Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub budujących bez ulgi! :-)

Gość karola

Recommended Posts

Zakładam wątek dla pocieszenia samej siebie

:smile:

Wiem, że większość z was ma budowę zaawansowana i korzysta z ulgi budowlanej. Czasem mam ochotę pożartować - bo wszyscy z budownictwem siadają - tylko my jakby zerwani z choinki wstajemy!

Czyżby Belka nas nie wystraszył? Albo mamy baaaardzo różowe okulary?

Czekam na was - osoby, ktore podjęły decyzję o budowaniu niedawno i na bank nie mają ulgi budowlanej. My jesteśmy na etapie projektu. Działka jest, pierwsza decyzja o warunkach z urzędu również.

Czy to w dzisiejszych czasach mądre zaczynać?

Nie proszę o pocieszenie :smile: tylko o duże pocieszenie :smile:

I sama jestem ciekawa czy jest tu jeszcze ktos taki?

Witaj!

Nas Belka troszku wystraszył (a zwłaszcza jak pojawiły się pogłoski o Vat 22%). Z nowej ulgi nie mogłbym skorzystać (żona kiedyś miała już ulgę budowlaną). No i koniec z końcem na pod koniec października porwaliśmy się z motyką na słońce. Kupiliśmy działkę - kupno projektu gotowego - szybkie załatwienie pozwolenia - w grudniu wylane fundamenty - i wielka ulga... Tylko teraz na początku roku jak policzyliśmy kredyty (dzięki Bogu może coś rodzina pomoże) to wyszło nieciekawie :smile:......

W każdym bądź razie chęć załapania się na ulgę przesądziła decyzje o budowie. Teraz nie wiem, czy bym się zdecydował... Może parę lat później...... Choć z drugiej strony lepiej teraz zacżąć niż płacić 22% podatku od 2004.

Grzegorz

No pewnie - jeszcze jakiś czas tłumów nie będzie. Ale nie jesteś sama. My woleliśmy podjąć decyzję rozważnie - nawet kosztem ulgi.W końcu zależy nam na domu - nie na kłopotach. Dlatego budowę (a właściwie wykańczanie stanu surowego) rozpoczniemy dopiero teraz. Mam nadzieję "uszczknąć" trochę z ulgi kredytowej i remontowej - zawsz to coś. Pozdrawiam.

Witam!

Ja jestem na jeszcze wcześniejszym etapie, niż Karola, bo nie mam działki. Koło W-wy trzeba zgodzić się na jedną z trzech rzeczy:

- wydać dużo kasy na działkę,

- mieszkać daleko od cywilizacji,

- mieć maleńką działkę (dla nas 800m to dolna granica).

Dlatego od dość dawna z żoną wybrzydzamy i na razie działki nie ma. Pod koniec roku nawet miałem pokusę, żeby "rzutem na taśmę" coś kupić i zacząć budowę, ale trzebaby pójśc na różne kompromisy. Ulga była nie do pogardzenia, ale w końcu dom buduje się na wiele lat... A bez rachunków wyjdzie rzeczywiście taniej.

Aha, jeszcze jedno: na rynku działek jest od stycznia spory ruch - tak mówią znajomi pośrednicy, którzy bali się, że po zakończeniu ulgi będzie dołek większy, niż normalnie zimą.

To chyba znaczy, że takich, jak my jest więcej?

Pozdrawiam

Krzysiek

KK - ja działki szukałem chyba ze 2 lata. Chciałem ok. 600m2, pełne uzbrojenie, przystanek, osiedle jednorodzinne, itp. Facet w pośrednictwie już mi przytykał, że zna takich co to szukali kilka lat i w końcu nic nie postawili. Ja jednak dopięłem swego. Jak zarabiasz dużo (próg 40%) i będziesz brał kredyt, to może bardziej Ci się opłaci niż stara ulga. A może namówisz bank na trochę wyższe odsetki, zamiast prowizji (ta chyba nie podlega uldze)?

• 3 weeks później...

Ja właśnie startuję razem z kolegą - intensywnie szukamy działki koło Krakowa.

Co do ulgi w grę wchodzi tylko nowa, ale tu mam kłopot: ze dwa lata temu zapisałem się do Kasy Mieszkaniowej (chyba jakoś tak się to nazywało) ale po kilku miesiącach się wypisałem. Odpisałem sobie może z 200PLN, a potem oddałem. Ciekawe, czy oznacza to, że nie załapię się nawet na nową ulgę?

Pozdrowienia

Tomala