Anulaczarnula 17.06.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 witajcie forumowicze:) Mam na oku dom w stanie surowym otwartym, 15 km od Poznania. Działka prawie 800m2, nieogrodzona, boczną ścianą granicząca z lasem iglastym. W działce media: prąd, gaz, tel, woda, brak kanalizacji (ma być w tym roku). Dom parterowy (139m2, z garażem w bryle, użytkowej pow. 120m2), z możliwością zaadoptowania strychu (ok. 24m2). Konkretnie jest to projekt "Idalia" z Archipelagu. Zbudowany z Porotonu 24 cm, w planie jest jeszcze docieplenie styropianem (w obecnym stanie go nie ma). Dach pokryty dachówką cementową (właściciel wspomniał, że Netskom, czy jakoś tam). Więźba drewniana. Dom jak napisałam jest w stanie surowym otwartym, bez wylewki, instalacji itd. Właściciel chce 195 tys. zł. Mam pytanie, na które mam nadzieję mi odpowiecie: czy to dobra cena, czy wygórowana? Cena działek kształtuje się tam mniej więcej od 47zł/ m2. Wiem, że przed decyzją o zakupie, konieczna będzie wizyta rzeczoznawcy itd., ale zależy mi na waszej opinii wstępnej, bo ja dopiero zaczęłam czytać forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 17.06.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 w jakim rejonie ta dzialka? Cena wydaje mi sie dosc mocno zawyzona. Przyjmij 700-800 zl za metr kwadratowy stanu surowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 18.06.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 nie przesadzaj, cena 700zł za stan surowy otwarty to zazwyczaj koszt postawienia tego stanu samemu, gość musi jeszcze cos zarobić, koszt działki, powiedzmy 35 tyśkoszt domu 95 tyś, moim zadaniem cena jest średnia, ale nie mocno zawyżona, starguj do 180 jesli sie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulaczarnula 18.06.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 w jakim rejonie ta dzialka? Cena wydaje mi sie dosc mocno zawyzona. Przyjmij 700-800 zl za metr kwadratowy stanu surowego. Działka jest przed Murowaną Gośliną. Acha i budowa domku w takim stanie zakończona pod koniec 2002 r. Właściciel stwierdził, że cena nie podlega dalszym negocjacjom:( Zastanawiam się też ile musielibyśmy dołożyć, aby zamieszkać (wykończenie nie z najwyższej półki, powiedzmy średnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 18.06.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Ja wolałlbym stawiać sam niż to kupować. Według mnie sporo chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 18.06.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 nie przesadzaj, cena 700zł za stan surowy otwarty to zazwyczaj koszt postawienia tego stanu samemu, gość musi jeszcze cos zarobić, koszt działki, powiedzmy 35 tyś koszt domu 95 tyś, moim zadaniem cena jest średnia, ale nie mocno zawyżona, starguj do 180 jesli sie da Nie przesadzam. Jak ktos robi wszystko samemu, to w cenie 150 tys. jest w stanie wybudowac dom pod klucz. A tu jest tylko stan surowy otwarty. Na wykonczenie jak nic pojdzie jeszcze 100-150 tys., razem wyjdzie 300-400 tys. Wg mnie sporo, jak na dom tej wielkosci w dodatku parterowy, ktory jest tanszy od pietrowego. Do tego dachowka cementowa. Ciekawe na czym jeszcze koles oszczedzil. Zapewne okien dachowych tez nie ma, bo to parterowka, wiec cena idzie w dol. Jedno okno dachowe to 1000zl, a jest ich co najmniej 4 w bud. z poddaszem uzytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 18.06.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Zastanawiam się też ile musielibyśmy dołożyć, aby zamieszkać (wykończenie nie z najwyższej półki, powiedzmy średnie). Min 100 kzl, przy zalozeniu materialow z dolnej polki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana15 19.06.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Na wykonczenie jak nic pojdzie jeszcze 100-150 tys., razem wyjdzie 300-400 tys. Wg mnie sporo, jak na dom tej wielkosci w dodatku parterowy, ktory jest tanszy od pietrowego. Uważam, że 100-150 tys. na wykończenie nie wystarczy. Policz instalacje, tynki itd. tam nic nie ma. Są gołe mury i dach. Uważam, że to dużo. My wybudowaliśmy stan surowy otwarty 3 lata temu za 75 tys. plus działka (1200 m), media - ok. 45 tys. Dom z poddaszem z suporexu, dachówka ceramiczna. 25 km od centrum Warszawy, 5 km od granicy Wa-wy. Ale oczywiście to jest moja osobista opinia laika. Życzę powodzenia w wyborach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 19.06.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 jesli dzialka jest warta 40 ooo PLN, to na chate zostaje 155 ooo PLNmoim zdaniem drogo - taki domek w stanie surowym otwartym na pewno mozna zbudoawac taniej (nawet nie wlasnymi rekami)Inne kwestie:- dlaczego ten dom jest na sprzedaz ? moze wlasciciel wie o czyms ...projektowanej autostradzie, linii WN albo moze chalupa na jakims oczku wodnym zasypanym stoi albo starym cmentarzu ?Moze sasiedzi sa nie do wytrzymania ?Zastanawic nalezaloby sie tez, jak wplywa na budynek (mury wiezba) tak dlugie trzymanie stanu surowego otwartego ? Zwazywszy, ze nie jest to finansowa gratka - odpuscilbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 19.06.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 jesli dzialka jest warta 40 ooo PLN, to na chate zostaje 155 ooo PLN moim zdaniem drogo - taki domek w stanie surowym otwartym na pewno mozna zbudoawac taniej (nawet nie wlasnymi rekami) Inne kwestie: - dlaczego ten dom jest na sprzedaz ? moze wlasciciel wie o czyms ...projektowanej autostradzie, linii WN albo moze chalupa na jakims oczku wodnym zasypanym stoi albo starym cmentarzu ? Moze sasiedzi sa nie do wytrzymania ? Zastanawic nalezaloby sie tez, jak wplywa na budynek (mury wiezba) tak dlugie trzymanie stanu surowego otwartego ? Zwazywszy, ze nie jest to finansowa gratka - odpuscilbym. bardzo trafnie- zanim kupisz -sprawdz- plan zagospodarowania, prawa wlasnosci, co do ceny - dlugo trwa ten stan surowy. Poza tym kwestia lokalizacji(okolica) . Bardzo dobrze ujal to Yoric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts