Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Witam

Gość delfinka

Recommended Posts

Witam również. Też zaczynamy budowę wiosną tego roku. Pod Poznaniem, dom niepodpiwniczony z użytkowym poddaszem (razem 180m2) z Ytonga. Z jednej strony nie mogę się doczekać, z drugiej przeraża mnie ten kawał roboty, który nas czeka....

Witam,

A ja juz wystartowalem. W polowie stycznia jak tylko ustapily mrozy zaczalem wylewanie fundamentow. Jak wiecie pogoda byla bardzo sprzyjajaca. Poza ostatnimi 2 dniami srednia temperatury wynosila okolo +5 stopni. Obecnie jestem na koncowym etapie scian parteru. W przyszlym tygodniu beda robione stropy. Stan surowy otwarty (z dachem pokrytym dachowka) planuje miec zrobiony do konca kwietnia.

Dom jest budowany z YTONG-a, parter + poddasze uzytkowe, pod Warszawa.

Pozdrowienia,

Tomek

To ja też witam. Planujemy rozpocząc budowę w czerwcu (pierwszy wolny termin ekipy, która ma nam wylać fundamnety i postawić mury). Budujemy się pod Poznaniem, dom bez piwnicy, z użytkowym poddaszem, 180m2. Ytong. W tym roku mamy ambitny zamiar postawić mury i przykryć dachem (dachówka ceramiczna).

Widzę Tomek, że Ty jestes o kilka misięcy do przodu względem nas. Czy Twój dom stawia ekipa z certyfikatem Ytonga? Jak sądzisz, ile wyniesie Ciebie tegoroczna inwestycja?

Pozdrwaiam wszystkich budowlańców!

Ekipa nie ma certyfikatu. Po dluzszym namysle zdecydowalem sie na firme polecona przez przyjaciol, ktorym wybowali juz kilka obiektow. Efekt tych prac widzialem i byl na niezlym poziomie. Obecnie moge to potwierdzic na wlasnym placu budowy. W sumie nie moge sie do niczego przyczepic. Robia dobrze, dokladnie i szybko.

Pozdrowienia,

Tomek

Ale nas sie nazbierało! Prawie wszyscy "zaczynający" i w dodatku Ytongowcy :smile:. Szkoda, że nas tak rozsypało po Polsce można by było urządzić wycieczkę po okolicznych budowach, pogadać, pooglądać, wymienić się doświadczeniami, adresami hurtowni, budowlańców...

No no, a może pomyślimy o czymś taki w jakiś piękny weekend?

Co Wy na to? Acha! Bede budowac pod Piasecznem

Pozdro

Buła :grin:

PS Oczywiście mam nadzieje wszystkich poznać 10.III w Salonie

Wiatm miło wszystkich, ktorzy zaczynają

:smile:

Ja również zaczynam tej wiosny, ciekawi mnie czy jesli zaczynacie to zdobyliscie zgodę na budowę w sylwestra :smile: i załapujecie siena starą ulgę czy nie.

Zapraszam wówczas do wątku w "klub budujących"

budujący bez ulgi

Ciekawa jestem czy tam jest nas więcej

:smile:)

Witam,

Ja rowniez buduje w okolicach Piaseczna.

Materialy kupuje najczesciej w Centrobudzie w Starej Iwicznej.

Dobra obsluga, chociaz nie wszystko maja najtaniej.

Wzialem od nich Ytonga (choc sama cene negocjowalem bezposrednio z Ytong Polska), dachowke (Braas) i okna dachowe (Velux). Stropy (Terriva), deski na wiezbe i rozne zaprawy kupujemy gdzie indziej - troche taniej. Zastanawiam sie jeszcze nad rynnami i klinkierem.

Pozdrowienia,

Tomek

On 2002-02-22 19:04, buleczka_77 wrote:

Ale nas sie nazbierało! Prawie wszyscy "zaczynający" i w dodatku Ytongowcy :smile:. Szkoda, że nas tak rozsypało po Polsce można by było urządzić wycieczkę po okolicznych budowach, pogadać, pooglądać, wymienić się doświadczeniami, adresami hurtowni, budowlańców...

No no, a może pomyślimy o czymś taki w jakiś piękny weekend?

Co Wy na to? Acha! Bede budowac pod Piasecznem

Pozdro

Buła :grin:

PS Oczywiście mam nadzieje wszystkich poznać 10.III w Salonie