Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Czaple

marwac

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Koszt przygotowania dokumentacji (projekt + mapa+ pozwolenie na budowę) w ZUK w Glinczu ustalana jest następująco: mapa około 1500zł, projekt: za pierwsze 100m 1200zł, za każde następne 100m +150zł, za każde przyłącze +150zł, do tego trzeba doliczyć koszt odpisu z MPZT, o innych kosztach na razie nic mi nie wiadomo. Koszt samego projektu bez przyłączy można będzie częściowo odzyskać w uldze od opłaty adiacenckiej http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/oplata_adiacencka-a_2735.htm. Proponuję wykonać projekt wodociągu razem z przyłączami do działek. Proszę o zgłaszanie na priva swojego uczestnictwa. W zgłoszeniu proszę podać nr działki, imię i nazwisko oraz adres email oraz informację czy chcą państwo uczestniczyć tylko w kosztach wodociągu czy w wodociągu i przyłącza.

Swoje zgłoszenia proszę przesyłać do 26 kwietnia. Zgłoszenie przesyłać należy jako wiadomość prywatną - kliknąć poniżej przycisk P.W. wpisać imię i nazwisko, nr działki, adres e-mail, telefon i informację czy deklarują Państwo udział w kosztach samego wodociągu czy wodociągu i przyłącza swojej działki do wodociągu. Przy większej liczbie chętnych koszt projektu wodociągu z przyłączami przypadających na jednego chętnego będzie mniejszy niż późniejsze indywidualne projekty samych przyłączy wody.

• 2 weeks później...
W niedzielę upływa termin przyjmowania zgłoszeń. Samo telefoniczne zadeklarowanie się nie jest wystarczające. Chciałbym również dodać, iż wodociąg z przyłączami zostanie zaprojektowany tylko do zgłoszonych działek, wiec proszę przesyłać zgłoszenia wg wyżej wymienionych wskazówek.

W dniu wczorajszym została zawarta umowa o zaprojektowanie wodociągu w Czaplach w ZUK w Glinczu. Proszę w trybie pilnym najpóźniej do 3 maja o dosłanie do mnie swoich adresów zamieszkania jako prywatne wiadomości lub SMS, dane te są potrzebne do wystawienia faktur za mapę do celów projektowych, które będą potrzebne do odliczenia z opłat adiacenckich, za którą musiałem zapłacić zaliczkę. Dokładny koszt przypadający na jedną działkę powinien być znany w przyszłym tygodniu, ponieważ wczoraj wieczorem czyli po zawarciu umowy zgłosiła się jeszcze jedna osoba, co pociąga za sobą zmianę warunków umowy.

W związku z pytaniami kierowanymi do mnie po rozesłaniu do Państwa e-mail z terminami spraw, które są niezbędne do dalszej realizacji przedsięwzięcia w sprawie projektu wodociągu, pragnę ponownie wyjaśnić, że Cała operacja dotyczy wykonania projektu wodociągu z przyłączami z uzyskaniem pozwolenia na budowę. Projekt jest wykonywany w celu nieodpłatnego przekazania Gminie w terminie do końca września, która po rozpatrzeniu zdecyduje czy wybuduje wodociąg ze środków własnych. Projekt zostanie wykonany przez Zakład Usług Komunalnych z Glincza, który posiada niezbędne uprawnienia w tym zakresie i jest eksploatatorem systemu wodociągowego gminy Żukowo od 1991 roku. Wykonawca został wybrany na tym forum publicznym, przeciwko któremu nie było sprzeciwów. Z wykonawcą zostało podpisane zlecenie w którym zostały wynegocjowane dalej wymienione ceny. Koszt wykonania projektu zależy od długości wodociągu i od ilości przyłączy do działek. Cena pierwszych 100m wynosi 1200zł, każde kolejne 100m - 150zł, jedno przyłącze kosztuje 120zł, mapa do celów projektowych kosztuje 1830zł. Zlecenie zostało podpisane na wykonanie projektu wodociągu o długości 300m z 9 przyłączami. Następnie do zlecenia została dopisana jeszcze jedna działka. Z powodu ciągle zmieniającej się liczby działek ostateczny koszt nie mogę ustalić. Ostateczne rozliczenie zostanie przeprowadzone na podstawie zebranych faktur. Udział w przedsięwzięciu jest dobrowolny i jest prowadzony przeze mnie. Pragnę również wyjaśnić z tego tytułu nie czerpię żadnych zysków i nie liczę swojego poświęconego czasu, kosztów dojazdów oraz telefonów.

• 4 weeks później...
W dniu dzisiejszym przekazałem do ZUK w Glinczu oświadczenia i szkice sytuacyjne przyłączy, które udało mi się zebrać od osób zainteresowanych. Ostatecznie wodociąg zostanie zaprojektowany wraz z przyłączami do 7 działek o nr: 7, 11, 12, 13, 14, 34 i 36. W obecnej chwili projekt jest na etapie przygotowywania mapy do projektowania. Do zakończenia sprawy konieczne jeszcze są do wykonania następujące kroki: wykonanie projektu, uzyskanie pozwolenia na budowę i nieodpłatne przekazanie Gminie oraz trochę szczęścia aby Gmina wybudowała nam go w przyszłym roku.

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam po przerwie i pragnę poinformować szanownych sąsiadów, że obecnie projekt został wykonany i został złożony do Starostwa celem wydania pozwolenia na budowę. Koszt wykonania projektu na jedną działkę wyniósł 595,72zł. Do tego mogą dojść jakieś drobne opłaty związane z wydaniem pozwolenia na budowę (np. dziennik budowy). Rozliczenie zaliczek dokonam po końcowym przekazaniu Gminie projektu wraz z pozwoleniem na budowę

• 2 weeks później...

Teraz z innej beczki. Mianowicie teraz będzie o prądzie. Ostatni robiłem rozeznanie w ZE co się zmieniło w sprawie prądu przez ostatnie 7 miesięcy. Okazał się że niewiele, tzn czekają dalej na zgłoszenia i jak będzie ich dużo to będą elektryfikować. Tak więc jeżeli chcemy mieć prąd na działkach to kto jeszcze tego nie zrobił niech jak najszybciej wystąpi do ZE w Kartuzach o warunki przyłączenia co wyjdzie dla dobra nas wszystkich bo inaczej to sobie poczekamy z 5 lat.

Cały czas się zastanawiam - czy ktoś to czyta z sąsiadów?

Wczoraj byłem w ZE Energa w Kartuzach porozmawiać na temat elektryfikacji naszego osiedla. Kierownik przyłączeń dalej utrzymywał swoje, że jeżeli nie będzie więcej zgłoszeń to nie będzie elektryfikacji, ponieważ wiąże się to z dużymi kosztami które by musieli ponieść i dla kilku działek nie będą tego robić. Brakuje im 5 działek, no może wystarczą 3. Dlatego proszę o występowanie z wnioskami o określenie warunków przyłączenia do ZE Energa w Kartuzach (budynek obok starostwa) z wpisem w rubryce 11 o tytule "Dodatkowe uwagi Wnioskodawcy": "PRZYŁĄCZE DOCELOWE" wszystkich sąsiadów którzy tego nie dokonali lub nie wpisali w/w uwagi. Wnioski te i tak do niczego nie zobowiązują nas a dają sygnał ZE, że ludzie są zainteresowani elektryfikacją. Proszę także o interesowanie się sprawą przez wykonanie do nich co jakiś czas telefonów w tej sprawie co będzie skutecznie im przypominać o nas gdyby zapomnieli...

http://www.jurom.com/php/stats/linia_19.gif

• 1 month później...

Ufff, po wielu staraniach pozwolenie na budowę zostało wydane. Pozwolenie niestety jest nieprawomocne, ponieważ do dnia do którego mogłem maksymalnie czekać nie wróciły do Starostwa zwrotki z listów poleconych, które Starostwo wysyłało do właścicieli drogi miesiąc wcześniej. Na szczęście nie przeszkadzało to w przekazaniu projektu i pozwolenia Gminie, która zgodziła się sama wystąpić z zapytaniem do Starostwa o prawomocność. Mam nadzieje, że do tego czasu wszystkie zwrotki dotrą, bo w przeciwnym razie projekt na pewno zostanie odrzucony. Jeżeli projekt uprawomocni się decyzja o budowie wodociągu ma zapaść na początku przyszłego roku i kryterium będzie ilość i stopień zaawansowania inwestycji na naszym osiedlu. Ostateczne koszt na działkę wyniósł 610,72 zł (projekt wodociągu + opłata za pozwolenie na budowę). W celu rozliczenia zaliczek proszę o kontakt.

Chciałbym również przy okazji przypomnieć, że wciąż ZE Kartuzy czeka na wystąpienia chętnych z naszego osiedla o warunki przyłączenia do sieci energetycznej. Wciąż brakuje im kilku chętnych aby mogli zelektryfikować nasz zakątek.

• 3 weeks później...