Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekonajcie mnie do Chotomowa

Recommended Posts

Dzien dobry grupo Legionowo-Nieporęt!

Z zainteresowaniem odwiedzam strony Formu - na razie tylko marząc o budowie wlasnego domu. Obecnie jestem na etapie wyboru dzialki. I to jest wlasnie problem.

Cala rodzina - moja i meza - osiadła na południu W-wy, po prawej stronie. Ladnie tu, ale bardzo drogo, a do tego infrastruktura nie najlepsza - klopoty z mediami, drogami, dojazdem do pracy.

W niedziele przejechalismy sie do Chotomowa. Slicznie tam. Uderza duza ilosc nowych, ladnych domow. Ziemia bardzo tania w porownaniu z Jozefowem. Powiedzcie cos o Chotomowie - jak tam sie zyje na co dzien, z malymi dziecmi.

Pozdro,

Evita.

Evito,moge podzielic sie doswiadczeniami moich przyjaciol ,ktorzy juz piec lat mieszkaja w Chotomowie.

Nie wiem jakie priorytety sa dla Ciebie decydujace,miejsce pracy,szkola do ktorej ewentualnie beda chodzic Twoje dzieci,sklepy itp.

W Chotomowie jest podstawowa szkola i ku mojemu zaskoczeniu ,chociaz jest to szkola gminna ,przyjaciele bardzo sobie chwala stosunki tam panujace.Szkola jest bardzo przyjazna dzieciom,nauczyciele,kierownictwo,otwarci na potrzeby dzieci i rodzicow.

Nie wiem czy przejezdzalas przez Legionowo,ktore sasiaduje z Chotomowem,czy tez jechalas prosto przez Jablonne,do Legionowa dojazd samochodem 5-7min.Masz tam wiele sklepow ,supermarket,miejska komunikacje,banki i wszystko co niezbedne do podstawowej egzystencji.

Z Chotomowa ,w razie gdyby zaistniala taka koniecznosc kursuja autobusy prywatne,docelowo -centrum Warszawy.

W godzinach szczytu przejazd samochodem jest znacznie mniej bolesny niz z poludnia ktore jest kompletnie zakorkowane.

Mieszkam na Tarchominie ,jest to moja trasa do centrum i oceniam ,ze nieporownywalnie szybciej tam dojerzdzam niz jadac z innego kierunku obrzeza miasta.

NIe wiem o jakim rejonie Chotomowa piszesz,poniewaz jest to bardzo rozlegla miejscowosc.

Oczywiscie do niczego Cie nie namawiam,ale wez pod uwage bliskosc aglomeracji miejskiej,jesli oczywiscie jest dla ciebie na tyle wazna,ze potraktujesz ja jako sprawe nadrzedna.

Gdyby nie inne wazne dla mnie czynniki ,tez bylam blika kupna dzialki w tej miejscowosci.

Jeszcze wspomne o metrze ktore bedzie kursowac az do Tarchomina i o ile sie nie myle do Legionowa tez.

Przejedz sie po okolicy,zwiedz Legionowo ,Tarchomin ,zobacz czy okolica Chotomowa spelni Twoje oczekiwania,bo jak widzialas sama miejscowosc jest urocza.

Pozdrawiam i zycze trafnej decyzji.

Witam serdecznie,

Jeśli mogę, to włączę swoje uwagi. Mieszkam w Legionowie od 22 lat i z roku na rok dojazd do Warszawy jest coraz gorszy. Żeby dojechać do oddalonej o 3 km Jabłonny straciłam kiedyś dwie godziny i to naprawdę nie jest żart. Zazwyczaj w zimie, albo nawet gdy spadnie deszcz podróż tylko do Jabłonny zajmuje średnio ok. 30 min. A teraz na dodatek ma jeszcze powstać tam supermarket, co już całkowicie utrudni życie... Potem jest korek w Jabłonnie na górce, kolejny w Tarchominie, przeprawa przez Wisłę... Oczywiście jeżdżą prywatne autobusy dosyć często, sama często z nich korzystam i to jest chyba jedyny plus dojazdu do Warszawy, jeżdżą bardzo często i do Centrum.

Ja sama kupiłam działkę w Sowie woli, otulina Puszczy Kampinowskiej przyznam szczerze, że nie mogę się już doczekać kiedy tam się przeprowadzę:wink:))

Pozdrawiam

Buduję w Chotomowie. Mam nadzieję, że w tym roku się wprowadzę.

Jak przekonać do Chotomowa - hmm - zajrzyj do mojego dziennika budowy (pod lasem) - są tam zdjęcia z tej zimy - moim zdaniem to jest argument za wyborem tych okolic.

Inne sprawy - bardzo szybko załatwiłem wszystkie formalności w gminie (Jabłonna), rewelacyjnie szybko działa sąd wydział ksiąg wieczystych w Legionowie (wpis do hipoteki to 2 tygodnie), odpis z ksiegi wieczystej to 1 tydzień.

Inne - no cóż subiektywnie bardzo lubię las Chotomowski, sporo inwestycji w infrastrukturę, dużo nowych budowli i ludzie, którzy chcą inwestować.

Decyzja ostateczna - zawsze będzie Twoja.

Pozdrawiam,

Kochani

Dzieki za Wasze odpowiedzi. Rzeczywiscie, Chotomow naprawde jest ladny. Bylam tam tylko raz i wtedy wjezdzalismy od strony Jablonny, ktora zrobila na mnie dosc przygnebiajace wrazenie. Po dojechaniu do kosciola w Chotomowie, przedostalismy sie na druga strone torow i obejrzelismy sobie Dabrowe Chotomowska i to tu wlasnie najbardziej mi sie podobalo. I charakter zabudowy i drzewa i laki (mam tylko obawy czy grunt jest wystarczajaco suchy).

Z tymi dojazdami to jest problem wlasciwie w kazdym miejscu W-wy - no, chyba ze ktos mieszka w Mariotcie. Od prawie 20 lat mieszkam na linii otwockiej i przyzwyczailam sie do niewygod zwiazanych z dojazdami. Co prawda jest tu dosc duzo mozliwosci - autobus miejski (zapchany zazwyczaj do granic mozliwosci, ale jest), pociag (po 20.00 raczej nie polecam), prywatne autobusy (okropne graty, strasznie zanieczyszczaja srodowisko, ale jezdza dosyc czesto) no i oczywiscie wlasny samochod. Trzeba jednak liczyc sie z tym, ze dzieci beda dojezdzac kiedys do szkol srednich i to wlasnie komunikacja miejska, dlatego zwracam na to uwage przy wyborze dzialki.

Lubie bardzo tereny na linii otwockiej - dobry mikroklimat, ladne lasy, sucha gleba , ale... no wlasnie - ceny dzialek sa tu dosyc wysokie. Ostatnio odwiedzilismy z mezem kilka agencji nieruchomosci i na haslo: "dzialka budowlana do 200 tys." padala odpowiedz: "Bedzie ciezko znalezc cos atrakcyjnego w tej cenie". (Ja sobie mysle - przeciez za 200 tys. to mozna sfinansowac budowe w 2/3,a tu dopiero bylby sam grunt). Poza tym tak wysoki koszt wcale nie gwarantuje wszystkich mediow na dzialce - standardem jest prad, i gaz (i to tez nie wszedzie). Gmina Wawer jak dziala to kazdy kto tu mieszka wie - jest to gmina raczej nieprzychylna inwestorom - i to widac (Wawer jest wyjatkowo zaniedbany pod wzgledem infrastruktury - drogi, kanalizacja, wodociag, osiwtlenie ulic, bezpieczenstwo, itd.).

No i badz tu madrym. Jeszcze nawet nie mamy ziemi, a tu juz same rozterki. Nalezy chyba przyjac, ze dzialki idealnej nie ma.

Dodam jeszcze tylko, ze przeczytalam dziennik am i bardzo podoba mi sie i Wasz dom i dzialka.

PS. Przez pomylke umiescilam moja prosbe o Wasze opinie na temat Chotomowa jako osobny watek, choc planowalam "wkleic ja" do grupy Legionowo Nieporet. droga redakcjo, czy mozna sie jakos przeprowadzic na wlasciwa strone?

• 6 months później...
Buduję w Chotomowie. Mam nadzieję, że w tym roku się wprowadzę.

Jak przekonać do Chotomowa - hmm - zajrzyj do mojego dziennika budowy (pod lasem) - są tam zdjęcia z tej zimy - moim zdaniem to jest argument za wyborem tych okolic.

Inne sprawy - bardzo szybko załatwiłem wszystkie formalności w gminie (Jabłonna), rewelacyjnie szybko działa sąd wydział ksiąg wieczystych w Legionowie (wpis do hipoteki to 2 tygodnie), odpis z ksiegi wieczystej to 1 tydzień.

Inne - no cóż subiektywnie bardzo lubię las Chotomowski, sporo inwestycji w infrastrukturę, dużo nowych budowli i ludzie, którzy chcą inwestować.

Decyzja ostateczna - zawsze będzie Twoja.

Pozdrawiam,

Witam

Ja już prawie jestem przekonany do Chotomowa!!!

Tak naprawdę to dopiero się przymierzam do poszukiwań ale może Kolega słyszał o jakiejś działeczce ok.1000m2 podobnie pięknie położonej jak Kolegi.

Ewentualnie prośba o podpowiedź

Gdzie szukać!? Lokalni pośrednicy czy bezpośrednio!?

Będę wdzięczny za odpowiedź

Pozdrawiam

Piotr

Ja o szukaniu działek.Sprawdź najpierw bezpośrednio ceny działek w swoich okolicach.My jesteśmy na etapie kupna działki.Szukaliśmy jej bezpośrednio.W agencjach w tej miejscowości ceny działek nadających się do czegoś były naprawdę wysokie.Natomiast bezpośrednio już dużo lepiej a po negocjacjach płacimy o 1/3 mniej niż cena wywoławcza.Polecam szukanie bezposrednie.

• 3 years później...
  • 5 years później...