Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa podkarpacka zaczynająca w 2008

Gość KrRo

Recommended Posts

Witam wszystkich którzy zaczynają zmagania z budową somku w 2008r.

Kupiłem projekt Tyberiusz, jestem w trakcie załatwiania papierków i mam nadzieję ze najpuźniej wiosną 2008 zacznę budowę. Miałem zacząć już w tym roku, kupiłem troche materiałów i co z tgo jak pozwolenia jeszcze nie mam.

Chętni z podkarpacia którzy zamierzają zacząć przygodę z budownictwem zapraszam do kontynuacji tego forum.

• 3 months później...

Witajcie,

Również zaczynam wiosną 2008 i od jakiegoś czasu rozgladam się za osobami z moich stron zaczynającymi w podobnym czasie.

Trochę tu cicho jak na razie, ale może bliżej wiosny gurpa się ożywi.

Ja mam zamiar budować projekt z kolekcji muratora C149 - dom w zaciszu.

Działka jest, decyzja o warunkach zabudowy również. Mam nadzieję że do końca grudnia 2007 będzie też pozwolenie na budowę.

Aha ... i kombinuję jakby tu niedrogo kupić podstawowe materiały:)

Na grupę podkarapcką "ogólną" zaglądam. Tam dyskusje toczą się na różne tematy. Fajnie jest podyskutować w grupie z forumowiczami, którzy są na podobnym etapie.

Tworzenie oddzielnych podgrup ma oczywiście wady i zalety.

Pewnie można by w skrajność popaść i zakładać grupe od każdego etapu i to jeszcze uzależnić od pory roku....

Ale ... może zróbmy wyjątek dla zaczynających wiosną 2008.... :wink:

To i Wam wrzucę do poczytania.

I od razu mówię, że niczego nie reklamuję. Po prostu radzę, jako stary elektryk. :D

Uziom fundamentowy jako uziom wyrównawczy

Ważnym składnikiem układu wyrównywania potencjałów w budynku jest uziom fundamentowy. Spełnia on korzystną rolę w różnych systemach ochrony, nie tylko w ochronie przeciwporażeniowej. Sposób wykonania uziomu fundamentowego zależy od rodzaju fundamentu. W każdym przypadku powinien to być uziom sztuczny z taśmy stalowej o przekroju co najmniej 30×3,5 mm lub z pręta stalowego okrągłego o średnicy co najmniej 10 mm. Zaleca się wyroby ze stali gołej, bo ewentualna warstwa ochronna cynku i tak szybko znika wskutek procesów elektro-chemicznych. Stali cynkowanej używa się natomiast na połączenia uziomu z szyną wyrównawczą budynku i z ew. mostkiem dylatacyjnym. Nad podłożem fundamentu ławowego uziom umieszcza się tak, aby beton tworzył jego otulinę o grubości nie mniejszej niż 5 cm.

W fundamencie wannowym uziom umieszcza się w spodniej warstwie betonu, wzdłuż zewnętrznej krawędzi płyty fundamentowej, poniżej warstwy izolacyjnej. Elementy uziomowe zatapia się w fundamentach ścian zewnętrznych budynku, tak by tworzyły zamknięty kontur. Jeśli jego wymiary są większe niż 20×20 m, to dodaje się dalsze elementy uziomowe, zwłaszcza w fundamentach ścian wewnętrznych, by poszczególne kontury miały wymiary nie przekraczające podanej wartości.

Uziom powinien być sprawdzony przez elektryka przed wylaniem betonu.

Sugerowane czasami wykonanie naturalnego uziomu fundamentowego, z wykorzystaniem samego zbrojenia fundamentu, jest już przeżytkiem. W takim przypadku trudno uzyskać niezawodną ciągłość elementów metalowych uziomu, trudniej to elektrykowi sprawdzić i trudniej elektrykowi wyegzekwować od budowlanych, że problem należy do jego kompetencji. Połączenia prętów drutem wiązałkowym i w podobny sposób wykonane są wystarczające przy prądach piorunowych, ale mogą okazać się zawodne przy uszkodzeniach w instalacji lub sieci elektroenergetycznej. Ponadto najpewniej uniemożliwią objęcie uziomu fundamentowego ochroną katodową, która wymaga doskonałej ciągłości elektrycznej chronionego uziomu.

Elektryk, który w Europie XXI wieku, zgadza się na wznoszenie budynku bez uziomu fundamentowego sztucznego i projektuje bądź wykonuje w tym budynku instalację elektryczną, powinien ze wstydu zapaść się pod ziemię, najlepiej pod tym wybrakowanym fundamentem.

Dokładniejszy opis i rysunki tu:

http://www.inzynierbudownictwa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=103&Itemid=27

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich z podkarpacia a szczegolnie okolice SANOKA.

rozpoczynam budowe w 2008, moj projekt to rododendon 5 z Archonu. Mam do Was prosbe o namiary na niedrogie, uczciwe sklady budowlane. Przede wszystkim szukam bloczkow betonowych na fundamenty, ceramike na sciany, drzewo na szalunki, stal. Jestem za granica wiec nie moge sam o to zadbac, a wiekszosc z was ma w tym zakresie duze doswiadczenie.

pozdrawiam wszystkich i z gory dziekuje za pomoc!!!!!!!!!!!!!1

• 3 weeks później...

Witajcie!

my tez mamy zamiar zaczac w tym roku, oczywiscie duuuzo pracy przed nami, narazie jeszcze papierkowej, ale damy rade.ciesze sie ze KrRo wpadł na pomysl utworzenia tej strony, wszyscy bedziemy mniej wiecej na tym samym etapie :D

wojtek Sz my budujemy rodo 6 (G2).

pozdrawiam wszystkich odwaznych rozpoczynajacych budowe!

• 2 weeks później...

Witam.

Jedna z firm którą mógłbym polecić z sanoka lub okolic to na pewno jest to TRANSBUD-SANOK na ulicy Stankiewicza 2. Kupowałem tam jak dotąd 80% materiałów i naprawdę w dobrych cenach. Wszystko zawsze przebiegało sprawnie,obecnie magazynuję u nich bloczki i nie ponoszę z tego powodu żadnych dodatkowych kosztów.

• 3 weeks później...
  • 7 months później...
Witma wszystkich na forum. W sumie to jest moj pierwszy post. Zaczynamy wraz z zona budowe domku - planowe rozpoczecie kwiecien 2009 i poszukujemy solidnych ekip ktore podjely by sie postawienia stanu surowego zamknietego od zera. Obecnie mieszkamy i pracujemy w Londynie wiec trudno nam bedzie tym wszystkim samemu kierowac. Dlatego prosze drogich forumowiczow o pomoc i moze wskazowki w znalezieniu odpowiedniej firmy/ekipy. Pozdrawiam!

Witam mojego imiennika, pozdrowienia. Ja tez buduje na odleglosc(troche dalej niz Ty, USA) i powiem Ci nie jest to prosta sprawa. Duzo czasu na telefonie i w moim przypadku jeszcze ta roznica czasowa, przechlapane. Mam dosc dobra ekipe ktora buduje mi stan zero. Sami zamawiaja sobie marerialy, jezeli trzeba to i przywioza wlasnym samochodem. Kierownik twierdzi, ze nawet robia zgodnie z przepisami :D .Ale niestety Rzeszow to chyba dla nich za daleko, zreszta caly 2009 maja zawalony. Jedno co moge Ci doradzic to nie oszczedzaj na kierowniku budowy, poszukaj naprawde dobrego, ktory bedzie czesto na budowie a nie tylko podpisywal dziennik. Zycze powodzenia :lol:

tak sie wlasnie zlozylo ze kolezanka buduje sobie domek i mi poleicla dobrego kierbud. musze wasnie do niego zadzwonic dzisiaj i sie umowic na jakies terminy. tylko ze na razie szukam ekip budowlanych wiec nie wiem czy jest sens dzwonic. takze jestem w kropce. a z budowaniem na odleglosc to czasami szczerze mowiac mam czarne mysli. wszedzie jak czytam to kazdy sam doglada i jest na biezaco z budowa i decyzjami a tu czlowiek przeciez nie bedzie mial jak. no ale na pewno damy jakos rade! pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia.

• 3 months później...

Oferują na swojej stronie i na allegro w dobrej cenie pustaki SOLBET BK w konkurencyjnej cenie (7,4brutto) oraz zapewniaja, ze mogą opóźnić dostawę pustaków- na telefon- ale trzeba zaplacić wczesniej- dla mnie na rekę bo cena teraz z uwagi na zimę dobra a pustaki bede potrzebowal najwczesniej za cztery miesiące.

Proszę o wszelkie uwagi osoby które mialy zn imi do czynienia. Określają sie jako autoryzowany przedstawiciel SOLBET KOlbuszowa, niestety niestety Ci drudzy nie zamieszczają na www informacji o dystrybutorach autoryzowanych.

• 3 weeks później...

Cześć Ludzie Pracy!!

Jako że i ja zacząłem budowę w 2008 postaram się co nie co napisać.

Na początek zapraszam do mojego dziennika tam można znaleźć fotki.

Ogólnie : Projekt DANDYS budowa zaczęła się w 28 czerwca 2008. Sobota pojechałem rano z zoną do szpitala rodzić, a w tym czasie teściu z nerwow wykopał całe fundamenty, heh. Syn się urodził i wraz z jego narodzinami rozpoczeliśmy jak się później okazało bój.

Jeśli ktoś chce to mogę pokazać i powiedzieć ale to już na priv parę słów odnoścnie moich wspaniały paproniów bo tak ich nazwalem po skończeniu mi fundamentów. Zatem jak budujesz dom uważaj kogo bieżesz bo stracić można dużo.

Może na dziś tyle.

Pozdrawiam

Witamy wszystkich forumowiczów :)

My też chcemy w tym roku rozpocząć budowę domku, planujemy projekt Diuna Mix.

Jeśli ktoś buduje ten dom na Podkarpaciu to chcielibyśmy go zobaczyć na żywo... Bylibyśmy bardzo wdzięczni za jakikolwiek kontakt.

Na razie planujemy wyrównać działkę . . . bo mieszkamy trochę w "górach" (tzw. górale nizinni) :)

:D Pozdrawiamy serdecznie wszystkich i życzymy mega promocji na materiały budowlane :D