z czego masz ściany jak ocieplony dom ,podłoga na gruncie,dach .Czy to jest parterówka czy z poddaszem .Najlepiej narysuj szkic.Ile osób ma zamieszkac w domu .Wasze preferencje czy lubicie podkładać do kominka ,pieca i związane z tym niedogodności.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.08.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Saintmax zajrzyj na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saintmax 10.08.2006 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Zanim odpowiem napisz z czego masz ściany jak ocieplony dom ,podłoga na gruncie,dach .Czy to jest parterówka czy z poddaszem .Najlepiej narysuj szkic.Ile osób ma zamieszkac w domu .Wasze preferencje czy lubicie podkładać do kominka ,pieca i związane z tym niedogodności.Wiech A więc jedziemy : - pow.110m2, - technologia : pustak porotherm, wełna mineralna - dach - konstrukcja kombinowana - szkielet z drzewa, dobrze ocieplony wełną, pokryty dachówką Brass\ - domek pietrowy o prostej bryle. (bez kombinacji, plan prostokąta) W głowie mam milon mysli i milion rozwiązań... Nie wiem w którą stronę iść żeby było najtaniej i najlepiej. Zależy mi i na c.o. i c.w.u (z wodą to oczywiście tak, żeby zawsze była dostępna od zaraz, bo przy dzieciaczku to wiadomo że czekać się nie da) - powiedzmy że na ten cel chciałbym przeznaczyć około 17tys. Wiecej chyba nie wycisne. Oczywiście rozwiązanie musi byc ekonomiczne bo raty kredytu ktoś spłacać musi ... A, dodam że budynek nie ma piwnicy (co wyklucza np. węgiel czy miał). Można by odpowiedzieć "tak to tylko w erze.." ale ja prosze o pomoc w wyborze bo naprawdę mam mało czasu na decyzję. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts