Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa budujących dom bez fachowców

Recommended Posts

Witam,

Pomysł bardzo fajny :) Chętnie się przyłącze do dyskusji.

My jak dotąd sami robimy wiekszość prac. Zleciliśmy jedynie zrobienie dachu bo nie czuliśmy się na siłaś aby zrobić to własnymi rękami...

ja też zleciłem zrobienie więżby firmie, ponieważ mam wiązary dachowe. A dachówki położyłem z dekarzem.

Dla mnie kolejny dylemat to instalacja CO. Zastanawiam się czy wziąć się za to samemu czy lepiej zlecić to komuś kto się na tym zna... Potrzebny by mi był przynjamniej ktoś kto zrobi projekt. Chcę mieć częściowo podłogówkę, częściowo grzejniki i do tego kocioł na węgiel / drewno. Trzeba to ze sobą sensownie połączyć i wyregulować żeby działało jak trzeba... :roll:

wszystko zależy z czego chcesz robić instalację co. Ja bym proponował pex/al/pex, dlatego że łatwo poprowadzić instalację samemu oraz bez problemu połączysz grzejniki z podłogówką systemem rozdzielaczowym. Jeżeli chodzi o połączenie takiego systemu z piecem na węgiel, trzeba zastosować wymiennik płytowy. Pamiętaj że piec na paliwo stałe musi pracować w układzie otwartym.

Witam.

Ja także buduję samodzielnie (z pomocą ojca no i nieraz brata :) ).

Jak na razie tylko więźbę robili cieśle - tego jakoś nie chciałem nawet próbować robić bo to ciężkie, a z ojcem, który nie jest najmłodszy nie dałbym tego rady zrobić.

Teraz jestem na etapie robienia dalej dachu - obróbki blacharskie, rynny, później dachówka. W między czasie jak jest gorsza pogoda to ścianki wewnętrzne, komin.

W sumie to jeszcze 2 rzeczy możliwe, które będą robili fachowcy - ogrzewanie ( choć wątpię bo robię podłogówkę więc to nic trudnego) i tynki z agregatu - głównie żeby to zrobili szybko. Aha no i montaż okien :wink:

No ale pożyjemy zobaczymy :)

w tej chwili mam stan surowy otwarty, dom parterowy bez mieszkalnego poddasza. Dałem zarobić jak do tej pory cieśli i dekarzowi, z tym że dekarz pracował ze mną. DO hydrauliki mam przyjaciela rodziny więc dużo nie weżmie, a sam nie dam rady. Na ścianach tynki gipsowe więc wezmę ekipę bo zrobią szybciej, a okna też wstawi firma. Resztę prac wykonam samodzielnie. Na budowę musi mi starczyć 200000zł.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Ale fajnie trafiłam :p

Budujemy sami, na razie jest piwnica, na niej terriva, okna, drzwi, brama garażowa 200x300, wylewki. Czyli SSZ. :D Został parter, do zbicia zostało jedno przęsło wywiązki. :D

Nasz dom ma 112m2 piwnicy i 111m2 parteru.

Pozdrawiam wszystkich budujących własnymi rękami :wink:

Tu opisałam dokładnie

http://forum.muratordom.pl/co-zrobiliscie-sami-w-swoim-domu,t150763-60.htm