smutna lidka 21.01.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Jak w temacie pytanie do właścicieli domów podpiwniczonych. Słyszałm, że jeżeli piwnice są w całości zagłębione w gruncie to łatwiej je ogrzać. Moje są zagłębione tylko na 1 metr. Nie zależy mi na tym aby w piwnicach było ciepło, obawiam się jednak, że jeżeli nie będę ich ogrzewać będą wychładzać parter i ewentualnie może się gdzieś pojawić jakiś grzyb. Oczywiście mam w piwnicach zrobioną instalację CO, ale miło by było gdybym nie musiał z niej korzystać lub na minimum. Nie chodzi mi o ocieplenie ( to mam ozcywiście) ale o ogrzewanie kaloryfermi itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 21.01.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Mam na pewnych odcinkach ściągniętą izolację na powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 21.01.2005 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Kroyena w ogóle nie zrozumiałam Twojej odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 21.01.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 To uszczegóławiam.Mam mała piwniczkę, którędy wracają rurki co do pieca. W całej swojej długości zostału one pokryte odpowiednią do przekroju otulinką. I na pewnych z góry upatrzonych pozycją otulinka owa jest zdjęta, ale tylko na rurkach powrotnych, tzn. tych z wodą powracającą z grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 21.01.2005 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 a teraz rozumiem w dodatkuu widzę, że z Twojej pierwszej odpowiedzi wynikało to samo dziękuję niestety u mnie to nie przejdzie bo mje piwnice mają ok. 130 m ( dlatego nie palę się do ich ogrzewania) i w dodatku instalacja co jest juz inaczej zrobiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.01.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Lidka, mamy piwnicę podobnie zagłębioną w ziemi o wielkości 65m2. Instalator wyliczył nam 3 grzejniki, a faktycznie tylko jeden jest otwarty i to na 1-kę.W piwnicy wystarczy nam temperatura 15-16 stopni, troche ciepła zawsze da kocioł gazowy.Jak zamierzasz ocieplić strop/podlogę na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 21.01.2005 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Majka, mnie też wystarczyłaby taka temp. Gdyby nie to wychładzanie parteu to w ogóle by mi nie zależało na temp. w piwnicach - mam tam tylko garaże, kotłownie, pralnie, bez której w zimie moge się obejść i jedno pomieszczenie o nieokreślonym pzreznaczeniu. W garażach wystarczyłoby 5 stopni, a z reszty mogę w zimie nie korzystać. A 15-16 to w ogóle sensacja.W domu, w którym teraz mieszkam mamy w pokojach max 17-19. Może w takim razie nawet niecałkowicie zaglębioną piwnicę łatwiej sie ogrzewa niż inne piętra. Czyli u Ciebie wystarczy w piwnicach grzeć minimalnie na 1-ynkę? A w pokojach na ile ustawiasz? Byłoby wspaniale tak minimalnie grzać w piwnicach. Mój dom jest niestety kolosalny i koszty mnie martwią. Boję sie co będzie w pzryszłości, jeżeli będę mniej zarabiać niż teraz. W holu w piwnicy w ogóle nie ma inst. pod kaloryfer. I nie wiem czy to nie błąd. Gdybym się zdecydowała ogrzewać intensywniej tylko pralnię, to i tak musiałabym przechodzić zawsasze przez zimny hol. Czy ten jeden kaloryfer, którym grzejecie jest gdzieś na środku pownic? Na wylewkę na parterze zostnie mi 13-16 cm. Nistety od nikogo się nie mogę dowiedzieć czy dół futryny od drzwi balkonowych, poniżej skrzydeł, tez się zalewa. Jeśli tak to mogłoby byc nawet 16 i zostałąaby rezerwa na parkiet. Jeśli nie to będę miala wąski próg o wys. ok. 6-7 cm.). Wylewka podobnio musi mieć 7-8 ( to mi niezbyt pasuje) czyli dałabym 5-8 cm wełny. Wykonawcy pzrekonuja mnie że w piwnicy na płycie findamentowej wystarczy dać 5 cm styropianu. Nie wiem czy to prawda. Może i prawda. Może dzięki temu, że plyta jest w ziemi, nie potrzeba tyle ocieplenia co w przypadku domu bez podpiwniczenia. Na ścianach w piwnicy mam tylko 10 cm izolacji ( takiej seledynowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.01.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Ale duzo naraz informacji Po kolei: - my mamy zejście do piwnicy z domu, więc ona się nie wychladza dodatkowym otwieraniem drzwi /np. od garazu/, nie mamy w niej zamykanych pomieszczeń, uruchomiony jest jeden grzejnik + kocioł /ma wymiennik na wierzchu - pewnie tez troche ciepła oddaje/ - zrób izolację termiczna pod końcowa wylewką na parterze, nie bardzo zrozumiałam, ile masz w końcu miejsca do końcowej podlogi???? 3 cm parkiet, 8 cm wylewka/może byc 6/ reszta ocieplenie. Jeżeli jest to 16cm - to zostaje ci miejsce na 5-7 cm ocieplenia. Chyba lepiej dać styropian 20stkę. - w domu grzejniki mamy ustawione na maksa /coś musi odbierać cieplo wytwarzane przez kominek/ Lidka, zaglądnij do grupy krakowskiej, nie jesteśmy bardzo straszni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 21.01.2005 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 majka, strasznie się cieszę, że te piwnice można małym kosztem ogrzać , bo już bardzo sobie w brodę plułam, że je mam nie dziwię sie, że nie zrozumiałaś z tymi wylewkami żaden z budowlańców nie umie mi powiedzieć jakie będą, tj. czy się kończa poniżej futryn od drzwi balkonowych, czy futryny częściowo też są w wylewce naprawdę bardzo mnie cieszy sytuacja w twojej piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.01.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Lidka, a jak z izolacja pionową w twojej piwnicy? Zrobiona porządnie? Framugi drzwi balkonowych moga być w wylewce /przecież parkiet to tylko 3,2 cm grubości. Jeżeli to beda framugi drewniane mozna je fajnie podciąć, aby deszcułka parkietu się wsunęła. Nie widac wtedy takiego malo atrakcyjnego wycięcia. Ależ mnie zaciekawiłaś swoim duuuuuuzym domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 21.01.2005 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Lidka, a jak z izolacja pionową w twojej piwnicy? Zrobiona porządnie? Framugi drzwi balkonowych moga być w wylewce /przecież parkiet to tylko 3,2 cm grubości. Jeżeli to beda framugi drewniane mozna je fajnie podciąć, aby deszcułka parkietu się wsunęła. Nie widac wtedy takiego malo atrakcyjnego wycięcia. Ależ mnie zaciekawiłaś swoim duuuuuuzym domem cóż napisałabym Ci ile zostanie mi metrów do ogrzania, jeżeli odpuszczę sobie piwnice, ale nie wiem czy jesteś na to gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.01.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Dawaj. Usiadłam wygodnie, daleko nie spadnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 21.01.2005 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 bez piwnic zostaje ok. 360 (130+130+100) chyba już nigdy nie będę mogła zmienić pracy na mniej płatną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.01.2005 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Hotel budujesz czy remontujesz kamienicę Lubie duzo przestrzeni, nasz dom bedzie miał docelowo 400m bez piwnicy /która jest tylko pod częscia domu/. Jak dom jest pasywny, nie ma wielkich kosztów ogrzewania. Kasa wyplywa na inne potrzeby. Czy ty wiesz, ile czasu potrzeba, aby odkurzyć 360m2 podłóg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 21.01.2005 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Hotel budujesz czy remontujesz kamienicę Lubie duzo przestrzeni, nasz dom bedzie miał docelowo 400m bez piwnicy /która jest tylko pod częscia domu/. Jak dom jest pasywny, nie ma wielkich kosztów ogrzewania. Kasa wyplywa na inne potrzeby. Czy ty wiesz, ile czasu potrzeba, aby odkurzyć 360m2 podłóg nie wiem ile potrzeba na 360, ale na pewno mniej niż na 400 Ha skończę pierwsza!! (zwłaszcza, że sprzątam pobieżnie ) sprzątanie mnie nie martwi nic mnie nie martwi poza ogrzewaniem zdięki Bogu, że z tymi piwnicami można się wykręcić, bo miałabym do ogrzania ok. 490m opowiedz mi wszystko ze szczegółami o waszej pasywności teraz jeszcze jakoś przędę, więc na tym nie chce oszczędzać, ale do poziomu domu pasywnego pewnie nie dojdę ps. nie buduję żądnego hotelu!!!! nie wiem dlaczego wszyscy wyskakują z tym hotelem lubię małe słodkie domki, na widok, których swiat nie wybrzydza buduje za to duży po prostu kontynłuję budowę zaczęto pzrez kogo innego i nie miłam wpływu na wielkość tego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.01.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Z hotelem to był zart Troche metrazu Ci brakuje, no z jakieś 1000m2 Nasz dom nie jest niestety pasywny, więc wydajemy rocznie na gaz /CO i CWU i gotowanie/ + drewno do kominka 3600zł. Podstawa to dobra izolacja termiczna + dobre rozwiazanie wentylacji /np. zrobienie rekuperatora/. A wiesz, ze w naszej grupie jest architekt i do tego całkiem, całkiem......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 24.01.2005 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 rocznie na gaz /CO i CWU i gotowanie/ + drewno do kominka 3600zł. serio ?? 3600 to bardzo mało a ile masz teraz metrów? tzn. oprócz piwnicy czy Ty masz rekuperator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 24.01.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Wolałabym jeszcze mniej wydawać na ogrzewanie. Teraz ogrzewamy 160m2, 40 to garaż. Przez 10godzin dziennie nie ma nas w domu, wtedy ogrzewanie przechodzi w opcję "noc". Kocioł ma za zadanie ogrzać dom do 19 stopni, jak chcemy więcej, nalezy rozpalic w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 26.02.2005 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 Ja mam piwnicę pod częścią domu zagłębioną w gruncie ok. 130cm i jej nie ogrzewam. Jest w niej dość ciepło (oczywiście jak na piwnicę) - około 15 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts