Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty budowy domu

marychaweekend

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do budowy domu w Ossowcu pod Warszawą. Wybraliśmy już projekt z Żonką http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=358 i w związku z tym mam pytanie, czy kosztorys jaki tam zamieścili mam ręce i nogi? Czy jest on w miarę realny? Działka będzie miała podłączenie do miejskiej wody, gazu oraz prąd. Pozostaje tylko wykopać szambo (patrząc na media, albo do końca budowy założą kanalizację, takie są plany). W domu planuję ogrzewanie podłogowe, może ktoś coś poleci i powie jakie mogą być koszty takiego rozwiązania, nie bądzie tylko w garażu, spiżarni i pomieszczeniu gospodarczym. Będzie to jedyny sposób ogrzewania. Do grzania chciałbym zastosować piec gazowy oraz kominek (może jakieś podpowiedzi bo nie wiem jakie koszta zakupu, na co zwrócić uwagę). Nie wiem jak policzyć koszty instalacji elektrycznej, i innych. Ile kosztują przyłącza?

z góry dzieki za wszelkie info

pzdr

Krzysiek

Łał, jaki imponujący dach... Gdybym robił dachy, to za taki śpiewnąłbym 60 zł za metr robocizny, czyli gdzieś koło 20 tys zł. I cóż za niezwykły pomysł na zrobienie na dachu basenu z dachóweq :o . Widać to dokładnie na animacji.

Wybaczcie, ale ten model jest dla frajerów, którzy kupują oczami a nie portfelem. Na rynku wtórnym sporo jest takich budów doprowadzonych do stanu surowego i dość.

Kosztorys należy potraktować z gigantycznym przymróżeniem oka. Przykład - roboty murowe - podają, że jest do wymurowanaia 124 m ytonga (a metr samego materialu to jest około 110 zł z dużymi upustami), są kominy, słupy, ścianki działowe i dużo, dużo więcej. Cena? 8,4 tys zł :o . Ciekawe z którego rogu sufitu wzięta skoro sam ytong kosztuje 14 tys!!!!!!

Poza tym to nie jest dom z użytkowym poddaszem, gdyż na poddaszu są zaledwie dwie norki z 10 :o oknami połaciowymi w tym czterema gigantami nad klatą schodową (kto i jak to będzie mył). Wole oko nad garażem dobiło mnie totalnie.

Okien w części garażowej jest więcej niż w pokoju dziennym :o

Myślę, że za mniej niż 350 tys. zł nie da rady zbudować taaaaakiego domu.

I wykończeniówka za 19 tys zł w nettcie...aaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!! Trzymajcie mnie, bo się dziabnę, ale tu robią ludzi w konia

Chłopie olej ten projekt, co za dach, po co ci ten zbiornik na dachu na śnieg i deszczówkę?

Wiecie co patrząc na ten kosztorys to przychodzi mi do głowy, że albo ja jestem frajerem że za dużo mniejszy dom w stanie surowym zamkniętym wychodzi mi ok 170 tys (fakt ściana 3W), albo żyję na innej planecie, albo ci "fachowcy" walneli się wszędzie o jedno zero, albo koszty podają w tylko sobie znanej walucie.

hawkmoon napisal że na ten dom trzeba 350 tys, ja myślę że w takiej kwocie to ty się nie wyrobisz, chyba że tylko stan surowy.

Sorry ale ja na twoim mejscu poszukałbym innego projektu.

Pzdr

marychaweekend,

napisz do woprza - on Ci co nieco napisze o pproblemach projektów Archipelagu i o trktowaniu klienta.

co do projektu nie wypowiadam się - poza tym chorym okiem nad garażem, którego koszt wykonania jest niewspółmierny do osiągnietego rezultatu to w katalogu Archipelagu znajdziesz projektów łudząco podobnych do Twojego jakieś 15 - począwszy od Manueli przez Lidię po Daniele

Myślę że należy przeanalizować choć jedną pozycję np:

IZOLACJE FUNDAMENTÓW

Izolacje przeciwwilgociowe dwoma warstwami papy asfaltowej na lepiku na gorąco ław fundamentowych betonowych (roztwór do gruntowania) m2 110,55

Izolacje przeciwwilgociowe powłokowe pionowe - DYSPERBIT m2 214,85

Izolacje cieplne i przeciwdźwiękowe z płyt styropianowych grub. 5 cm pionowe na lepiku z siatką metalową m2 107,42

Koszt: 3 358,99 :D

Powiedzmy 2xpapa na lepiku ok. 1.5 PLN*110m2 = 165PLN

Weźmy teraz izolacje cieplne - 5cm*107m2*ok400PLN/m3 XPS = 2140

Dysperbit 214m2*ok3PLN/m2=642PLN

Suma samych materiałów bez siatki = 2940PLN - a gdzie robocizna...?