Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gmina Zławieś Wielka

Gość Karola777

Recommended Posts

Witam.Postanowiłam założyć tę grupę,ponieważ w ostatnim czasie dużo się dzieje na terenie tej gminy pod względem budownictwa i domy wyrastają niczym grzyby po deszczu.Jestem z samej Złejwsi i tutaj też pół roku temu wspólnie z moim mężusiem kupiliśmy działkę,na której latem przyszłego roku zamierzamy rozpocząć budowę naszego wymarzonego domku.Pozdrawiam :)

Witaj cemik1!Bardzo się cieszę,że jesteś gotów podzielić się swoimi doświadczeniami,bo jeśli jesteś już przy końcu przygody z budowaniem,to znaczy,że trochę ich już masz.Ponieważ planuję budowę w przyszłym roku,interesuje mnie gdzie zaopatrywałeś się w materiały i skąd miałeś ekipę.Ciekawa jestem również,a może przede wszystkim gdzie budujesz.

W Złejwsi.

Materiały kupowałem w Łubiance, w Matbudzie (stan surowy) i u Jakuba (wykończeniówka). Z tym ostatnim był najlepszy kontakt. Ekipa zamawiała materiały, transport za darmo a ja rozliczałem się raz w miesiącu. Myślę, że do budowy znajdziesz w tcych trzech hurtowniach wszystko i nie warto szukać po Bydgoszczy i Toruniu, bo są tam wyższe ceny i dochodzi transport. Drewno ciągnąłem spod Brodnicy, bo było znacznie tańsze.

Murarze miejscowi. Dach - rodzina. Fachowiec od wykończeniówki z Torunia.

W którym miejscu się budujesz?Ja też jestem zdania,że nie warto ciągnąć materiałów aż z miasta bo dosłownie pod nosem mamy hurtownie,w których jest wszystko.Osobiście słyszałam od wielu już osób,że w Matbudzie jest strasznie niemiła obsługa,klienta mają za nic ale pewnie co człowiek,to inna opinia.Swoją drogą ciekawa jestem,jak dalej będą kształtować się ceny materiałów.

Ni wyżyna, ni nizina, taka gmina i ma swój temat na forum.

Buduję w Złejwsi Małej okolice Topolowej.

Beton Mat-Bud - bo blisko, krótkie terminy, a sam beton podobno dobry.

Porotherm Mat-Bud - bo był i cenę dobrą utargowałem. Jak mnie jeden sprzedawca w Mat-Budzie wkurzył to przesiadłem się do sąsiedniegi biurka, z tym drugim na razie się dogaduję.

Cegła pełna - Trops Czarnowo.

Kominy A-R Dach Osielsko.

Więźba - Optymex Wudzyn.

Powyższe firmy wybrałem po sprawdzeniu kilku ofert.

Reszta (stal, wapno, cement, bloczki fundamentowe i inne pierdoły) Jakub - dowóz za free i małymi partiami - nie magazynujesz na budowie.

Koparka - lokalna, piach - lokalny, murarz - lokalny, cieśla - lokalny.

Hej

Tu kolejna Karolina :D

Wlaśnie zaczęliśmy budowe w tym roku w Złej Wsi Małej.Jesteśmy na etapie stropu, a w styczniu zaczynamy kłaść więżbe.A z resztą jeszcze troche poczekamy.

W tym roku, w naszej okolicy zaczęly budować sie cztery domy. Dokładnie w tym samym czasie. Jestem z tego powodu bardzo szczesliwa, gdyż jak na wiosnę kupowali działke bylo tam szczere pole i pasace sie krowy

:lol:

Fajnie bo nie bedziemy tam sami :D

Milo by bylo jakby ktos dal znac z tej okolicy...

Pozdrawiam!

Witam imienniczkę.Tak to właśnie się ostatnio dzieje w naszej gminie,dziś szczere pole,a za kilka tygodni wyłaniają się sąsiedzi ze wszystkich stron,dlatego właśnie postanowiłam założyć ten wątek.Bardzo miło,że grupka się powiększa.W którym miejscu Złejwsi Małej się budujesz?

Witam imienniczkę.Tak to właśnie się ostatnio dzieje w naszej gminie,dziś szczere pole,a za kilka tygodni wyłaniają się sąsiedzi ze wszystkich stron,dlatego właśnie postanowiłam założyć ten wątek.Bardzo miło,że grupka się powiększa.W którym miejscu Złejwsi Małej się budujesz?

Budujemy w Złej Wśi Małej, przy Honorowych Dawców Krwi. Jest to bardzo spokojne i przyjemne miejsce. Ale co prawda ostatnio dużo sie tam dzieje.Ja juz z checią bym tam zamieszkała. Niestety jeszcze musze troche poczekać.

Karola-jeśli moge sie do Ciebie tak zwracać, a gdzie Ty sie budujesz?

Honorowych Dawców krwi to ulica,o której często się słyszy przy okazji tematu budowlanego.Ja jestem mieszkanką Złejwsi od ponad 25 lat i tutaj właśnie w kwietniu kupiłam działkę,na której dopiero rozpocznę budowę w przyszłym roku.Moja działka znajduje się w centrum Złejwsi przy ulicy Młodzieżowej.

Honorowych Dawców krwi to ulica,o której często się słyszy przy okazji tematu budowlanego.Ja jestem mieszkanką Złejwsi od ponad 25 lat i tutaj właśnie w kwietniu kupiłam działkę,na której dopiero rozpocznę budowę w przyszłym roku.Moja działka znajduje się w centrum Złejwsi przy ulicy Młodzieżowej.

Co masz na mysli mówiąc, że duzo sie słyszy o tej ulicy...

Ja natomiast słyszałam,że wasza gmina działa bardzo prężnie.

WidziaLam tez szkołe do której będą chodzily za jakiś czas moje dzieci.A mam ich dwoje.

Czy Ty juz masz wybrany projekt swojego domku i kiedy chcecie zaczynać?

Pozdrawiam-karolina

• 7 months później...

Cześć,

także buduje się na Honorowych Dawców i pozdrawiam wszystkich na forum.

Co można brać z Jaku jak poda się cenę z Mat-Budu niższą to zawsze coś opuszczą, dowóz mają gratis i zawsze na czas, a płaciłem ja się uzbierało trochę, wiele spraw na telefon było od ręki załatwianych

Mat-Bud no cóż z nimi to różnie bywa zwykle beton przyjeżdżał dzień później choć mieli raptem 2 km a zamawiałem tydzień wcześniej - co prawda informowali telefonicznie - czasem jak się opieprzyło przez telefon to za godzinę też było ale po co mam się denerwować jak z innych węzłów przywozili na czas i za te samą kasę - materiały też przywozili zwykle z opóźnieniem - na kasę też nie naciskali

Miejscowi dekarze są dobrzy polecam, to samo mogę powiedzieć o moim szpecu od więźby.

Widzę, że forum zamarło, może po okresie wakacyjnym się ożywi.

Jednak poszukuje kogoś do ocieplenia i tynku - polecicie mi kogoś ??

... a i najważniejsza sprawa - czy wiecie jak na Honorowych Dawców wygląda sprawa z kanalizacją ?