Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK URATOWAĆ TE PSY – PORADZCIE ?????????

Gość

Recommended Posts

Wiem, że to forum o budownictwie, ale to też się z tym wiąże – właściciele sprzedający dom mają psa (sukę), która będzie miała małe: no i chcą je załatwić (utopić). Może ja za dużo się przejmuje, ale co poradzę – czy można coś zrobić, żeby je uratować (chociaż nawet jeszcze się nie urodziły), może jest jakieś prawo na to. Nie wiadomo także co zrobią potem z nią – jakie skur...... chodzą po tej ziemi (moderatorze spokojnie)

Dnia któregoś znależliśmy na łące w trawie 7 sztuk szczeniaków noworodków. Ktoś je tam wywiózł i zostawił, żeby zdechły. No to zawiadomiliśmy Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami, przyjechał zaraz człowiek stamtąd i je zabrał. Mówił, że najprawdopodobniej i tak trzeba będzie je uśpić, ale przynajmniej nie będą się męczyć kilka dni...

Anonimowy ------> „To je weź - jedyne wyjście rozsądne.

Przy takiej wrażliwości, to wszystkie możesz zabrać” – wziąźć mogę jednego, bo sam też mam psa. Według mnie nie jest to jakaś wyjątkowa wrażliwość tylko zwykłe tzw. sumienie, którego większość ludzi w tym kraju nie ma.

Jeśli kogoś coś nie dotyczy osobiście, ma wszystko to w (...); czytając to forum widzę narzekania, że coś nie tak wybudowane, za drogo, oszukali nas, nie ten kolor płytek itd. – no i bardzo dobrze, bo niektórym się to należy za ich bezduszność i dbanie tylko o swoje interesy.

Inna sytuacja byłaby, gdybym do każdego szczeniaka dopłacał np. 2 tys., to może by wtedy ktoś wziął to na poważnie.

Pik33 ŕ no proszę to jest metoda – może niech ją zastosuje też do ludzi

Dziuba-----> „Po co mnożyć takie opowieści i biedne zwierzaki???” Czy jeśli znalazłabyś dziecko zadawałabyś to pytanie czy próbowałabyś je ratować w jakikolwiek sposób?

Niestety prawda jest, ze jedyna nadzieja we wrazliwosci tych uswiadomionych. Do niektorych ludzi nic nie trafia, nie warto wiec nawet probowac ich uswiadamiac. Anonimowy moze warto zajrzec na jakies "psie" fora (chociaz pewnie juz to zrobiles). Mam nadzieje, ze psiaki znajda jednak swoj dom.

A jednak trochę wrażliwości nie zawadzi.Faktem jest ,że pieski topią ludzie prostaccy ,nikt kto dba o swojego pupila nie dopuści do niepożądanej ciąży u suki a jeśli będzie ona w ciąży-to pieski juz sa dawno zamówione .I na to,że rodzi się wiele niechcianych psów ludzie wrażliwi nie mają wpływu,mogą jedynie wystosować taki apel,który zresztą szczerze popieram,bo jednak sa jeszcze ludzie z sercami na tym świecie a to jest pokrzepiające.Też mam psa,miałam psy i koty i różne zwierzaki a walczyłam z osiedlowymi bandami kiedy męczyły kociaki .W schronisku takie psiaczki mogą uśpić i to jest o wiele lepsze niż jak jakaś ciemnota pójdzie z workiem i je utopi w brudnej sadzawce.Ludzie miejcie oczy , żadna gadanina do głupoli,żeby dbali o swoich pupili nie odniesie skutku to jak walenie głową o ścianę.Może to otworzy oczy,ale tylko tym,którzy tego chcą -bo inni na zawsze pozostaną ślepi na niedolę innych ,a wystarczy się rozejrzeć troszeczkę poza własne ramię a takich sytuacji jest bez liku.ja brałam do domu bezdomne koty i się nimi opiekowałam,rozdawałam ludziom,oddawałam do schronisk,teraz mam na to mniej czasu ,ale kiedyś na nowo się tym zajmę i oburza mnie podejście niektórych ludzi do tego problemu.Ponieważ jest to problem to bardzo powszechny i takim będzie bo wrażliwych ludzi z tego co widać jest naprawdę niewielu...........:sad:

Bo nie zmienimy "dorosłych". Trzeba zacząć od dzieci, uczyć je od małego, że piesek czy kotek to nie zabawka na chwilę. Że taki zwierzak też czuje i kocha i boli go jak ktoś się nad nim znęca!!!

Ale jeśli rodzice nie mają czasu dla dzieci i uważają, że wszystkie kreskówki są dla dzieci "bo to kreskówki".

I nic dziwnego, że dzieciaki poźniej idą na podwórko i naśladują to co zobaczą w TV.

Kiedyś w szkole (niestety nie w Polsce) miałam przedmiot o roazoju dzieci. Dziecko do lat ok 15 nie potrafi do końca rozróżnić dobra od zła i nie ma świadomość, że jeżeli zrobi cos złego to poniesie tego konsekwencje. Dopiero po popełnieniu przestępstwa zdaje sobie sprawę co się stało!!!

Kiedyś słyszałam, jak dziecko było zdziwione, że ktoś umarł "bo w grze każdy ma 10 żyć!!!"

Nie wiem czy jasno się wyraziłam, mam nadzieję, że mnie rozumiecie.

Rozumiemy doskonale. Sama mam psiaka, który miał trafić do schroniska. Mam znajomych, którzy przygarniają bezdomne zwierzaki. Dlatego trudno mi to wszystko zrozumieć (zresztą chyba zrozumieć się nie da). Pamiętam moją koleżankę z liceum, która bez wzruszenia opowiadała, że jej rodowodowa suczka urodziła kilka małych i ponieważ rodzice stwierdzili, że pieniądze ze sprzedaży i tak bedą marne, postanowili wszystkie szczeniaki utopić, "bo było przy tym mniej zachodu". Ręce mi opadły. Mam nadzieję, ze pomogę chociaż jednemu psiakowi jak już wybuduję ten mój domek...

pozdrawiam,

marta

Ja rowniez mam psa. I naprawde nie rozumiem ludzi ktorzy pozbywaja sie swych zwierzat. Przeciez kazdy domowy zwierzak, a szczegolnie kot i pies, od razu po pojawieniu sie w domu staje sie czlonkiem rodziny. Chyba sie ze mna zgodzicie, ze tak jest.

Bardzo mnie boli, kiedy jade droga do pracy i widze zostawione psy. Dzisiaj wlasnie jeden taki biegl za nadjezdzajacymi samochodami, byl taki wystraszony. Napewno zostawili go przy drodze i napewno zginal pod kolami.

Chociaz pamietam, jak majac lat 14-15, z dziadkiem do ziemi zakopywalem male, tylko co narodzone kocieta. I nie powiem, ze to bylo zalosne. Dziadek wtedy powiedzial: tak juz musi byc, nie stac nas na to zeby je zostawic.

Teraz nie wiem czy bym tak zrobil.

Hej Hej !!

Wiesz, chyba część ludzi kupuje psy bo akurat taka jest moda. Jak w USA był na ekranach film 101 Dalatyńczyków, wszyscy chcieli takiego pieska. A, że do najłatwiejszych on nie należy to później schroniska były pełne!!!!

Czyli, jak piesek będzie już niemodny to go do lasu i po kłopocie....

Szkoda gadać.....

Jak czytam wasze wypowiedzi to czuję się lepiej. Myślałam, że zostałam jedną z nielicznych wrażliwych, a teraz widzę, że jest nas więcej - i całe szczęście. Swoje dziecko zamierzam wychować w szacunku dla zwierząt i nauczyć je empatii, bo dzięki temu będzie potrafiło zrozumieć jak czuje się zwierzątko.

Moja żona chciała dalmatyńca po obejrzeniu filmu. Los sprawił, że nie mogliśmy nigdzie kupić szczeniaka, a znajoma pracuje w schronisku i powiedziała nam, że trafiła do nich młoda suka dalmatynka. Jak po nią pojechaliśmy to była tak zabiedzona i brudna, że żal było patrzeć. Jednak skakała do góry w klatce gdy otwierali drzwi i dała sie zaprowadzić do samochodu. Dziś (jest juz z nami 4 lata) nie mam bardziej wiernego i oddanego towarzysza spacerów. Nigdy się nie skarży, jest bardzo pogodnym psem i to zawsze ona wita mnie pierwsza czekając pod bramą jak wracam z pracy. Nie MOGĘ zrozumieć tych "ludzi" którzy wyrzucą swojego psa bo im przeszkadz. Chyba nigdy nie byli w schronisku dla zwierząt. Te psy tak patrzą człowiekowi w oczy, że ja na codzień "twardy facet" po wyjściu z tamtąd omijam schronisko dużym łukiem.

Konkludując, najlepiej gdyby tych szczeniaków nie było w drodze.

Ale skoro już są to może lepiej pozolić im nie cieszyć się tym światem przez pryzmat schroniska, błąkania sie po świecie i zdobywania jedzenia gdzie popadnie i jak popadnie. Może tym faktem, że ktoś nie pozwoli im żyć uchroni ich przed dużo gorszym losem. Chyba, że znajdziesz ludzi, którzy je wezmą, wykarmią i zapewnią godne warunki egzystencji.