AMReclik 14.01.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Witam! Proszę o pomoc, jaką technologię tykowania wybrać: Kartonowo-gipsowe płyty, czy tynk na mokro z agegatu. W przypadku kartonu robocizna we własnym zakresie - parę lat temu pracowałem przy sychych tynkach Nida - Gips u Uliarczyka zRybnika i trochę doświadczenia zdobyłem. Jednak interesuje mnie, czy trwałość (ew. pęknięcia na złączach plyt karton. - gips.) jest porównywalna oraz jaka jest różnica w kosztach. Pozdrowienia, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.01.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Ankiety należy zamieszczać w dziale SONDAŻE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 15.01.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 tynki to nie tylko płyty i z agregatu....ja tam miałam nie z agregatu ( mokre) ponadto zgadzam sie j/w......w sondazach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 15.01.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 dziwi mnie, że Ty który tyle lat pracowałeś przy regipsach pytasz się co wybrać, poza tym tynki mokre nie są jednego typu , ja na przygład mam gipsowy tynk, sąsiad cementowo-wapienny - oba są mokre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMReclik 15.01.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Przepraszam za naruszenie zasady dot. ankiet - spowodowane niewiedzą, jednocześnie dziękuję za zwrócenia uwagi. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMReclik 15.01.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 dziwi mnie, że Ty który tyle lat pracowałeś przy regipsach pytasz się co wybrać, poza tym tynki mokre nie są jednego typu , ja na przygład mam gipsowy tynk, sąsiad cementowo-wapienny - oba są mokre Nigdzie w wypowiedzi nie napisałem o kilkuletnim doświadczeniu w układaniu płyt kartonowo - gipsowych (w sumie pracowałem przy płytach parę miesięcy). W pytaniu chodzi mi o wybór pomiędzy płytami, a jakimkolwiek tynkiem, kładzonym na ścianę nie w formie płyt. Słyszałem, że na złączeniach płyt czasem robią się pęknięcia. Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 16.01.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 Nigdzie w wypowiedzi nie napisałem o kilkuletnim doświadczeniu w układaniu płyt kartonowo - gipsowych (w sumie pracowałem przy płytach parę miesięcy). sorki, źle przeczytałem W pytaniu chodzi mi o wybór pomiędzy płytami, a jakimkolwiek tynkiem, kładzonym na ścianę nie w formie płyt. CO prawda było to już wielokrotnie omawiane na forum (opcja szukaj) podam jednak w skrótowej formie zalety i wady obu rozwiązań, jezeli ci to nie wystarczy to rzeczywiście skorzystaj z powyższej funkcji płyta GK zalety - idealnie gładkie sciany - mozliwość niwelacji doś znacznych krzywizn ściany - suchy montaż czyli i szybszy - mozliwość jakichś nietypowych wykończeń - ułatwione zmiany w juz połozonych instalacjach wady - efekt dudnienia (puste pudełko) - niektórzy boją się nieskrępowanego przemieszczania gryzoni i robactwa - w specyficznych warunkach dość mocno wieje pom. GK a ścianą - nieumiejętnie założone, pekają Tynk mokry zalety - brak efektu dudnienia - w wersji cem.-wapiennej tańsze rozwiązanie - kontrowersyjny ale przez wielu branych pod uwagę tzw/ efekt oddychania ściany - i chyba jednak trwalszy wady - nie wszystkie krzywizny da się zniwelować - podczas tynkowania "wlewa" sie do domu setki litrów wody - dość długo schnie - tynkowanie jest baaaardzo brudne (choć i przy GK bardzo sie kurzy) Słyszałem, że na złączeniach płyt czasem robią się pęknięcia. Pozdrawiam, Marcin Robią się ale tylko wówczas jeżeli sa źle położone Ja zastosowałem wariant mieszany, ściany pokryte są tynkiem gipsowym a sufit i skosy na poddaszu oraz jakieś wneki obnizenia sufitu na parterze wykonane są z GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMReclik 17.01.2005 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Dzięki za info.Myślę, że i ja tak zrobię (wariant mieszany)Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts