Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś buduje w szczecinie i okolicach?

Gość EWAR

Recommended Posts

Jestem na etapie pozwolenia na budowę. Trwa to już 4 miesiące i grożą mi że jeśli nie skompletuję dokumentów do końca miesiąca to mi je zwrócą i będę musiała składać je ponownie a to oznacza kolejne 2 miesiące zanim znów do nich zajrzą. Czy ktoś miał podobne doświadczenia?

Cześć, buduję niedaleko Kołbaskowa. EWAR rozumiem, że złożyłeś już wniosek i projekt i zwrócili Ci go do uzupełnienia. Miałem podobny przypadek ale w jeszcze bardziej kuriozalej wersji. Dano mi 1 miesiąc na zdobycie pewnego zaświadczenia, wydawanego przez ... ten sam urząd, tylko 5 pokoi dalej, gdzie oświadczono że otrzymam go za 6 tygodni !!!!!!!!

Również będę startował z budową ale w okolicach Goleniowa a mieszkam w Szczecinie.Z tego co wiem w takich mniejszych miejscowościach jest podobno łatwiej z papierami.No i ceny są trochę inne na pewne usługi.Wiem że geodeta w Szczecinie rozmawia od 800 zł a za taka cene tam zrobi mi wtórniki na dwie działki.obecnie jestem na etapie adoptowania projektu.

Pozdrawiam i życzę sukcesów

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: rosta3 dnia 2002-07-26 20:46 ]

Oooo!!!! Witam :smile:

Też jesteśmy na etapie kończenia papierów (teraz mielą się w ZUD'zie i Gminie).

Generalnie twój architekt-branżysta dał dupy - bo to on za to bierze pieniądze.

Napisz z czym masz problemy i w jakiej gminie - może coś pomogę.

PS. Ja będę się stawiał pod Szczecinem (NW)

Co do architekta to nie tak jak myślisz Jasiu.Buduję na innych układach.Dużo sam załatwiam.Serdeczne dzięki za ofertę jak będzie potrzeba to się odezwę.Widzę że jesteś tu częstym gościem. Ja dopiero w to wszedłem poniewaz od niedawna jestem w sieci.Jeżeli dobrze zrozumiałem(NW) to szmat wody będzie nas oddzielal ale tak pozatym to rzut kamieniem bo ja vis a vi(prawie). Pozdrawiam i życze sukcesów.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: rosta3 dnia 2002-07-28 15:32 ]

Dobrze zrozumiałeś :smile:

W 2006 roku mają wybudować obwodnicę od Kiełbaskowa przez Dołuje, z przeprawą promową (a może mostem ?) Police <-> Święta.

Obwodnica ma się spotkać z A3 ponad Goleniowem - wtedy będzie blisko.

BTW. Napisałem dopiero 11 postów - ty 24 - jesteś więc "starszy" ode mnie :smile:

No masz - tak się rozgadałem, że zapomnaiłem o co chodzi :sad:

Odpisywałem EWAR (chyba, że EWAR to ty ?)

Masz racje, co do załatwaiania - najgłupszą rzecz jaką można zrobić to zostawienie papierów w urzędzie i czekanie na wynik. Urząd trzeba nękać telefonami i wizytami, aż wszystko załatwią dla świętego spokoju.

Gdy Pan Urzędnik potrzebuje jakiś kwitek, wówczas załatwia to za pomocą oficjalnego pisma i czeka na oficjalną odpowiedź - na ogół trwa to 2-4 tygodnie. Przeważnie można to załatwić w jeden dzień - trzeba tylko pojechać gdzie potrzeba - poprosić o kwitek i przywieźć Panu Urzędnikowi.

Dlatego pytałem się EWAR z czym ma konkretnie problem i gdzie ?

Bo jej list był trochę mało konkretny :sad:

Ostatnim pomysłem urzędu było zapewnienie dostawy wody od wodociągów w Goleniowie. Poza tym mam trochę nietypową sytuację ponieważ jestem współwłaścicielem drogi dojazdowej do mojej działki i pozostali współwłaściciele musieli wyrazić zgodę na to abym mogła się tą drogą poruszać. Oczywiście droga jak na razie jest tylko na papierze. Ale już wszystko doniosłam i jest duża szansa, że to już wszystko.:smile:

No tak - bo dyrekcja wodociągów w Szczecinie jest w Goleniowie.

Ale żeby wystąpić o pozwolenie na budowe musisz mieć stemple "wszystkich świętych" czyli ZUD.

Jakim cudem przeszłaś przez ZUD bez wodociągów !?

BTW. ZUD załatwia się w 1-2 tygodnie, a pozwolenie na budowę w 3-4 tygodnie.

Aż z tego sięgnąłem do pękatej już teczki z papierami i faktycznie !!! Na Kwicie z ZKUWiM mam wołami:

"Wyżej wymienione warunki nie stanowią zgody na podłączenie się do sieci wodociągowej. Zgoda zostanie wydana po przedłożeniu dokumentacji technicznej przyłącza.."

A więc mnie to też czeka :sad:

Wygląda, że ja Tobie nie pomogę, ale sam na tym skorzystam :smile:

Przyłącze elektryczne wymaga uzyskania warunków podłączenia do sieci, zapewnienia dostawy prądu oraz pozwolenia na przekopanie się przez grunty należące do zakładów energetycznych na których przewaznie usytuowany jest transformator ( chyba że jest to sieć nadziemna ). Koszt to 90 zł za kilowat.

• 4 years później...