Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co o tym sądzicie?

Gość krzysztofh

Recommended Posts

Mam taki pomysł.

Skoro wymieniamy doświadczenia na Forum, a chyba częściej prosimy o radę, to może warto byłoby się zwrócić z prośbą do Redakcji Forum o konsultacje fachowców Muratora właśnie w Forum.

Mają przecież dyżury telefoniczne. Sam korzystałem i jestem wdzięczny za pomoc.

Nie oczekuję, że specjaliści byliby dostępni codziennie przez kilka godzin, ale mogliby sie ustosunkowywać do nurtujących spraw. Obserwując dyskusje na Forum doszedłem do wniosku, że uwagi uczestników są podparte własnym doświadczeniem lub podpatrzonymi pomysłami gdzieś na budowach, czy też ofertą hurtowni, producentów itp. Są to niezwykle cenne rady, ale często brakuje konkretnych danych wynikających z przepisów prawnych lub - co ważniejsze - ich interpretacji.

Polecam temat Waszej dyskusji.

Może Redakcja również ustosunkuje się to tematu.

Oto moja propozycja!

Do Redakcji Forum.

Szanowni Państwo jestem jednym z wielu użytkowników Forum. Trafiłem tu poprzez miesięcznik Murator, którego jestem wiernym czytelnikiem od kilku lat, zapewne jak większość koleżanek i kolegów z Forum.

Pomysł utworzenia listy dyskusyjnej poświęconej problematyce budownictwa należy uznać za strzał w dziesiątkę. Większość omawianych zagadnień oparta jest na rzeczywistych doświadczeniach inwestorów lub ich nabytej wiedzy. Nie mniej jednak pojawiają się czasami wątpliwości w zakresie interpretacji przepisów prawa budowlanego, geodezyjnego itp. lub zastosowania wielu nowoczesnych technologii w trakcie realizacji inwestycji.

Problemy z jakimi muszą sobie poradzić inwestorzy często przekracza ich wiedzę i doświadczenie. Pojawia się, zatem potrzeba wsparcia merytorycznego, które pozwoliłoby na realizację inwestycji zgodnie z prawem i zasadami sztuki budowlanej oraz pozwoliłoby na uniknięcie błędów jeszcze na etapie planowania.

Zwracam się zatem do Państwa z gorącą prośbą o fachowe, merytoryczne wsparcie w tym zakresie na łamach Forum na zasadach zbliżonych do dyżurów telefonicznych prowadzonych przez specjalistów Muratora.

Dziękuję w imieniu swoim i wszystkich użytkowników Forum

Oto moja propozycja e-maila.

Majka - a ja myślę, że Redakcja nas czytała (i odpowiadała !!!) dopóki było mało wypowiedzi, teraz chyba jeszcze czyta, ale pozwala żyć Forum swoim życiem i zbiera pomysły do wydania papierowego. Może też traktuje Forum jako burzę mózgów: ze 100 pomysłów 50 opisali sami, 30 to standard, 15 to doświadczenia "ludowe", 4 to ciekawostki a 1 to genialnyy jeszcze nieopatentowany pomysł.

Ja już proponowałem Redakcji po privie, by stworzyć jeden For, gdzie wypowiadaliby się ekspercie z różnych Firm i tam dopuściłbym reklamy. Wszyscy byliby na plusie: my bo dostalibyśmy odpowiedzi, Redakcja miałaby wpływ z reklam, a firmy dodatkowych klientów. Odpowiedzi nie dostałem.

Najlepiej wysłać cytowany list od każdego kto chciałby aby tak było, chociaż nie wszystkie pytania wymagają odpowiedzi ekspertów, a właśnie własne doświadczenia mogą wspomagać innych w podejmowaniu decyzji. Ja taki list prześlę ponieważ niektóre sprawy dotyczące urzędów i instytucji są mi mało znane, a urzędnicy nie wszystko powiedzą ze względu na własny interes. W tytule wątku powinno coś informawać o omawianym zagadnieniu aby zachęcić więcej osób do reakcji na tą sprawę.