raxal 01.08.2002 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Jakie znacie zwyczaje budowlane? To znaczy - pieniądze w rogi ław fundamentowych. Co wkopuje się przed wejściem.itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 01.08.2002 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 a ja mam pytanie, kiedy święci się budowę? w trakcie, czy juz po wybudowaniu?dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JerryCool 01.08.2002 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Najlepiej przed i po rozpoczęciu każdego etepu budowy. Jeśli tego nie zrobiłeś to otchłenie piekielne wessą twój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 02.08.2002 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 I najlepiej dać na mszę, aby przetrwać czas budowy w zdrowiu psychicznym i fizycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 02.08.2002 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 O każdej nieparzystej godzinie należy palić kadzidełka na kazdym rogu,w sobotę okadzać calość:smile:Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 02.08.2002 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 wiedziałam, że jak spytam o poświęcenie to wywoła to "dowcipne" komentarze na tzw. poziomie. ale może ktoś wie-niech podpowie.reszcie dziekuję bardzo za komentarze, przynajmniej w części dotyczącej mojego pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxal 02.08.2002 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 A które etapy trzeba "oblać" . Wiechę napewno. A ściany żeby się nie poprzewracały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 02.08.2002 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 ale kto ma oblewac-to też jest pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 02.08.2002 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Opal, nie wiem czy pytasz poważnie, ale jak patrzę w TV to ksiądz z kropidłem pojawia się raczej na oddaniu inwestycji do użytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 02.08.2002 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 jak najpowazniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 02.08.2002 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 U nas panuje zwyczaj święcenia na pierwszej kolendzie w nowym.Wtedy ksiądz święci każde pomieszczenie oddzielnie.pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxal 02.08.2002 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Podobno jest taki zwyczaj-że przed zalaniem ław w każdy róg fundamentu wrzuca się monety, ale za każdą monetę trzeba postawić flaszkę ekipie budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 02.08.2002 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Nie dlatego że jestem sknera-zacznę budować okrągły dom,odpadnie problem z rozpijaniem"narodu":smile:Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 02.08.2002 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 To dać na mszę - to całkiem poważnie.Opal - takie rzeczy to kwestia wiary.Jeśli wierzysz, że święcenie początku budowy Ci pomożę - to święć.Na forum publiczny spotyka się święcenie obiektów (domów,mostów etc...)przed oddaniem do użytku.Zwyczajowo z domkiem chyba jest podobnie.Ja wyślę na mszę, zamiast święcenia i sądzę że też będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 02.08.2002 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Acha!A ksiądz przy pierwszej kolędzie poświęci automatycznie - nie wydaje Ci się??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxal 03.08.2002 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2002 A innych zwyczajów oprócz święcenia nie znacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 03.08.2002 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2002 no przeciez są opisane zwyczaje powyzejnie tylko poświęcenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.08.2002 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2002 Zgadzam się z engi...Dla jednego ksiądz, dla innego guru a jeszcze innego pop...Tyle razy ile wydaje mu się stosowne i dopowiednie dla lokalnego rytuału...Zauważcie, że dom Japoński(albo Av\borygeński) nigdy nie święcony przez księdza Rzymsko-Katolockiego też "działa" i daje należyte schronienie swoim domownikom...Więc jesłi chcecie zachować "tradycję" to święćcie !A jeśli dochodzicie o co w tym wszystkim chodzi to "dochodźcie" !!!Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 04.08.2002 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2002 Wkładanie monet w budowane domy ma starą tradycję.Ponieważ interesuję się numizmatyką,kilkakrotnie dostawałem od znajomych monety znajdowane w rozbieranych drewnianych chatach.Były to pieniążki o małej wartości nabywczej chowane pod węgieł budynku.Z Małopolski halerze i krajcary,z Mazowsza kopiejki.Znam przypadek znalezienia 1/2 talara któregoś z państw niemieckich w narożniku rozebranego pałacu na Dolnym Śląsku.Myślę,że równie starym i pięknym zwyczajem jest poświęcenie budowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 05.08.2002 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Oprócz monet w rogach domu znam zwyczaj,w którym pod próg trzeba włożyć trochę złota, żeby szczęście domu nie omijało. Nie wiem czy to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts