Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa BIELSKA

don_myku

Recommended Posts

Tak sobie pomyślałem, że warto by stworzyć grupę budujących z Bielska-Białej i okolic. Tak sobie często jeżdżę na budowę (Wapienica) z centrum miasta czy też z domu i obserwuje tyle nowych budów, że aż sie prosi o nową grupę.

Inspiracją do nowego tematu jest wątek:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=3043

" Czy w Beskidach nikt nie buduje"

Mam nadzieję, że nasza GRUPA bedzie rosła równie prężnie jak "konkurencja". Bo przecież, My Górale, nie możemy się tak dać bez walki :)

Pozdrowionka dla wszystkich budujących, nie tylko z Bielska :lol:

• 2 months później...
  • 1 month później...
Grupa Bielska jako podgrupa Beskidzkiej z w/w wątku, czemu nie :)

Zameldowałam się już na tamtej grupie, ale mam nadzieję, że tutaj też coś sie ruszy.

Początki zawsze bywają trudne.

U mnie na razie działka w Komorowicach Krakowskich:

tak wyglądała wczoraj :)

moniss - piękna ta działka, tylko dom będzie bardziej tam gdzie pusto czy tam gdzie drzewa?:)........tak czy siak okolica wspaniała

pozdrawiam z okolic Cieszyna

Fajnie, że Ci sie podoba :)

Domek będzie stał, tam gdzie bardziej pusto - tam też jest bardziej płasko

A Ty jesteś przed czy w trakcie budowy?? A może już po?? :)

jak płasko to niby troche łątwiej;).......a ja jestem dalej w trakcie tak mniej wiecej koło połowy (a może jeszcze nie dotarłem do półmetka bo kto wie co się wymyśli jescze przed końcam;) ).....a kiedy planujecie zacząć?

W tym roku przesunięcie słupa, ogrodzenie, oczyszczalnia i papierologia. Jak się uda czasowo i finansowo to może w tym roku będą też fundamenty, chociaż bardziej prawdopodobne, że dopiero za rok.

A u Ciebie przeprowadzka na kiedy jest planowana?? :)

Wg jakiego projektu budujesz??

W tym roku przesunięcie słupa, ogrodzenie, oczyszczalnia i papierologia. Jak się uda czasowo i finansowo to może w tym roku będą też fundamenty, chociaż bardziej prawdopodobne, że dopiero za rok.

A u Ciebie przeprowadzka na kiedy jest planowana?? :)

Wg jakiego projektu budujesz??

papierologia zajmuje najwięcej i jest najmniej wdzięczna;).....a potem to juz leci z górki (no przynajmniej przez większość etapów;) ).....a co do przeprowadzki to....hmm....troszkę się przesunęło np. ze względu na to że wredny silnik auta zrobił kaput;)...ale grunt to się nie zrażać;)....pozdrawiam

Powiedz mi Moniss jaki sens ma zakładanie teraz oczyszczalnii? Wg mnie powinna to być jedna z ostatnich inwestycji bo po pierwsze kosztuje niemało a po drugie co będzie w tym czasie oczyszczać??

Moim zdaniem to wyrzucanie pieniedzy a wiedz jeszcze jedno, oczyszczalnie z roku na rok stają się coraz bardziej popularne a co za tym idzie jest ich na rynku coraz więcej a to wymusza na producentach coraz niższe ceny.

To taka moja tylko prywatna uwaga.

Pozdrawiam i życzę udanej i bezstresowej (to niemożliwe) papieorlogii. Reszta będzie już szła jak z płatka.

Oczyszczalnia na początku będzie do przyczepy-domku (miejsce zamieszkania na czas budowy robotników z moich stron) zamiast toy-toya czy sławojki.

Po drugie miasto bardzo korci aby niebawem skanalizować te tereny i chcemy zdążyć zanim to się stanie (później już nie dostaniemy na nią pozwolenia).

Po trzecie do czasu zakończenia budowy domu i zamieszkania w nim urosną nam roślinki doczyszczające ścieki i oczyszczalnia będzie mogła pracować już pełną mocą :)

Dlatego też startujemy od budowy oczyszczalni

• 5 months później...

Witam klub budujący z Bielska!!!!! :lol: :lol: :lol:

Widzę, że nikt tu prawie pół roku się nie wpisywał. Czyżby wśród forumowiczów nie było nikogo z Bielska? Nie wierzę!!!!! :lol: :lol: :lol:

My razem z mężem prawdopodobnie zaczniemy budowę na wiosnę. Na razie załatwiamy formalności, są drobne komplikacje, ale mam nadzieję, że szybko wszystko się wyjaśni.

Będziemy budować taki domek:

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/0/0/7/17605157_d.jpg

Pozdrawiam ludziska z Bielska i nie tylko :roll: :roll: :roll:

witam wszytkich co jakis czas czytam forum i nawet niewiedziałem o forum bielskim,ale dzis go znalazłem i sie zapisuje. u nas na budowie juz koncowka w poniedzialek mają dostarczyc styropian na elewacje i dom z zewnątrz bedzie ocieplony i nie bedzie straszył ze jest budowa a wnetrze sami sobie wykończymy albo one nas wykończy. dom i robudowa stoi w wapienicy pozdro dla wszystkich budujących bielszczan, kozian i cieszynian

Witam.

Ja tez zapisalam sie juz do grupy beskidzkiej a dzis "odkrylam" grupe bielska i chcialabym sie do niej zapisac, chociaz jeszcze precyzyjniej byloby do grupy zywieckiej, ale nigdzie sie na taka nie natknelam.

Budowe rozpoczynamy na wiosne, wiec o naszch postepach narazie pisac nie bede, natomiast wszystkim, ktorzy juz rozpoczeli - bede szczerze kibicowac!!

Witamy klub budujący z Bielska!!!!!

My rozpoczynamy budowę za kilka dni w Jaworzu.

Domek prawie 200m2 powierzchni całkowitej, użytkowej 160m2, bez piwnicy, garaż z poddaszem użytkowym. Coś w stylu C101 Stosowny

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=354&IdKolekcji=&action=showProject&ver=mirror

Za robociznę stan surowy otwarty tzn. od zdjęcia humusu po przykrycie dachu (z oknami dachowymi i rynnami oraz kominy) uzgoniliśmy 32000 netto. Z tego co czytamy to chyba średnia cena.

W związku z tym że zaczynamy budowę to prośimy o wskazówki odnośnie wynwgocjowanych przez Was cen w hurtowniach. Na początek cena betonu oraz materiał na ściany (porotherm 30P+W lub Leier Thermopor 30P+W)

Na razie zaśpiewali nam za porotherm 30P+W 4,39 brutto za szt. a za Leier Thermopor 30P+W 3,88 brutto za szt. Wydaje się nam strasznie drogo!!!!

Pozdrawiamy

Oczekujemy na liczne :D odpowiedzi!

witam wszytkich co jakis czas czytam forum i nawet niewiedziałem o forum bielskim,ale dzis go znalazłem i sie zapisuje. u nas na budowie juz koncowka w poniedzialek mają dostarczyc styropian na elewacje i dom z zewnątrz bedzie ocieplony i nie bedzie straszył ze jest budowa a wnetrze sami sobie wykończymy albo one nas wykończy. dom i robudowa stoi w wapienicy pozdro dla wszystkich budujących bielszczan, kozian i cieszynian

Chętnie się dowiem czegoś na temat elewacji, która nas czeka chyba jeszcze w tym roku. Jak widać w galerii mamy domek z betonu komórkowego 36cm i chcemy go ocieplić jeszcze 8cm warstwą styropianu. Co do tynku to wiem, że można ładnie zrobić ostatnią warstwę tak zwanym tynkiem z agregatu. Sąsiad tak robił kilka domów dalej i jak obserwuję wygląda bardzo solidnie.

Napisz co i jak. Po ile i gdzie zamawialiście styropian. Ja kupowałem na wiosnę w Radoprzemie i płaciłem za 10cm (1m3) 134zł ale FS20 czy jak tam teraz wg nowych oznaczeń EPS-100. A ten EPS-70(FS-15) jest pewnie jeszcze tańszy.